Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hållbarhetstrender inom trä- och möbelindustrin

https://www.klimatsmart.se/images/news/Swecologo.gif

För några veckor sedan var jag inbjuden till Trä- och möbelföretagens årsmöte för att prata om hållbarhet och hur de kan arbeta konkret inom sina företag. Jag gjorde även en liten spaning på vilka trender inom hållbarhetsområdet som de bör hålla ett öga på och kanske börja arbeta med mer aktivt. Mina tankar kommer här: Kemikalier – debatten kring kemikalier är fortfarande i sin linda. Frågan kommer att bli mycket betydelsefull i framtiden. Samhällets krav på företagens kemikalieanvändning kommer att bli mer restriktiv, medborgarna kommer att kräva säkrare miljöer och forskning kommer att satsas på att få mer kunskap om hur vi påverkas av alla kemikalier i vår omgivning. Etik – hur företag agerar etiskt och moraliskt har fått stor sprängkraft under senaste året. En hel styrelse fick ju avgå från ett statligt bolag då de inte hade kompetens nog inom detta område. Konsumenterna efterfrågar också mer och mer ett ansvarsfullt företagande. Krävande kunder - konsumenter är mer pålästa än någonsin tidigare. Det arbete och den kompetens som finns hos ett företag kring hållbarhetsfrågor måste nå säljarna i butiken. Säljarna ska kunna hantera krävande kunder som vill diskutera detaljer kring miljömärkningar eller ursprung hos produkterna. Ekosystemtjänster – tror många kommer bli mycket viktiga i framtiden men frågan är väl hur man ska kunna sätta ett pris på det som naturen idag levererar gratis åt oss. Cradle-to-cradle – denna tanke har flera företag börjat arbeta med i sin affärsmodell. Steelcase är ett exempel. Kan man börja lease ut sina produkter i stället? Och ta in dem för uppgradering/reparation? Och hur kan vi rena produkterna så att de får så få fraktioner av material som möjligt och därmed blir lättare att återanvända? Skrivet av Monika Bubholz på Swecos sustainability blog.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hållbarhetstrender inom trä- och möbelindustrin

2013-05-14
För några veckor sedan var jag inbjuden till Trä- och möbelföretagens årsmöte för att prata om hållbarhet och hur de kan arbeta konkret inom sina företag.

Jag gjorde även en liten spaning på vilka trender inom hållbarhetsområdet som de bör hålla ett öga på och kanske börja arbeta med mer aktivt. Mina tankar kommer här:

Kemikalier – debatten kring kemikalier är fortfarande i sin linda. Frågan kommer att bli mycket betydelsefull i framtiden. Samhällets krav på företagens kemikalieanvändning kommer att bli mer restriktiv, medborgarna kommer att kräva säkrare miljöer och forskning kommer att satsas på att få mer kunskap om hur vi påverkas av alla kemikalier i vår omgivning.

Etik – hur företag agerar etiskt och moraliskt har fått stor sprängkraft under senaste året. En hel styrelse fick ju avgå från ett statligt bolag då de inte hade kompetens nog inom detta område. Konsumenterna efterfrågar också mer och mer ett ansvarsfullt företagande.

Krävande kunder - konsumenter är mer pålästa än någonsin tidigare. Det arbete och den kompetens som finns hos ett företag kring hållbarhetsfrågor måste nå säljarna i butiken. Säljarna ska kunna hantera krävande kunder som vill diskutera detaljer kring miljömärkningar eller ursprung hos produkterna.

Ekosystemtjänster – tror många kommer bli mycket viktiga i framtiden men frågan är väl hur man ska kunna sätta ett pris på det som naturen idag levererar gratis åt oss.

Cradle-to-cradle – denna tanke har flera företag börjat arbeta med i sin affärsmodell. Steelcase är ett exempel. Kan man börja lease ut sina produkter i stället? Och ta in dem för uppgradering/reparation? Och hur kan vi rena produkterna så att de får så få fraktioner av material som möjligt och därmed blir lättare att återanvända?

Skrivet av Monika Bubholz på Swecos sustainability blog.

Senaste nyheter