Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hållbarhetsbesked för biodrivmedel

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskakeritidning135x86aa.jpg

Sekab är ett av fyra företag som har tilldelats Energimyndighetens hållbarhetsbesked för biodrivmedel och flytande biobränsle. Hållbarhetsbeskedet är det första som delas ut i Sverige. Sekab beskriver hållbarhetsbeskedet som ett bevis på att deras bränslen är garanterat hållbara, vilket från och med 1 februari 2012 är en förutsättning för att få skattebefrielse för förnybara bränslen. – Vår satsning på hållbarhet har fram till nu varit ett eget initiativ, men sedan 2011 är det ett lagkrav och det ser vi som mycket positivt. Vi är naturligtvis mycket nöjda över att ha deltagit i processen för att driva fram hållbarhetskriterier för biodrivmedel i svensk lagstiftning, säger Maria Kristoffersson, miljöingenjör på Sekab. För att bränslen ska betraktas som hållbara måste ett antal hållbarhetskriterier uppfyllas och styrkas. Det gäller för hela produktionskedjan, från råvara till slutprodukt. Hållbara mängder ska årligen rapporteras till Energimyndigheten. – Vi tog tidigt fram ett ramverk som kvalitetssäkrar etanolen ur ett miljö- och klimatperspektiv samt ur ett socialt perspektiv som täcker etanolens hela livscykel fram till slutanvändning i exempelvis ett fordon. Sekab var 2008 först i världen med att leverera verifierbart hållbar etanol och vi är mycket stolta över att ha drivit och förverkligat utvecklingen framåt. Det känns bra att instanser i EU och Sveriges regering idag har tagit ansvar för detta, säger Maria Kristoffersson.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hållbarhetsbesked för biodrivmedel

2012-01-18
Sekab är ett av fyra företag som har tilldelats Energimyndighetens hållbarhetsbesked för biodrivmedel och flytande biobränsle. Hållbarhetsbeskedet är det första som delas ut i Sverige.

Sekab beskriver hållbarhetsbeskedet som ett bevis på att deras bränslen är garanterat hållbara, vilket från och med 1 februari 2012 är en förutsättning för att få skattebefrielse för förnybara bränslen.

– Vår satsning på hållbarhet har fram till nu varit ett eget initiativ, men sedan 2011 är det ett lagkrav och det ser vi som mycket positivt. Vi är naturligtvis mycket nöjda över att ha deltagit i processen för att driva fram hållbarhetskriterier för biodrivmedel i svensk lagstiftning, säger Maria Kristoffersson, miljöingenjör på Sekab.

För att bränslen ska betraktas som hållbara måste ett antal hållbarhetskriterier uppfyllas och styrkas. Det gäller för hela produktionskedjan, från råvara till slutprodukt. Hållbara mängder ska årligen rapporteras till Energimyndigheten.

– Vi tog tidigt fram ett ramverk som kvalitetssäkrar etanolen ur ett miljö- och klimatperspektiv samt ur ett socialt perspektiv som täcker etanolens hela livscykel fram till slutanvändning i exempelvis ett fordon. Sekab var 2008 först i världen med att leverera verifierbart hållbar etanol och vi är mycket stolta över att ha drivit och förverkligat utvecklingen framåt. Det känns bra att instanser i EU och Sveriges regering idag har tagit ansvar för detta, säger Maria Kristoffersson.

Senaste nyheter