Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hållbarhet ingår i nya djurskyddskrav

https://www.klimatsmart.se/images/news/msr92x120cl.png

Det politiska stödet för att ställa djurskyddskrav är stort och enar partier över partigränserna, visade den välbesökta politikerdebatten Mesta möjliga djurskydd på skoltallriken i Almedalen. Nytt är att hållbarhet numera är en dimension i frågan. Partierna, som representerades av Carola Gunnarsson, C, Sten Bergheden, M, Kew Nordqvist, MP, och Sara Karlsson, S, var ense om att det borde vara en självklarhet att kunna ställa djurskyddskrav och att rättsutvecklingen som sker är olycklig. En önskan från partierna är att fler kommuner ska ställa djurskyddskrav för att utmana systemet och detta kan skapa en tydligare rättspraxis. SKL skulle kunna göra mer för att hjälpa kommunerna att driva frågan om djurskyddskrav, ansåg Carola Gunnarson som även är vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting. Anders Wijkman från Upphandlingsutredningen bekräftade att hållbarhetskrav är viktiga delar i den utredning han just nu arbetar med. - Det är en självklarhet att man ska kunna ställa krav som går utöver minimidirektiv och harmoniserad lagstiftning. Kravformuleringen är viktig och utredningen lägger extra fokus på livsmedelsområdet. Sara Jonsson efterfrågade en tydligare stringens i politiska mål. Systemet måste vara konsekvent så att domstolarna ska kunna döma entydigt enligt EU:s och regeringens ambitioner. En möjlighet till klargörande är förslaget från Sten Bergheden om att ta upp frågan om att ställa djurskyddskrav i upphandlingar i EU-domstolen. I september håller Upphandlingsutredningen ett seminarium där frågan om upphandlingskrav på livsmedel ska diskuteras.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hållbarhet ingår i nya djurskyddskrav

2011-07-07
Det politiska stödet för att ställa djurskyddskrav är stort och enar partier över partigränserna, visade den välbesökta politikerdebatten Mesta möjliga djurskydd på skoltallriken i Almedalen. Nytt är att hållbarhet numera är en dimension i frågan.

Partierna, som representerades av Carola Gunnarsson, C, Sten Bergheden, M, Kew Nordqvist, MP, och Sara Karlsson, S, var ense om att det borde vara en självklarhet att kunna ställa djurskyddskrav och att rättsutvecklingen som sker är olycklig.

En önskan från partierna är att fler kommuner ska ställa djurskyddskrav för att utmana systemet och detta kan skapa en tydligare rättspraxis.

SKL skulle kunna göra mer för att hjälpa kommunerna att driva frågan om djurskyddskrav, ansåg Carola Gunnarson som även är vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting.

Anders Wijkman från Upphandlingsutredningen bekräftade att hållbarhetskrav är viktiga delar i den utredning han just nu arbetar med.

- Det är en självklarhet att man ska kunna ställa krav som går utöver minimidirektiv och harmoniserad lagstiftning. Kravformuleringen är viktig och utredningen lägger extra fokus på livsmedelsområdet.

Sara Jonsson efterfrågade en tydligare stringens i politiska mål. Systemet måste vara konsekvent så att domstolarna ska kunna döma entydigt enligt EU:s och regeringens ambitioner. En möjlighet till klargörande är förslaget från Sten Bergheden om att ta upp frågan om att ställa djurskyddskrav i upphandlingar i EU-domstolen.

I september håller Upphandlingsutredningen ett seminarium där frågan om upphandlingskrav på livsmedel ska diskuteras.

Senaste nyheter