Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hållbar spis vinner internationellt pris

https://www.klimatsmart.se/images/news/spis250x188.jpg

Ibland är det enkla det bästa. Ergonomidesign har tilldelats guld i den internationellt ansedda tävlingen IF Design Awards för projektet EzyStove. Spisen är utvecklad för fattiga hushåll som idag lagar mat över öppen eld, ungefär hälften av jordens befolkning. Genom att minska behovet av ved och utsläpp av koldioxid bekämpar EzyStove växthuseffekten och alarmerande avskogning. Dessutom tillagas maten snabbare, säkrare, hälsosammare och den spar in på det tidsödande arbetet att leta efter ved. Designingenjören August Michael från Ergonomidesign gick fredagen den tionde upp på scenen i BMW World i München för att ta emot en guldstaty från IF Design Award, en av världens mest prestigefulla designpriser, som delats ut i 58 år. EzyStove har belönats för sin enkelhet och sina många positiva effekter. Juryns motivering till guldet lyder: ”EzyStove är ett bevis på att produktdesign spänner över ett brett område och att inte bara de mest estetiskt formgivna produkterna förtjänar ett pris. Spisens design gör det möjligt att använda både kastruller och stekpannor och gör den ekonomiskt tillgänglig även för de fattigaste. EzyStove förtjänar sitt guld för sin övertygande idé om att designa något som är till stor nytta.” EzyStove är utvecklad för att minska utsläppen av koldioxid och behovet av bränsle för fattiga hushåll som idag lagar mat över öppen eld med ved som bränsle. Tillsammans med Creative Entrepreneur Solutions, en ideell organisation i Namibia, träffade Ergonomidesign familjer i Namibia för att diskutera och studera de behov och förutsättningar som gäller där och testa olika designkoncept. Lösningen blev vedspisen EzyStove vars konstruktion gör att behovet av bränsle minskar med 40% jämfört med matlagning över öppen eld. Koldioxidutsläppen minskar med 40% och utsläpp av andra giftiga gaser minskar med upp till 70% procent. Den mycket enkla konstruktionen, effektiva distributionen och lokala produktionen gör det möjligt att sälja spisen till ett pris som även de fattigaste familjerna klarar av, cirka 10 USD. EzyStove-projektet stöttas av Global Environmental Facility’s (GEF) Small Grants Program och implementeras av FN:s utvecklingsprogram (UNDP). För mer information, kontakta: Anna Romboli, 08-506 67 251, anna.romboli@ergonomidesign.com.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hållbar spis vinner internationellt pris

2012-02-14
Ibland är det enkla det bästa. Ergonomidesign har tilldelats guld i den internationellt ansedda tävlingen IF Design Awards för projektet EzyStove. Spisen är utvecklad för fattiga hushåll som idag lagar mat över öppen eld, ungefär hälften av jordens befolkning. Genom att minska behovet av ved och utsläpp av koldioxid bekämpar EzyStove växthuseffekten och alarmerande avskogning. Dessutom tillagas maten snabbare, säkrare, hälsosammare och den spar in på det tidsödande arbetet att leta efter ved.

Designingenjören August Michael från Ergonomidesign gick fredagen den tionde upp på scenen i BMW World i München för att ta emot en guldstaty från IF Design Award, en av världens mest prestigefulla designpriser, som delats ut i 58 år. EzyStove har belönats för sin enkelhet och sina många positiva effekter. Juryns motivering till guldet lyder:

”EzyStove är ett bevis på att produktdesign spänner över ett brett område och att inte bara de mest estetiskt formgivna produkterna förtjänar ett pris. Spisens design gör det möjligt att använda både kastruller och stekpannor och gör den ekonomiskt tillgänglig även för de fattigaste. EzyStove förtjänar sitt guld för sin övertygande idé om att designa något som är till stor nytta.”

EzyStove är utvecklad för att minska utsläppen av koldioxid och behovet av bränsle för fattiga hushåll som idag lagar mat över öppen eld med ved som bränsle. Tillsammans med Creative Entrepreneur Solutions, en ideell organisation i Namibia, träffade Ergonomidesign familjer i Namibia för att diskutera och studera de behov och förutsättningar som gäller där och testa olika designkoncept. Lösningen blev vedspisen EzyStove vars konstruktion gör att behovet av bränsle minskar med 40% jämfört med matlagning över öppen eld. Koldioxidutsläppen minskar med 40% och utsläpp av andra giftiga gaser minskar med upp till 70% procent.

Den mycket enkla konstruktionen, effektiva distributionen och lokala produktionen gör det möjligt att sälja spisen till ett pris som även de fattigaste familjerna klarar av, cirka 10 USD. EzyStove-projektet stöttas av Global Environmental Facility’s (GEF) Small Grants Program och implementeras av FN:s utvecklingsprogram (UNDP).

För mer information, kontakta:
Anna Romboli, 08-506 67 251, anna.romboli@ergonomidesign.com.

Senaste nyheter