Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hållbar sjukvård het miljöfråga globalt

https://www.klimatsmart.se/images/news/temfunderingar250x53aj.jpg

Hållbar sjukvård, Green Health Care, Sustainable Health Care elller vad nu man vill kalla det kan vid en första anblick verka som ett ganska nischat och begränsat miljöområde. Det man dock ska ha i åtanke är att hälso- och sjukvården står för en stor del av BNP, runt 8-9 % i Sverige och Danmark. Läste en siffra att det är runt 16-17 % i USA. Sen varierar det naturligtvis runt om i världen, men i de flesta länder står hälso- och sjukvården för en betydande del av den totala ekonomin och därmed en betydande del av miljöpåverkan i form av uppvärmning, kyla, energiförbrukning, transporter, materialförbrukning, avfall etc. Dessutom har hälso- och sjukvården flera områden där miljöpåverkan är särskilt stor och/ eller specifik för sjukvården tex; läkemedel i miljön, olika former av desinfektion/sterilisering, labbkemikalier, PVC/ftalater, strålning osv. Hållbar sjukvård är ett av våra 4 fokusområden på TEM och i princip alla våra anställda arbetar med sjukvårdens miljöfrågor på ett eller annat sätt, för privata och offentliga aktörer men även leverantörer. Det finns mycket att göra, och mycket görs. Här är definitivt ett område där Sverige och Skandinavien står sig mycket väl i internationell konkurrens. Våra offentliga och privata aktörer har i många fall kommit mycket långt och har många goda exempel att visa upp för resten av världen. Rörelsen för en mer hållbar/miljövänlig sjukvård pågår på många håll och det finns en massa olika intressanta initiativ. Själv sitter jag i Europa-styrelsen för Health Care Without Harm som är en global organisation som arbetar med sjukvårdens miljöpåverkan. De arrangerar bla konferensen Clean Med, går i Phoenix nu i april. Jag är även projektledare för projektet Sustainable Health Care som samlar svenska företag med hållbara lösningar/tjänster för sjukvården. I Malmö har ett intressant EU life + projekt startat kring klimatsmart vård, CLIRE, som till viss del en fortsättning på Interreg-projektet Green Health Care Öresund som jag var projektledare för. I Stockholm pågår intressant forskning kring läkemedel, MistraPharma. Även i USA, Österrike, England & Frankrike finns många intressanta initiativ och projekt. Skrivet av Daniel Eriksson på bloggen TEM-funderingar.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hållbar sjukvård het miljöfråga globalt

2011-03-03
Hållbar sjukvård, Green Health Care, Sustainable Health Care elller vad nu man vill kalla det kan vid en första anblick verka som ett ganska nischat och begränsat miljöområde. Det man dock ska ha i åtanke är att hälso- och sjukvården står för en stor del av BNP, runt 8-9 % i Sverige och Danmark. Läste en siffra att det är runt 16-17 % i USA. Sen varierar det naturligtvis runt om i världen, men i de flesta länder står hälso- och sjukvården för en betydande del av den totala ekonomin och därmed en betydande del av miljöpåverkan i form av uppvärmning, kyla, energiförbrukning, transporter, materialförbrukning, avfall etc. Dessutom har hälso- och sjukvården flera områden där miljöpåverkan är särskilt stor och/ eller specifik för sjukvården tex; läkemedel i miljön, olika former av desinfektion/sterilisering, labbkemikalier, PVC/ftalater, strålning osv. Hållbar sjukvård är ett av våra 4 fokusområden på TEM och i princip alla våra anställda arbetar med sjukvårdens miljöfrågor på ett eller annat sätt, för privata och offentliga aktörer men även leverantörer. Det finns mycket att göra, och mycket görs. Här är definitivt ett område där Sverige och Skandinavien står sig mycket väl i internationell konkurrens. Våra offentliga och privata aktörer har i många fall kommit mycket långt och har många goda exempel att visa upp för resten av världen.

Rörelsen för en mer hållbar/miljövänlig sjukvård pågår på många håll och det finns en massa olika intressanta initiativ. Själv sitter jag i Europa-styrelsen för Health Care Without Harm som är en global organisation som arbetar med sjukvårdens miljöpåverkan. De arrangerar bla konferensen Clean Med, går i Phoenix nu i april. Jag är även projektledare för projektet Sustainable Health Care som samlar svenska företag med hållbara lösningar/tjänster för sjukvården. I Malmö har ett intressant EU life + projekt startat kring klimatsmart vård, CLIRE, som till viss del en fortsättning på Interreg-projektet Green Health Care Öresund som jag var projektledare för. I Stockholm pågår intressant forskning kring läkemedel, MistraPharma. Även i USA, Österrike, England & Frankrike finns många intressanta initiativ och projekt.

Skrivet av Daniel Eriksson på bloggen TEM-funderingar.

Fullständig länksamling och kunskapsbank för dig som är intresserad finns på Sustainable Health Care:s projektplats: sustainablehealthcare.wordpress.com/

Senaste nyheter