Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hagainitiativets nyhetsbrev november

https://www.klimatsmart.se/images/news/hagainitiativet180x167ha.jpg

Nu finns Hagainitiativets nyhetsbrev från november att läsa. I nyhetsbrevet kan du bland annat läsa om: - Bahnhof AB som levererar bredband, telefoni och internettjänster kommer att delta i Fortums pilotprojekt Öppen fjärrvärme. Värme som idag fläktas ut i luften från två av företagets datahallar kommer istället att levereras in i fjärrvärmenätet. Om vi skulle ta tillvara på värmen från alla datahallar i Stockholm skulle vi kunna värma upp en stad i Täbys storlek med restvärmen, säger Lena Gunnarsson produktchef på Fortum Värme. - Ny teknik gör det lättare att få kontroll över hushållets energianvändning. Fortum är först i Sverige med att lansera den här typen av tjänst genom Fortum Hemkontroll, som gör att det blir enkelt att följa sin energianvändning och samtidigt manövrera delar av hushållet, såsom värme, belysning och elapparater via datorn eller med mobiltelefonen som fjärrkontroll. - Matsvinn är en de stora hållbarhetsfrågorna inom livsmedelsbranschen och fortfarande slängs ungefär var femte matkasse som bärs ut ur butiken, d v s det slängs motsvarande cirka 3 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige. Det finns många maträtter att laga rester på. Lantmännens nya undersökning visar att man oftast lagar pyttipanna, omelett, wok, soppa eller paj på överbliven mat och väldigt få nämner pizza som alternativ. Därför lanserar Lantmännen nu Pizzamodellen - som ett nytt och enkelt sätt att ta till vara på överblivna matrester. Ingen rest är för liten för pizzamodellen. - Sedan 2007 har Stena utvecklat sina prisbelönta tågtransporter av skrot i Sverige. Nu är det premiär även för kylskåp på räls. Varje år kommer 80 000 kylskåp att köras med tåg från Norrland till Stenas återvinningsanläggningar i söder. Det sparar många tunga transporter på väg och skapar stor miljönytta. Läs mer om nyheterna och läsa ytterligare nyheter i nyhetsbrevet.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hagainitiativets nyhetsbrev november

2012-11-20
Nu finns Hagainitiativets nyhetsbrev från november att läsa. I nyhetsbrevet kan du bland annat läsa om:

- Bahnhof AB som levererar bredband, telefoni och internettjänster kommer att delta i Fortums pilotprojekt Öppen fjärrvärme. Värme som idag fläktas ut i luften från två av företagets datahallar kommer istället att levereras in i fjärrvärmenätet. Om vi skulle ta tillvara på värmen från alla datahallar i Stockholm skulle vi kunna värma upp en stad i Täbys storlek med restvärmen, säger Lena Gunnarsson produktchef på Fortum Värme.

- Ny teknik gör det lättare att få kontroll över hushållets energianvändning. Fortum är först i Sverige med att lansera den här typen av tjänst genom Fortum Hemkontroll, som gör att det blir enkelt att följa sin energianvändning och samtidigt manövrera delar av hushållet, såsom värme, belysning och elapparater via datorn eller med mobiltelefonen som fjärrkontroll.

- Matsvinn är en de stora hållbarhetsfrågorna inom livsmedelsbranschen och fortfarande slängs ungefär var femte matkasse som bärs ut ur butiken, d v s det slängs motsvarande cirka 3 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige. Det finns många maträtter att laga rester på. Lantmännens nya undersökning visar att man oftast lagar pyttipanna, omelett, wok, soppa eller paj på överbliven mat och väldigt få nämner pizza som alternativ. Därför lanserar Lantmännen nu Pizzamodellen - som ett nytt och enkelt sätt att ta till vara på överblivna matrester. Ingen rest är för liten för pizzamodellen.

- Sedan 2007 har Stena utvecklat sina prisbelönta tågtransporter av skrot i Sverige. Nu är det premiär även för kylskåp på räls. Varje år kommer 80 000 kylskåp att köras med tåg från Norrland till Stenas återvinningsanläggningar i söder. Det sparar många tunga transporter på väg och skapar stor miljönytta.

Läs mer om nyheterna och läsa ytterligare nyheter i nyhetsbrevet.

Senaste nyheter