Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hagainitiativets nyhetsbrev augusti 2012

https://www.klimatsmart.se/images/news/bro250x169.jpg

I nyhetsbrevet kan du bland annat läsa om vad som är på gång hos Hagaföretagen. Där finns nyheter som: - Scans anläggning i Skara inleder samarbete med Kretslopp Skaraborg för leverans av biogasmaterial. Kretslopp Skaraborg tillverkar biogas på egna gårdar av det gödsel och växtrester som uppkommer vid deras lantbruk. Scan kommer som ett första steg leverera frityrolja, som har ett högt energivärde, och på sikt kommer andra fraktioner att avlämnas. - Coca-Cola Enterprises Sverige senaste hållbarhetsrapport är klar. Läs om Plant Bottle, gröna transporter, energieffektiv produktion, smarta snåla kylskåp etc. Den har ett mindre format än tidigare - en följd av att hållbarhetsarbete nu är integrerat och gemensamt inom Coca-Cola Enterprises. Det finns en ny webbsida där informationen läggs ut och det sker löpande uppdateringar om hållbarhetsområde. - Företagare i Uppsala Science Park räknar med att sänka sina koldioxidutsläpp från tjänsteresor. Det görs genom att lämna sin privata bil hemma för att istället resa kollektivt och använda bilpool. Projektet som kallas Res Grönt är ett samarbetsprojekt mellan Vasakronan, Trafikverket Region Öst, Sunfleet och UL och ger alla företag i Uppsala Science Park ett klimatsmartare alternativ till traditionella tjänsteresor. - Vid flera tillfällen under våren och hösten har förbipasserande cyklister kunnat stanna till vid McDonald´s på Götgatan och få sin cykel servad samtidigt som de avnjutit en frukostmacka och kopp ekologiskt kaffe. Två mekaniker från Cykloteket har kontrollerat växlar, bromsar, pumpat däck, smörjt kedjan m.m. för att snabbt få cykeln i ett bättre skick. Detta som ett led i att både uppmuntra till säkrare framfart och en bättre miljö. Under vecka 33 stannade ca 750 cyklister under de tre dagar då servicen erbjöds. - Nu lanserar Löfbergs ett nytt bryggkaffe - ”Magnifika”- som är Rainforest Alliance-certifierat. Rainforest Alliance arbetar systematiskt för hållbara odlingsmetoder och för att bevara regnskogen och den biologiskas mångfalden. Enligt Intergovernmental Panel on Climate Change bidrar avskogningen med 12 till 15 procent av de globala koldioxidutsläppen. Målsättningen är att 100% av Löfbergs kaffe skall komma från certifierade odlingar år 2016. Läs mer om nyheterna i nyhetsbrevet. Där hittar du även fler nyheter från Hagainitiativet.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hagainitiativets nyhetsbrev augusti 2012

2012-08-28
I nyhetsbrevet kan du bland annat läsa om vad som är på gång hos Hagaföretagen. Där finns nyheter som:

- Scans anläggning i Skara inleder samarbete med Kretslopp Skaraborg för leverans av biogasmaterial. Kretslopp Skaraborg tillverkar biogas på egna gårdar av det gödsel och växtrester som uppkommer vid deras lantbruk. Scan kommer som ett första steg leverera frityrolja, som har ett högt energivärde, och på sikt kommer andra fraktioner att avlämnas.

- Coca-Cola Enterprises Sverige senaste hållbarhetsrapport är klar. Läs om Plant Bottle, gröna transporter, energieffektiv produktion, smarta snåla kylskåp etc. Den har ett mindre format än tidigare - en följd av att hållbarhetsarbete nu är integrerat och gemensamt inom Coca-Cola Enterprises. Det finns en ny webbsida där informationen läggs ut och det sker löpande uppdateringar om hållbarhetsområde.

- Företagare i Uppsala Science Park räknar med att sänka sina koldioxidutsläpp från tjänsteresor. Det görs genom att lämna sin privata bil hemma för att istället resa kollektivt och använda bilpool. Projektet som kallas Res Grönt är ett samarbetsprojekt mellan Vasakronan, Trafikverket Region Öst, Sunfleet och UL och ger alla företag i Uppsala Science Park ett klimatsmartare alternativ till traditionella tjänsteresor.

- Vid flera tillfällen under våren och hösten har förbipasserande cyklister kunnat stanna till vid McDonald´s på Götgatan och få sin cykel servad samtidigt som de avnjutit en frukostmacka och kopp ekologiskt kaffe. Två mekaniker från Cykloteket har kontrollerat växlar, bromsar, pumpat däck, smörjt kedjan m.m. för att snabbt få cykeln i ett bättre skick. Detta som ett led i att både uppmuntra till säkrare framfart och en bättre miljö. Under vecka 33 stannade ca 750 cyklister under de tre dagar då servicen erbjöds.

- Nu lanserar Löfbergs ett nytt bryggkaffe - ”Magnifika”- som är Rainforest Alliance-certifierat. Rainforest Alliance arbetar systematiskt för hållbara odlingsmetoder och för att bevara regnskogen och den biologiskas mångfalden. Enligt Intergovernmental Panel on Climate Change bidrar avskogningen med 12 till 15 procent av de globala koldioxidutsläppen. Målsättningen är att 100% av Löfbergs kaffe skall komma från certifierade odlingar år 2016.

Läs mer om nyheterna i nyhetsbrevet. Där hittar du även fler nyheter från Hagainitiativet.

Senaste nyheter