Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gunnebo Orangeri bjuder till seminerie 9 okt

https://www.klimatsmart.se/images/news/gunneboslott-seminarie250x149.jpg

Den 9 oktober hålls ett seminarium om lerbyggnad, jordhus och massivt trä kombinerat med lera i anslutning till rekonstruktionen av Gunnebo orangeri. Rekonstruktionen, som påbörjades hösten 2013, genomförs i samarbete med svenska och internationella forskare, hantverkare och konsulter och varje arbetsmoment inleds med ett seminarium med fokus på den senaste forskningen inom området. Inbjudna till fredagens seminarium är framstående specialister inom historiskt och modernt lerbyggande, som bland annat kommer att diskutera forskningsrön och lagstiftning kring historiska byggnader och hur de kan tillämpas på Gunnebo orangeri. Under eftermiddagen genomförs en workshop med fokus på orangeriets lergolv, för att identifiera de aktuella frågor som är viktiga för utformningen. Seminarierna vänder sig till konsulter, hantverkare, myndigheter och utbildningssektorn på̊ alla nivåer. Plats: Vagnboden i Södra flygeln, Gunnebo slott. Program: 9.00 Samling och morgonkaffe. 9.30 Välkommen och inledning. Lena Vikström, VD, Gunnebo Slott och Trädgårdar. 9.35 Om Gunnebo orangeri. Stefan Günther, Slottsarkitekt, Tekn. dr Joakim Seiler, Chefsträdgårdsmästare, Gunnebo Slott och Trädgårdar. 9.45 Om lera som byggmaterial. Eva-Rut Lindberg, Tekn. dr i arkitektur, ordförande i Lerbyggnadsföreningen. Om lera som byggmaterial i Sverige och världen. 10.30 Om jordhus med lera och kalk i svenskt byggande 1750–1800. Lars Allan Palmgren, Tekn. lic. i arkitektur, arkitekt SAR/MSA, berättar om sin forskning om jordhus med lera och kalk i Sverige. 11.15 Paus. 11.30 Om murning med ved. Olle Hagman, civ. ing., fil. dr i socialantropologi, doc. i sociologi. Om olika varianter av murning med ved. 12.15–13.15 Lunch. 13.15 Om lergolv och Gunnebo orangeri. Ulf Henningsson, civ. ing. och lerbyggare. Om lergolv i allmänhet och i Gunnebo orangeri. 14.00 Besök och workshop vid rekonstruktionen av orangeriet. Om konstruktionen med lera och klovgolv i Gunnebo orangeri. 14.45–15 Slutord och kaffe i Vagnboden.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gunnebo Orangeri bjuder till seminerie 9 okt

2015-10-06
Den 9 oktober hålls ett seminarium om lerbyggnad, jordhus och massivt trä kombinerat med lera i anslutning till rekonstruktionen av Gunnebo orangeri. Rekonstruktionen, som påbörjades hösten 2013, genomförs i samarbete med svenska och internationella forskare, hantverkare och konsulter och varje arbetsmoment inleds med ett seminarium med fokus på den senaste forskningen inom området.

Inbjudna till fredagens seminarium är framstående specialister inom historiskt och modernt lerbyggande, som bland annat kommer att diskutera forskningsrön och lagstiftning kring historiska byggnader och hur de kan tillämpas på Gunnebo orangeri.

Under eftermiddagen genomförs en workshop med fokus på orangeriets lergolv, för att identifiera de aktuella frågor som är viktiga för utformningen. Seminarierna vänder sig till konsulter, hantverkare, myndigheter och utbildningssektorn på̊ alla nivåer.

Plats:
Vagnboden i Södra flygeln, Gunnebo slott.

Program:
9.00 Samling och morgonkaffe.

9.30 Välkommen och inledning.
Lena Vikström, VD, Gunnebo Slott och Trädgårdar.

9.35 Om Gunnebo orangeri.
Stefan Günther, Slottsarkitekt, Tekn. dr Joakim Seiler, Chefsträdgårdsmästare, Gunnebo Slott och Trädgårdar.

9.45 Om lera som byggmaterial.
Eva-Rut Lindberg, Tekn. dr i arkitektur, ordförande i Lerbyggnadsföreningen. Om lera som byggmaterial i Sverige och världen.

10.30 Om jordhus med lera och kalk i svenskt byggande 1750–1800.
Lars Allan Palmgren, Tekn. lic. i arkitektur, arkitekt SAR/MSA, berättar om sin forskning om jordhus med lera och kalk i Sverige.

11.15 Paus.

11.30 Om murning med ved.
Olle Hagman, civ. ing., fil. dr i socialantropologi, doc. i sociologi. Om olika varianter av murning med ved.

12.15–13.15 Lunch.

13.15 Om lergolv och Gunnebo orangeri.
Ulf Henningsson, civ. ing. och lerbyggare. Om lergolv i allmänhet och i Gunnebo orangeri.

14.00 Besök och workshop vid rekonstruktionen av orangeriet.
Om konstruktionen med lera och klovgolv i Gunnebo orangeri.

14.45–15 Slutord och kaffe i Vagnboden.

Senaste nyheter