
Redaktör:
Gita Ljunggren
Stort svinn i butik av grönt och kött
2011-12-12

Inom butikernas frukt&gröntavdelningar kan mycket
göras för att minska svinnet. Här kylskadad basilika.
göras för att minska svinnet. Här kylskadad basilika.
Ett sätt att minska matproduktionens miljöbelastning är att reducera mängden svinn som uppstår inom livsmedelskedjans alla led. En minskning i slutet av kedjan, t.ex. i butiken, ger större samlad effekt än motsvarande minskning i tidigare led, t.ex. lager och transport. Inom fruk&gröntavdelningen är potentialen stor för att minska svinnet, liksom i kött&charken, enligt en SLU-studie.
Färskvarusvinnet har i sex lågprisbutiker kartlagts av Mattias Eriksson och Ingrid Strid vid institutionen för energi och teknik, SLU. De ville identifiera var svinnreducerande åtgärder kan ha störst effekt och få fram en grundnivå som åtgärdernas effekt kan jämföras med.
– Svinnet har, jämfört med resultat från andra studier, visat sig vara lågt med ett genomsnittligt resultat på 0,76 procent årligt färskvarusvinn, säger Mattias Eriksson. Det förklaras delvis av olika definitioner och systemavgränsningar mellan olika butikskedjor.
Mejeriavdelningarna stod för den lägsta andelen svinn med 0,36 procent i genomsnitt. De högsta andelarna stod chark- och köttavdelningarna för med 1,60 procent respektive 1,31procent genomsnittligt svinn.
Variationen mellan veckorna under året var betydande liksom mellan årstider. Förutom butikens eget svinn så kastas även betydande mängder mat på grund av att inkommande varor reklameras och krediteras. För frukt&gröntavdelningarna var detta krediteringssvinn 3 procent, dvs. betydligt större än flödet av butikssvinn, som låg på 1 procent.
Forskarna konstaterar att åtgärder kan inriktas mot att sänka medelnivån av svinn under året. Man kan också sikta på att sänka de högsta topparna av svinn, som t.ex. uppstår i samband med kampanjer och vid årets högtider.
– Störst potential för att minska den totala mängden svinn och även krediteringssvinnet finns inom frukt&grönt, säger Mattias Eriksson. Där finns ett stort viktmässigt flöde av mat som kasseras.
– I kött- och charkavdelningarna är det procentuellt mycket svinn, och därför bör det finnas stor potential att sänka svinnet på dessa båda avdelningar, säger han.
I det fortsatta projektet ska de undersökta butikerna genomföra svinnreducerande åtgärder som sedan kan utvärderas ur olika synvinklar.
För mer information, kontakta:
Mattias Eriksson, 018-67 17 32, 070-448 51 80, mattias.eriksson@slu.se
Ingrid Strid, 018-67 15 59, ingrid.strid@slu.se
Läs mer
- "Livsmedelssvinn i butiksledet – en studie av sex lågprisbutiker", av Mattias Eriksson och Ingrid Strid Rapport/Report 035 ISSN 1654-9406, Uppsala 2011 PDF: www.slu.se/Documents/externwebben/nl-fak/energi-och-teknik/Eriksson%20och%20Strid%20-%20Livsmedelssvinn%20i%20butiksledet.pdf
Färskvarusvinnet har i sex lågprisbutiker kartlagts av Mattias Eriksson och Ingrid Strid vid institutionen för energi och teknik, SLU. De ville identifiera var svinnreducerande åtgärder kan ha störst effekt och få fram en grundnivå som åtgärdernas effekt kan jämföras med.
– Svinnet har, jämfört med resultat från andra studier, visat sig vara lågt med ett genomsnittligt resultat på 0,76 procent årligt färskvarusvinn, säger Mattias Eriksson. Det förklaras delvis av olika definitioner och systemavgränsningar mellan olika butikskedjor.
Mejeriavdelningarna stod för den lägsta andelen svinn med 0,36 procent i genomsnitt. De högsta andelarna stod chark- och köttavdelningarna för med 1,60 procent respektive 1,31procent genomsnittligt svinn.
Variationen mellan veckorna under året var betydande liksom mellan årstider. Förutom butikens eget svinn så kastas även betydande mängder mat på grund av att inkommande varor reklameras och krediteras. För frukt&gröntavdelningarna var detta krediteringssvinn 3 procent, dvs. betydligt större än flödet av butikssvinn, som låg på 1 procent.
Forskarna konstaterar att åtgärder kan inriktas mot att sänka medelnivån av svinn under året. Man kan också sikta på att sänka de högsta topparna av svinn, som t.ex. uppstår i samband med kampanjer och vid årets högtider.
– Störst potential för att minska den totala mängden svinn och även krediteringssvinnet finns inom frukt&grönt, säger Mattias Eriksson. Där finns ett stort viktmässigt flöde av mat som kasseras.
– I kött- och charkavdelningarna är det procentuellt mycket svinn, och därför bör det finnas stor potential att sänka svinnet på dessa båda avdelningar, säger han.
I det fortsatta projektet ska de undersökta butikerna genomföra svinnreducerande åtgärder som sedan kan utvärderas ur olika synvinklar.
För mer information, kontakta:
Mattias Eriksson, 018-67 17 32, 070-448 51 80, mattias.eriksson@slu.se
Ingrid Strid, 018-67 15 59, ingrid.strid@slu.se
Läs mer
- "Livsmedelssvinn i butiksledet – en studie av sex lågprisbutiker", av Mattias Eriksson och Ingrid Strid Rapport/Report 035 ISSN 1654-9406, Uppsala 2011 PDF: www.slu.se/Documents/externwebben/nl-fak/energi-och-teknik/Eriksson%20och%20Strid%20-%20Livsmedelssvinn%20i%20butiksledet.pdf
Källa: SLU
Foto: Mattias Eriksson
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnanBröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför… -
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-09-08
Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukterNoll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfaldenDen 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av…