Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Grönt datacenter invigs i Växjö

https://www.klimatsmart.se/images/news/tak250x167.jpg

Detta är ett fantastiskt tillfälle att få ta del av historien bakom en av Sveriges modernaste datorhallar, med möjlighet att få se den från insidan. På plats vid invigningen finns förutom representanter från Växjö Energis affärsområde Wexnet även Coromatic, Sveriges ledande leverantör av datorhallar. Wexnet Green Data Center är ett samarbete mellan Wexnet, Växjö Energis stadsnät, kommun, landsting och näringsliv som istället för att investera i egna hallar har valt att gå samman och skapa ett gemensamt datacenter i Wexnets regi. Green Data Center är en datorhall som är både energi- och kostnadseffektiv samtidigt som det är en av Sveriges modernaste. Datorhallen använder returvatten från Växjö Energis fjärrkyla för kylning av datorhallarna och överskottsvärmen används för att värma upp gräsplanen på Östers hemmaarena Myresjöhus arena under vinterhalvåret. Detta kretslopp är en unik process som på ett fantastiskt sätt utnyttjar energin maximalt. Så här går den spännande processen till: I närliggande byggnad produceras fjärrkyla – kallt vatten – som används bland annat till att kyla köpcentrat Grand Samarkand. Efter Grand Samarkand använt vattnet för att uppnå en behaglig inomhustemperatur skickas vattnet till Green Data Center. Vattnet har nu en högre temperatur men är tillräckligt kallt för att kyla anläggningen. Temperaturen höjs ytterligare efter Green Datacenter genom att ta tillvara på överskottsvärmen ifrån datorhallarna som genom sin drift genererar en stor mängd värme. Denna värmen kan nu användas för att värma upp gräsplanen på Östers hemmaarena som är granne med Green Data Center och fjärrkyleanläggningen. När vattnet sedan återvänder till fjärrkyleanläggningen så gör den det med hjälp av pumpar som delvis drivs av solcellspaneler. Minimalt med energi behövs för att fortsätta detta kretslopp som utnyttjar energin maximalt och sparar på vår miljö. Green Data Center är byggt tillsammans med Coromatic där fokus har varit på att skapa ett så miljömässigt projekt som möjligt. Utöver detta har vi lyckats att skapa ett unikt samarbete mellan privat och offentlig sektor i kommunen som ger samtliga parter stora besparingar, något som kommer kommuninvånarna till nytta. För mer information, kontakta: Anna Maria Lingmerth, 0470-77 51 16, 070-327 79 71, anna-maria.lingmerth@wexnet.se. .

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Grönt datacenter invigs i Växjö

2012-10-11
Detta är ett fantastiskt tillfälle att få ta del av historien bakom en av Sveriges modernaste datorhallar, med möjlighet att få se den från insidan. På plats vid invigningen finns förutom representanter från Växjö Energis affärsområde Wexnet även Coromatic, Sveriges ledande leverantör av datorhallar.

Wexnet Green Data Center är ett samarbete mellan Wexnet, Växjö Energis stadsnät, kommun, landsting och näringsliv som istället för att investera i egna hallar har valt att gå samman och skapa ett gemensamt datacenter i Wexnets regi. Green Data Center är en datorhall som är både energi- och kostnadseffektiv samtidigt som det är en av Sveriges modernaste. Datorhallen använder returvatten från Växjö Energis fjärrkyla för kylning av datorhallarna och överskottsvärmen används för att värma upp gräsplanen på Östers hemmaarena Myresjöhus arena under vinterhalvåret.

Detta kretslopp är en unik process som på ett fantastiskt sätt utnyttjar energin maximalt.
Så här går den spännande processen till: I närliggande byggnad produceras fjärrkyla – kallt vatten – som används bland annat till att kyla köpcentrat Grand Samarkand. Efter Grand Samarkand använt vattnet för att uppnå en behaglig inomhustemperatur skickas vattnet till Green Data Center. Vattnet har nu en högre temperatur men är tillräckligt kallt för att kyla anläggningen. Temperaturen höjs ytterligare efter Green Datacenter genom att ta tillvara på överskottsvärmen ifrån datorhallarna som genom sin drift genererar en stor mängd värme.

Denna värmen kan nu användas för att värma upp gräsplanen på Östers hemmaarena som är granne med Green Data Center och fjärrkyleanläggningen. När vattnet sedan återvänder till fjärrkyleanläggningen så gör den det med hjälp av pumpar som delvis drivs av solcellspaneler. Minimalt med energi behövs för att fortsätta detta kretslopp som utnyttjar energin maximalt och sparar på vår miljö.

Green Data Center är byggt tillsammans med Coromatic där fokus har varit på att skapa ett så miljömässigt projekt som möjligt. Utöver detta har vi lyckats att skapa ett unikt samarbete mellan privat och offentlig sektor i kommunen som ger samtliga parter stora besparingar, något som kommer kommuninvånarna till nytta.

För mer information, kontakta:
Anna Maria Lingmerth, 0470-77 51 16, 070-327 79 71, anna-maria.lingmerth@wexnet.se.
.

Senaste nyheter