Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gröna Fisken belönar fiskföretag

https://www.klimatsmart.se/images/news/wwf150x150.jpg

Fiskleverantören Domstein Enghav Sverige AB får utmärkelsen Gröna Fisken för att ha lyckats bäst med att öka sitt sortiment av MSC- och Krav-märkta fisk- och skaldjursprodukter under 2011. Bakom utmaningen står Världsnaturfonden WWF, Föreningen Årets Kock och Restaurangakademien som vill få fiskproducenter, dagligvarukedjor, butiker och restauranger att gå i en mer hållbar riktning. Domstein Enghav har under 2011 ökat andelen miljöcertifierad fisk- och skaldjursprodukter med 8,8 procent. Avgörande för förstaplaceringen i Gröna Fisken var att alla arter som är rödmarkerade enligt WWFs 10-årsjubilerande konsumentguide ”Fisk till middag?” är borttagna ur sortimentet. – Företagen som nominerats till utmärkelsen Gröna fisken har startat en process och arbetar för att leverera hållbara fisk- och skaldjursprodukter till medvetna konsumenter. Att konsumenterna idag kan välja bland ett 25-tal gröna fiskar vågade vi bara drömma om för 10 år sedan, säger Inger Näslund, fiskexpert på WWF. De nominerade för Gröna Fisken 2011 var Abba Seafood AB, Bröderna Hansson Export AB, Domstein Enghav Sverige AB, Findus Sverige AB, Leröy Allt i Fisk AB, Lobster Seafood Sweden AB, McDonald’s och Västkustfilé AB. – WWFs guide ”Fisk till middag?” är ett viktigt hjälpmedel i företagens arbete. MSC och Krav kompletterar lagar och regelsystem – men det viktigaste är att marknadens aktörer tar sitt ansvar så att fisken kan spåras från hav till tallrik. Ansvarsfulla företag bidrar till att påskynda förändringar, säger Inger Näslund. I år fyller WWFs konsumentguide ”Fisk till middag?” 10 år. Den lanserades för första gången i april 2002. Vilka fiskar vi kan äta med gott samvete har blivit en av vår tids stora samhällsfrågor. Östersjötorsken var länge en huvudfråga och 2011 MSC-certifierades torskfisket i östra Östersjön – vilket är en milstolpe. Fiskguiden har hittills kommit ut i sju upplagor. Enligt EU-kommissionen är mer än 70 procent av EUs vilda fiskbestånd så hårt fiskade att de är utom så kallat biologiskt säkra gränser med hotad fortplantning och överlevnad som följd. Det är orsaken till att vi ständigt hittar nya arter i fiskdisken och att EU idag importerar drygt 70 procent av all matfisk. Överfisket inom EU påverkar hela världen. Orsaken är den gemensamma fiskepolitiken i EU som nu ses över. Hittills har den varken lyckats skydda livskraftiga bestånd från överfiske eller skapat en stabil ekonomisk grund för medlemsländernas fiskindustri.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gröna Fisken belönar fiskföretag

2012-05-04
Fiskleverantören Domstein Enghav Sverige AB får utmärkelsen Gröna Fisken för att ha lyckats bäst med att öka sitt sortiment av MSC- och Krav-märkta fisk- och skaldjursprodukter under 2011. Bakom utmaningen står Världsnaturfonden WWF, Föreningen Årets Kock och Restaurangakademien som vill få fiskproducenter, dagligvarukedjor, butiker och restauranger att gå i en mer hållbar riktning.

Domstein Enghav har under 2011 ökat andelen miljöcertifierad fisk- och skaldjursprodukter med 8,8 procent. Avgörande för förstaplaceringen i Gröna Fisken var att alla arter som är rödmarkerade enligt WWFs 10-årsjubilerande konsumentguide ”Fisk till middag?” är borttagna ur sortimentet.

– Företagen som nominerats till utmärkelsen Gröna fisken har startat en process och arbetar för att leverera hållbara fisk- och skaldjursprodukter till medvetna konsumenter. Att konsumenterna idag kan välja bland ett 25-tal gröna fiskar vågade vi bara drömma om för 10 år sedan, säger Inger Näslund, fiskexpert på WWF.

De nominerade för Gröna Fisken 2011 var Abba Seafood AB, Bröderna Hansson Export AB, Domstein Enghav Sverige AB, Findus Sverige AB, Leröy Allt i Fisk AB, Lobster Seafood Sweden AB, McDonald’s och Västkustfilé AB.

– WWFs guide ”Fisk till middag?” är ett viktigt hjälpmedel i företagens arbete. MSC och Krav kompletterar lagar och regelsystem – men det viktigaste är att marknadens aktörer tar sitt ansvar så att fisken kan spåras från hav till tallrik. Ansvarsfulla företag bidrar till att påskynda förändringar, säger Inger Näslund.

I år fyller WWFs konsumentguide ”Fisk till middag?” 10 år. Den lanserades för första gången i april 2002. Vilka fiskar vi kan äta med gott samvete har blivit en av vår tids stora samhällsfrågor. Östersjötorsken var länge en huvudfråga och 2011 MSC-certifierades torskfisket i östra Östersjön – vilket är en milstolpe. Fiskguiden har hittills kommit ut i sju upplagor.

Enligt EU-kommissionen är mer än 70 procent av EUs vilda fiskbestånd så hårt fiskade att de är utom så kallat biologiskt säkra gränser med hotad fortplantning och överlevnad som följd. Det är orsaken till att vi ständigt hittar nya arter i fiskdisken och att EU idag importerar drygt 70 procent av all matfisk.

Överfisket inom EU påverkar hela världen. Orsaken är den gemensamma fiskepolitiken i EU som nu ses över. Hittills har den varken lyckats skydda livskraftiga bestånd från överfiske eller skapat en stabil ekonomisk grund för medlemsländernas fiskindustri.
Källa: WWF

Senaste nyheter