Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gröna banker tävlar om miljöpris

https://www.klimatsmart.se/images/news/ekobanken135x43.gif

Sammanlagt 15 kandidater tävlar om Nordiska rådets natur- och miljöpris år 2010. Åtta kandidater kommer från Sverige, tre från Norge, två från Finland och två från Danmark. Varken Island eller något av de självstyrande områdena, det vill säga Grönland, Färöarna eller Åland, har kandidater denna gång. Miljöpriset på 350.000 danska kronor delas ut för sextonde gången, och temat för priset är i år grön kapitalförvaltning. Bland kandidaterna kan nämnas finansieringsinstituten Ekobanken (Sverige), Cultura Bank (Norge), Merkur Andelskasse (Danmark) samt Sampo Bank (Finland). En av de mera udda kandidaterna med tanke på temat är filmregissören John Webster med dokumentären Recipes for Disaster (Recept mot katastrofen). Webster har filmat sin familj då den under ett år försökt leva utan produkter tillverkade med hjälp av olja. Miljöpriset 2010 tilldelas ett nordiskt företag, organisation, medium eller person som på ett föredömligt sätt arbetat för att direkt eller indirekt påverka finansmarknaden, kapitalförvaltningsindustrin, banker eller konsulter till att arbeta långsiktigt och integrera hållbarhet i kapitalförvaltningen. Av de femton kandidaterna går en handfull vidare till den andra omgången i vår. Bedömningskommittén för miljöpriset fattar sedan beslut om och offentliggör pristagaren på sitt möte i maj. Själva priset överräcks till vinnaren i samband med Nordiska rådets session i Reykjavik i höst. Natur- och miljöpriset är ett av Nordiska rådets fyra pris – de tre övriga prisen utdelas inom litteratur, film och musik. Miljöpriset tilldelades i fjol den svenska skolverksamheten I Ur och Skur, där grundidén är att dagis- och skolbarnen vistas så mycket som möjligt ute i naturen. Miljöprisets sekretariat finns i det danska folketinget. Det är Danmarks delegation i Nordiska rådet som har hand om praktiska frågor i anslutning till priset. Läs om Nordiska rådets natur- och miljöpris Kontakter: Dennis Barndorph Lind, +45 3337 3836, dennis.lind@ft.dk. Patrik Edman, +45 2171 7148, post ped@norden.org.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gröna banker tävlar om miljöpris

2010-03-23
Sammanlagt 15 kandidater tävlar om Nordiska rådets natur- och miljöpris år 2010. Åtta kandidater kommer från Sverige, tre från Norge, två från Finland och två från Danmark. Varken Island eller något av de självstyrande områdena, det vill säga Grönland, Färöarna eller Åland, har kandidater denna gång.

Miljöpriset på 350.000 danska kronor delas ut för sextonde gången, och temat för priset är i år grön kapitalförvaltning. Bland kandidaterna kan nämnas finansieringsinstituten Ekobanken (Sverige), Cultura Bank (Norge), Merkur Andelskasse (Danmark) samt Sampo Bank (Finland).

En av de mera udda kandidaterna med tanke på temat är filmregissören John Webster med dokumentären Recipes for Disaster (Recept mot katastrofen). Webster har filmat sin familj då den under ett år försökt leva utan produkter tillverkade med hjälp av olja.

Miljöpriset 2010 tilldelas ett nordiskt företag, organisation, medium eller person som på ett föredömligt sätt arbetat för att direkt eller indirekt påverka finansmarknaden, kapitalförvaltningsindustrin, banker eller konsulter till att arbeta långsiktigt och integrera hållbarhet i kapitalförvaltningen.

Av de femton kandidaterna går en handfull vidare till den andra omgången i vår. Bedömningskommittén för miljöpriset fattar sedan beslut om och offentliggör pristagaren på sitt möte i maj. Själva priset överräcks till vinnaren i samband med Nordiska rådets session i Reykjavik i höst.

Natur- och miljöpriset är ett av Nordiska rådets fyra pris – de tre övriga prisen utdelas inom litteratur, film och musik. Miljöpriset tilldelades i fjol den svenska skolverksamheten I Ur och Skur, där grundidén är att dagis- och skolbarnen vistas så mycket som möjligt ute i naturen.

Miljöprisets sekretariat finns i det danska folketinget. Det är Danmarks delegation i Nordiska rådet som har hand om praktiska frågor i anslutning till priset.

Läs om Nordiska rådets natur- och miljöpris

Kontakter: Dennis Barndorph Lind, +45 3337 3836,
dennis.lind@ft.dk.
Patrik Edman, +45 2171 7148, post ped@norden.org.
Källor: Ekobanken, Norden

Senaste nyheter