Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Grön tillväxt i Skåne genom biogas

https://www.klimatsmart.se/images/news/regionskane109x100pa.jpg

Seminarium i Almedalen om biogasens betydelse för Skåne och Skånes betydelse för biogasen. Den finns en stor potential för biogas i Skåne. Fram till år 2020 kan över 3000 arbetstillfällen skapas och den regionala tillväxten öka med 5,5 miljarder kronor genom satsningar inom biogasområdet. Det visar en färsk rapport som Region Skåne presenterar i Almedalen. Sverige har mycket goda förutsättningar att bli ledande inom biogasområdet och i Skåne finns flera nyckelfaktorer som kan göra oss till en av de ledande regionerna i landet. Detta tack vara den höga befolkningstätheten, det nationella gasnätets sträckning genom länet och inte minst en regional och lokal politisk vilja att stärka biogasens roll i regionens tillväxt- och klimatarbete. På ett nationellt plan saknas dock i dagsläget tydliga politiska villkor för biogas. För att vi ska kunna utnyttja potentialen för biogas krävs tydliga politiska signaler och stöd från den svenska regeringen. Därför kraftsamlar vi i Almedalen för att visa på de positiva värdena med biogas. Välkommen till Öresundshusets seminarium ”Cleantech och biogas – lärdomar och lösningar för Sverige” om Biogas, tillväxt och sysselsättning - effekter av färdplanen på produktion och från användning. Seminariet hålls inom rammen för Skånes färdplan för biogas som samlar Skånska biogasaktörer och organisationer för att driva fram utvecklingen av biogas. Tid: måndagen den 2 juli kl. 15.30-17.00 Plats: Öresundshuset, Hästgatan 1, vid Donners plats Medverkar gör Kent Persson, riksdagsledamot (V), Näringsutskottet. Cecilie Tenfjord-Toftby, riksdagsledamot (M), Näringsutskottet. Marianna Lubanski, business development director, Copenhagen Cleantech Cluster. Jeanette Ragnar, processledare Skånes färdplan för biogas, Region Skåne. Mattias Müller, samordningsansvarig, Trelleborgs kommun. Pontus Lindberg, regionråd (M), Region Skåne. Anders Östlund, VD, Öresundskraft. Anna Jähnke, ordförande miljönämnden, Helsingborgs stad. Moderator: Jan Wifstrand, Rapidus. För mer information, kontakta: Jeanette Ragnar, Region Skåne, 044-309 34 33, jeanette.ragnar@skane.se Sacha Pardon, Biogas Syd, 0709-719998, sacha.pardon@biogassyd.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Grön tillväxt i Skåne genom biogas

2012-06-27
Seminarium i Almedalen om biogasens betydelse för Skåne och Skånes betydelse för biogasen.

Den finns en stor potential för biogas i Skåne. Fram till år 2020 kan över 3000 arbetstillfällen skapas och den regionala tillväxten öka med 5,5 miljarder kronor genom satsningar inom biogasområdet. Det visar en färsk rapport som Region Skåne presenterar i Almedalen.

Sverige har mycket goda förutsättningar att bli ledande inom biogasområdet och i Skåne finns flera nyckelfaktorer som kan göra oss till en av de ledande regionerna i landet. Detta tack vara den höga befolkningstätheten, det nationella gasnätets sträckning genom länet och inte minst en regional och lokal politisk vilja att stärka biogasens roll i regionens tillväxt- och klimatarbete.

På ett nationellt plan saknas dock i dagsläget tydliga politiska villkor för biogas. För att vi ska kunna utnyttja potentialen för biogas krävs tydliga politiska signaler och stöd från den svenska regeringen. Därför kraftsamlar vi i Almedalen för att visa på de positiva värdena med biogas.

Välkommen till Öresundshusets seminarium ”Cleantech och biogas – lärdomar och lösningar för Sverige” om Biogas, tillväxt och sysselsättning - effekter av färdplanen på produktion och från användning. Seminariet hålls inom rammen för Skånes färdplan för biogas som samlar Skånska biogasaktörer och organisationer för att driva fram utvecklingen av biogas.

Tid: måndagen den 2 juli kl. 15.30-17.00
Plats: Öresundshuset, Hästgatan 1, vid Donners plats

Medverkar gör Kent Persson, riksdagsledamot (V), Näringsutskottet. Cecilie Tenfjord-Toftby, riksdagsledamot (M), Näringsutskottet. Marianna Lubanski, business development director, Copenhagen Cleantech Cluster. Jeanette Ragnar, processledare Skånes färdplan för biogas, Region Skåne. Mattias Müller, samordningsansvarig, Trelleborgs kommun. Pontus Lindberg, regionråd (M), Region Skåne. Anders Östlund, VD, Öresundskraft. Anna Jähnke, ordförande miljönämnden, Helsingborgs stad. Moderator: Jan Wifstrand, Rapidus.

För mer information, kontakta:
Jeanette Ragnar, Region Skåne, 044-309 34 33, jeanette.ragnar@skane.se
Sacha Pardon, Biogas Syd, 0709-719998, sacha.pardon@biogassyd.se.

Senaste nyheter