Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Grön kyrkoförvaltning diplomeras

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskakyrkanlinkoping205x77.png

Fredagen den 29 april kommer kyrkoförvaltningen i Linköping att få ta emot det efterlängtade diplom som är bevis på att man genomfört den första fasen i Svenska kyrkans miljödiplomeringsmodell. Det om skiljer kyrkans modell från andra certifieringssystem som utvecklats av näringslivet är den teologiska drivkraften, den pedagogiska strukturen, att arbetsmetoden bygger på reflektion och samtal och en helhetssyn på hur ekologiska, sociala, ekonomiska och andliga faktorer samverkar, lokalt och globalt. På hösten 2008 fattades beslut i kyrkonämnden om att man skulle genomföra miljödiplomeringen med början på kyrkoförvaltningen. Det är Linköpings stift som har ansvar för miljödiplomering ar kyrkan i Östergötland. För att leda och samordna insatserna tillsattes en miljösamordnare, Jörgen Silverstig, anställd på griftegården. Den 5 april i år redovisades resultatet av arbetet inför de två diplomerarna, Cristina Virdung och Anders Mårtensson och nu är det alltså dags att skörda frukterna av arbetet. En viktig del i det goda resultatet är alla de medarbetare som med stort engagemang och i arbetsgrupper tagit fram handlingsplaner och uppnått de mål man själva satt upp. Nyckeln till framgången kan sammanfattads med orden delaktighet och glädje. Idéer har inte saknats. Förutom de konkreta åtgärderna är den stora vinsten ett ökat medvetande om hur vi påverkar miljön. Vi har gått från att vara ”medvetet okunniga” till att bli ”omedvetet kunniga” och det har varit en spännande resa att göra. Resultatet har lett till ett antal åtgärder, exempelvis elekronisk hantering av alla inkommande fakturor, effektivare ventilation och uppvärming i kyrkans byggnader, egen odling av altarblommor, en manual och ett regelverk för återanvändning av gravvårdar, en policy för inköp av kemikalier, fler biogasdrivna fordon och regler för hantering av avfall. I standarden för kyrkans miljödiplomering ingår sju områden och sex av dessa har ingått i arbetet: förvaltning och ekonomi, kyrkans byggnader, kyrkogårdar och markanläggningar, varor och tjänster, transporter och kommunikation och övrig verksamhet. Det område som i första fasen lämnats utanför är kyrkans liv och verksamhet, men avsikten är att detta kommer med då församlingarna själva genomför sina miljödiplomeringar. Modellen består av tre faser. För ytterligare information, kontakta: Miljösamordnare Jörgen Silverstig Svenska kyrkan i Linköping, 013- 20 50 25 Maria Bruto Ellhar Svenska kyrkan i Linköping, 013 20 50 18.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Grön kyrkoförvaltning diplomeras

2011-04-21
Fredagen den 29 april kommer kyrkoförvaltningen i Linköping att få ta emot det efterlängtade diplom som är bevis på att man genomfört den första fasen i Svenska kyrkans miljödiplomeringsmodell.

Det om skiljer kyrkans modell från andra certifieringssystem som utvecklats av näringslivet är den teologiska drivkraften, den pedagogiska strukturen, att arbetsmetoden bygger på reflektion och samtal och en helhetssyn på hur ekologiska, sociala, ekonomiska och andliga faktorer samverkar, lokalt och globalt.

På hösten 2008 fattades beslut i kyrkonämnden om att man skulle genomföra miljödiplomeringen med början på kyrkoförvaltningen. Det är Linköpings stift som har ansvar för miljödiplomering ar kyrkan i Östergötland. För att leda och samordna insatserna tillsattes en miljösamordnare, Jörgen Silverstig, anställd på griftegården. Den 5 april i år redovisades resultatet av arbetet inför de två diplomerarna, Cristina Virdung och Anders Mårtensson och nu är det alltså dags att skörda frukterna av arbetet.

En viktig del i det goda resultatet är alla de medarbetare som med stort engagemang och i arbetsgrupper tagit fram handlingsplaner och uppnått de mål man själva satt upp. Nyckeln till framgången kan sammanfattads med orden delaktighet och glädje. Idéer har inte saknats. Förutom de konkreta åtgärderna är den stora vinsten ett ökat medvetande om hur vi påverkar miljön. Vi har gått från att vara ”medvetet okunniga” till att bli ”omedvetet kunniga” och det har varit en spännande resa att göra.

Resultatet har lett till ett antal åtgärder, exempelvis elekronisk hantering av alla inkommande fakturor, effektivare ventilation och uppvärming i kyrkans byggnader, egen odling av altarblommor, en manual och ett regelverk för återanvändning av gravvårdar, en policy för inköp av kemikalier, fler biogasdrivna fordon och regler för hantering av avfall.

I standarden för kyrkans miljödiplomering ingår sju områden och sex av dessa har ingått i arbetet: förvaltning och ekonomi, kyrkans byggnader, kyrkogårdar och markanläggningar, varor och tjänster, transporter och kommunikation och övrig verksamhet. Det område som i första fasen lämnats utanför är kyrkans liv och verksamhet, men avsikten är att detta kommer med då församlingarna själva genomför sina miljödiplomeringar. Modellen består av tre faser.

För ytterligare information, kontakta:
Miljösamordnare Jörgen Silverstig Svenska kyrkan i Linköping, 013- 20 50 25
Maria Bruto Ellhar Svenska kyrkan i Linköping, 013 20 50 18.

Senaste nyheter