Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Grön energi i City Gross Skara

https://www.klimatsmart.se/images/news/citygrossskara250x117.png

Bergendahls Food slog nederbördsrekord när det magiska målet om 30 City Gross nåddes i och med invigningen i Skara. Butiken är först ut med att tillämpa kedjans nya gröna energikoncept för butiker. Fler än väntat valde att trotsa snökaoset för att premiärhandla i City Gross Skara och det uppstod tidvis långa köer till kassan. En slumpmässig undersökning av kunderna visade att de flesta kom från närområdet och en anstormning väntas till helgen, när vädret stabiliserats och upptagningsområdet i praktiken vidgas. Butikens 4100 kvm säljyta är belägen i Skaras starkaste handelsområde, strategiskt placerat mitt i Skaraborg med ett upptagningsområde som inkluderar Skövde, Vara, Lidköping och Mariestad. Trots en mindre säljyta än många andra City Gross har man ändå lyckats få in samma färskvaruupplevelse med riktigt bageri, manuell fiskdisk och en stor avdelning för frukt och grönt. Intresset för butiken är stort. Totalt sökte t ex 4516 personer de 45 tjänsterna. – Det är lika tråkigt att sålla bort 99 % av dem som sökt, som kul att få arbeta med ett så engagerat och inspirerande gäng, säger Jörgen Jansson, butikschef på City Gross Skara och rekryterad från Willy’s. Butiken skiljer sig från tidigare City Gross i det att ett nytt grönt koncept för lägre energianvändning tillämpas utifrån en ny funktionskravbeskrivning framtagen tidigare i år. Beskrivningen omfattar bl a hårdare tekniska egenskapskrav och krav på system som möjliggör energieffektiv drift. Exempel på förändringar jämfört med äldre butiker är bl a: – Fler och bättre mätsystem som skapar underlag för driftoptimering och tidig indikering av fel och driftsavvikelser. – Anläggning och styrsystem som använder all återvunnen värme från varukylanläggning innan externt tillförd energi får användas för uppvärmning. – Behovsanpassad ventilation med värmeåtervinning och styrning av uteluftsmängd så att rätt luftkvalité hålls i butiken. – Separat ventilationsaggregat för beredningsdelarna, vars lokaler av hygieniska skäl skall ha en lägre temperatur är kundytorna i butiken. – Energieffektiva motorer i t ex fläktar och pumpar. – Belysningsstyrning i tre nivåer för butik, samt närvarostyrning bl a i kontor, personalutrymmen, WC och förråd. – Vattenburen värmedistribution (ej direktverkande el). – Kombinerad värmepump/kylmaskin som betjänar hela ventilationsanläggningen med värme vintertid och komfortkyla sommartid (mycket effektivt att använda samma utrustning både sommar och vinter). – Lasthus med vädertätningar vid varuintag. – Tätskikt på tak i ljus kulör för att minimera värmeabsorption sommartid. För konsumenterna märks skillnaden konkret i att det är varmare i närheten av kylar och frysar, eftersom samtliga vertikala kyldiskar har dörrar. Den effektivare varukylanläggningen bygger på nytänkande i flera led: – Hela frysinstallationen kyls endast av CO2 (koldioxid), det miljövänligaste köldmediet. – Kyla till kyldiskar och kylrum kyls av ett stort antal mindre aggregat, varför effekten som behövs i varje ögonblick kan anpassas. – Såväl samtliga frysdiskar och -skåp, som kylar, har dörrar eller luckor. Dels sänker det effektbehovet för kyla med storleksordningen 40% och framförallt minskar behovet av elvärmd avfrostning dramatiskt. Från flera gånger per dag till en gång var tredje dag. – Webbaserat övervakningssystem av hela varukylanläggningen, ett ovärderligt instrument för optimering och avhjälpande av avvikelser. Erfarenheter från pilotstudier i andra City Gross de senaste åren talar för att det gröna konceptet i City Gross Skara minskar energianvändningen med 20-30 % jämfört med i övrigt likvärdiga butiker. – Vi försöker minska vår klimatpåverkan på alla nivåer och jag är stolt över att vi med vårt gröna koncept ligger i svensk dagligvaruhandels framkant, säger en upprymd Jonas P Andersson, detaljhandelschef på Bergendahls Food. Invigningen förrättades av Elisabeth Bergendahl-Mylonopoulos, ägare i tredje generationen, tillsammans med maken och koncernchefen Spiros Mylonopoulos. Familjeägda BergendahlsGruppen är med City Gross landets fjärde största dagligvarukedja. Landets 30 City Gross-butiker erbjuder prisvärd mat och valfrihet med märkesvaror av hög kvalitet. En viktig framgångsfaktor för City Gross är satsningen på att hantera svenskt kvalitetskött i butik. Bergendahls Food ligger bakom Den Svenska Matrebellen, en satsning på att hjälpa fria handlare vinna marknadsandelar lokalt. För mer information, kontakta: Jörgen Jansson, Butikschef City Gross Skara, 070-40 65 51 Jonas P Andersson, Detaljhandelschef Bergendahls Food, 0706-69 27 14

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Grön energi i City Gross Skara

2010-11-30
Bergendahls Food slog nederbördsrekord när det magiska målet om 30 City Gross nåddes i och med invigningen i Skara. Butiken är först ut med att tillämpa kedjans nya gröna energikoncept för butiker.

Fler än väntat valde att trotsa snökaoset för att premiärhandla i City Gross Skara och det uppstod tidvis långa köer till kassan. En slumpmässig undersökning av kunderna visade att de flesta kom från närområdet och en anstormning väntas till helgen, när vädret stabiliserats och upptagningsområdet i praktiken vidgas.

Butikens 4100 kvm säljyta är belägen i Skaras starkaste handelsområde, strategiskt placerat mitt i Skaraborg med ett upptagningsområde som inkluderar Skövde, Vara, Lidköping och Mariestad.

Trots en mindre säljyta än många andra City Gross har man ändå lyckats få in samma färskvaruupplevelse med riktigt bageri, manuell fiskdisk och en stor avdelning för frukt och grönt.

Intresset för butiken är stort. Totalt sökte t ex 4516 personer de 45 tjänsterna.

– Det är lika tråkigt att sålla bort 99 % av dem som sökt, som kul att få arbeta med ett så engagerat och inspirerande gäng, säger Jörgen Jansson, butikschef på City Gross Skara och rekryterad från Willy’s.

Butiken skiljer sig från tidigare City Gross i det att ett nytt grönt koncept för lägre energianvändning tillämpas utifrån en ny funktionskravbeskrivning framtagen tidigare i år. Beskrivningen omfattar bl a hårdare tekniska egenskapskrav och krav på system som möjliggör energieffektiv drift.

Exempel på förändringar jämfört med äldre butiker är bl a:
– Fler och bättre mätsystem som skapar underlag för driftoptimering och tidig indikering av fel och driftsavvikelser.

– Anläggning och styrsystem som använder all återvunnen värme från varukylanläggning innan externt tillförd energi får användas för uppvärmning.

– Behovsanpassad ventilation med värmeåtervinning och styrning av uteluftsmängd så att rätt luftkvalité hålls i butiken.

– Separat ventilationsaggregat för beredningsdelarna, vars lokaler av hygieniska skäl skall ha en lägre temperatur är kundytorna i butiken.

– Energieffektiva motorer i t ex fläktar och pumpar.

– Belysningsstyrning i tre nivåer för butik, samt närvarostyrning bl a i kontor, personalutrymmen, WC och förråd.

– Vattenburen värmedistribution (ej direktverkande el).

– Kombinerad värmepump/kylmaskin som betjänar hela ventilationsanläggningen med värme vintertid och komfortkyla sommartid (mycket effektivt att använda samma utrustning både sommar och vinter).

– Lasthus med vädertätningar vid varuintag.

– Tätskikt på tak i ljus kulör för att minimera värmeabsorption sommartid.

För konsumenterna märks skillnaden konkret i att det är varmare i närheten av kylar och frysar, eftersom samtliga vertikala kyldiskar har dörrar. Den effektivare varukylanläggningen bygger på nytänkande i flera led:

– Hela frysinstallationen kyls endast av CO2 (koldioxid), det miljövänligaste köldmediet.

– Kyla till kyldiskar och kylrum kyls av ett stort antal mindre aggregat, varför effekten som behövs i varje ögonblick kan anpassas.

– Såväl samtliga frysdiskar och -skåp, som kylar, har dörrar eller luckor. Dels sänker det effektbehovet för kyla med storleksordningen 40% och framförallt minskar behovet av elvärmd avfrostning dramatiskt. Från flera gånger per dag till en gång var tredje dag.

– Webbaserat övervakningssystem av hela varukylanläggningen, ett ovärderligt instrument för optimering och avhjälpande av avvikelser.

Erfarenheter från pilotstudier i andra City Gross de senaste åren talar för att det gröna konceptet i City Gross Skara minskar energianvändningen med 20-30 % jämfört med i övrigt likvärdiga butiker.

– Vi försöker minska vår klimatpåverkan på alla nivåer och jag är stolt över att vi med vårt gröna koncept ligger i svensk dagligvaruhandels framkant, säger en upprymd Jonas P Andersson, detaljhandelschef på Bergendahls Food.

Invigningen förrättades av Elisabeth Bergendahl-Mylonopoulos, ägare i tredje generationen, tillsammans med maken och koncernchefen Spiros Mylonopoulos.

Familjeägda BergendahlsGruppen är med City Gross landets fjärde största dagligvarukedja. Landets 30 City Gross-butiker erbjuder prisvärd mat och valfrihet med märkesvaror av hög kvalitet. En viktig framgångsfaktor för City Gross är satsningen på att hantera svenskt kvalitetskött i butik. Bergendahls Food ligger bakom Den Svenska Matrebellen, en satsning på att hjälpa fria handlare vinna marknadsandelar lokalt.

För mer information, kontakta:
Jörgen Jansson, Butikschef City Gross Skara, 070-40 65 51
Jonas P Andersson, Detaljhandelschef Bergendahls Food, 0706-69 27 14
Foto: City Gross

Senaste nyheter