Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Grilla klimatsmart med solen som bränsle

https://www.klimatsmart.se/images/news/saras-solkok250x205.jpg

Vi svenskar använder trädgården till en mängd olika aktiviteter under året. Vi odlar blomsterprakt, vi driver upp obesprutade grönsaker och färska kryddor till matlagning och vi umgås med nära och kära under trevliga förhållanden. Vid dessa tillfällen är det inte så sällan som mat ska tillagas och då är det främst grillning vi oftast tänker på. Det har de senaste decennierna blivit något av årets höjdpunkter för många. Och då sätts både utrustning och kunskaper på prov. Till Trädgård och Uterum i Tällberg 12-13 maj kommer Sara Hjalmarsson att visa hur man lagar mat i trädgården med bara solen som kraftkälla. Sara har i många år använt solkök - både ugnar och grillar som värms upp av endast solljus, när hon varit på olika platser runt om i världen. - Tekniken fanns redan för 50 år sedan, men då tog det upp till en timme att koka ett ägg, något som med teknikutvecklingen nu reducerats till c:a 10-15 minuter. Idag kan vi välja att skippa utsläppen, utan att behöva kompromissa med den goda smaken. Jag har själv använt både portabla solkök såväl som de mer fasta varianterna och jag har under tiden varit förvånad varför detta inte blivit större än vad det blivit. När det kan vara så enkelt och så billigt att laga mat med hjälp av solen. Till slut tröttnade jag och gick in i branschen själv och driver nu Solköksbutiken där jag säljer grillar, ugnar och andra tillbehör som bara drivs med solens kraft, säger Sara." - I Tällberg kommer jag visa hur man grillar, kokar och röker mat till grillfesten i trädgården. Jag kommer även bjuda på tips på kryddor och andra tillbehör man kan hitta i skogen eller för den delen odla själv i sitt trädgårdsland som alla passar till solkökstekniken. - Jag går så långt att jag kallar mitt seminarium för ”Hållbar matlagning” då den ger minimalt klimatavtryck. Och om det skulle vara så att det är helt igenmulet eller till och med regn under mässdagarna använder jag raketspisen och thermoköket som har en så effektiv förbränning och värmelagring att det går åt minimalt med ved och avger i stort sett ingen rök. Men jag hoppas förstås på att vädrets makter visar sin goda vilja och låter solen skina, inte minst för besökarnas skull, avslutar Sara. En av mässans syfte är att inspirera besökarna till att våga prova nya saker och ta steget utanför sin egen comfort zone och upptäcka nya upplevelser. På mässområdet i Tällberg kan man diskutera, fråga, känna, smaka, dofta och prova en mängd olika företeelser som man sedan kan sätta i verket i sin egen trädgård eller på sin balkong. Att laga mat från solen är en av dessa. / Jonas Jernberg, redaktör Klimatsmart.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Grilla klimatsmart med solen som bränsle

2018-04-05
Solkök visas i Tällberg 12-13 maj 2018
Vi svenskar använder trädgården till en mängd olika aktiviteter under året. Vi odlar blomsterprakt, vi driver upp obesprutade grönsaker och färska kryddor till matlagning och vi umgås med nära och kära under trevliga förhållanden.

Vid dessa tillfällen är det inte så sällan som mat ska tillagas och då är det främst grillning vi oftast tänker på. Det har de senaste decennierna blivit något av årets höjdpunkter för många. Och då sätts både utrustning och kunskaper på prov.

Till Trädgård och Uterum i Tällberg 12-13 maj kommer Sara Hjalmarsson att visa hur man lagar mat i trädgården med bara solen som kraftkälla. Sara har i många år använt solkök - både ugnar och grillar som värms upp av endast solljus, när hon varit på olika platser runt om i världen.

- Tekniken fanns redan för 50 år sedan, men då tog det upp till en timme att koka ett ägg, något som med teknikutvecklingen nu reducerats till c:a 10-15 minuter.

Idag kan vi välja att skippa utsläppen, utan att behöva kompromissa med den goda smaken. Jag har själv använt både portabla solkök såväl som de mer fasta varianterna och jag har under tiden varit förvånad varför detta inte blivit större än vad det blivit. När det kan vara så enkelt och så billigt att laga mat med hjälp av solen. Till slut tröttnade jag och gick in i branschen själv och driver nu Solköksbutiken där jag säljer grillar, ugnar och andra tillbehör som bara drivs med solens kraft, säger Sara."

- I Tällberg kommer jag visa hur man grillar, kokar och röker mat till grillfesten i trädgården. Jag kommer även bjuda på tips på kryddor och andra tillbehör man kan hitta i skogen eller för den delen odla själv i sitt trädgårdsland som alla passar till solkökstekniken.

- Jag går så långt att jag kallar mitt seminarium för ”Hållbar matlagning” då den ger minimalt klimatavtryck.

Och om det skulle vara så att det är helt igenmulet eller till och med regn under mässdagarna använder jag raketspisen och thermoköket som har en så effektiv förbränning och värmelagring att det går åt minimalt med ved och avger i stort sett ingen rök. Men jag hoppas förstås på att vädrets makter visar sin goda vilja och låter solen skina, inte minst för besökarnas skull, avslutar Sara.

En av mässans syfte är att inspirera besökarna till att våga prova nya saker och ta steget utanför sin egen comfort zone och upptäcka nya upplevelser. På mässområdet i Tällberg kan man diskutera, fråga, känna, smaka, dofta och prova en mängd olika företeelser som man sedan kan sätta i verket i sin egen trädgård eller på sin balkong. Att laga mat från solen är en av dessa.

/ Jonas Jernberg, redaktör Klimatsmart.se
Foto: Sara Hjalmarsson

Senaste nyheter