Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Grattis Falu Energi & Vatten

https://www.klimatsmart.se/images/news/falu250x182.jpg

Igår hölls den tredje Global District Energy Climate Awards i New York och en av pristagarna var Falu Energi & Vatten AB. De fick ta emot priset “Award of Excellence – Municipal scheme serving more than 10.000 citizens – Modernization” för sin modernisering av Västermalmsverket och kan därmed kalla sig världsbäst på fjärrvärme. 25 länder från olika delar av världen tävlade om det prestigefyllda priset som delas ut av International District Energy Association (IDEA). Med priset vill man vill lyfta fram goda exempel på städer som arbetar för att tillhandahålla rena och hållbara energilösningar. Falu Energis investeringar i klimatneutral kraftvärme och el har minskat koldioxidutsläppen med 145 000 ton per år. Det motsvarar utsläppen från 47 000 bilar. – Vår filosofi är enkel, vi försöker använda så lite primärenergi som möjligt till största och bästa nyttan för kunden. Under många år har vi byggt upp ett energisystem som är av världsklass. När jag säger vi menar jag engagerade medarbetare och alla kunder som valt att ansluta sig till vårt smarta system. Tillsammans har vi trott på möjligheten att bygga något smart. Priset är ett kvitto på att vi har tänkt rätt säger Bengt Östling, fjärrvärmechef. Faluns energisystem består av två kraftvärmeverk där det eldas med skogsavfall och returträ. Det i sin tur kokar vatten till ånga som sedan blir el. Det som blir kvar efter elproduktionen blir varmt vatten, fjärrvärme, som värmer Falun. Det varma vattnet kan också användas för att tillverka kyla, fjärrkyla eller torka spån som blir pellets. Till systemet hör också tre vindkraftverk, fem vattenkraftstationer och en gasmotor som gör el av det slam som finns på reningsverket i Främby. Lilla Bromölla Energi & Vatten var också nominerade men fick tyvärr inget pris i år. Men bara det att de var nominerade säger en del om svensk fjärrvärmes ställning i världen. I Bromölla har man byggt upp ett fjärrvärmesystem som ersätter 6 000 m3 olja per år. Oljan har ersatts av miljövänligt biobränsle genom samarbetet med Stora Enso. Den största delen av värmen som köps in från Stora Enso består av miljövänligt biobränsle. Detta innebär att fjärrvärmen i Bromölla har minskat utsläppen till luften av betydande grad. - Svaveldioxidutsläppen har minskat med 65% eller 13 ton/år. - Koldioxidutsläppen har minskat med 50% eller ca 8 400 ton/år - Kväveoxidutsläppen har minskat 60% eller ca 10 ton/år.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Grattis Falu Energi & Vatten

2013-09-24
Fjärrvärmechef vid Falu Energi &Vatten,
Bengt Östling, tar emot priset av Rob Thornton,
President & CEO of International District
Energy Association på galan i New York City.
Igår hölls den tredje Global District Energy Climate Awards i New York och en av pristagarna var Falu Energi & Vatten AB. De fick ta emot priset “Award of Excellence – Municipal scheme serving more than 10.000 citizens – Modernization” för sin modernisering av Västermalmsverket och kan därmed kalla sig världsbäst på fjärrvärme.

25 länder från olika delar av världen tävlade om det prestigefyllda priset som delas ut av International District Energy Association (IDEA). Med priset vill man vill lyfta fram goda exempel på städer som arbetar för att tillhandahålla rena och hållbara energilösningar. Falu Energis investeringar i klimatneutral kraftvärme och el har minskat koldioxidutsläppen med 145 000 ton per år. Det motsvarar utsläppen från 47 000 bilar.

– Vår filosofi är enkel, vi försöker använda så lite primärenergi som möjligt till största och bästa nyttan för kunden. Under många år har vi byggt upp ett energisystem som är av världsklass. När jag säger vi menar jag engagerade medarbetare och alla kunder som valt att ansluta sig till vårt smarta system. Tillsammans har vi trott på möjligheten att bygga något smart. Priset är ett kvitto på att vi har tänkt rätt säger Bengt Östling, fjärrvärmechef.

Faluns energisystem består av två kraftvärmeverk där det eldas med skogsavfall och returträ. Det i sin tur kokar vatten till ånga som sedan blir el. Det som blir kvar efter elproduktionen blir varmt vatten, fjärrvärme, som värmer Falun. Det varma vattnet kan också användas för att tillverka kyla, fjärrkyla eller torka spån som blir pellets. Till systemet hör också tre vindkraftverk, fem vattenkraftstationer och en gasmotor som gör el av det slam som finns på reningsverket i Främby.

Lilla Bromölla Energi & Vatten var också nominerade men fick tyvärr inget pris i år. Men bara det att de var nominerade säger en del om svensk fjärrvärmes ställning i världen. I Bromölla har man byggt upp ett fjärrvärmesystem som ersätter 6 000 m3 olja per år. Oljan har ersatts av miljövänligt biobränsle genom samarbetet med Stora Enso. Den största delen av värmen som köps in från Stora Enso består av miljövänligt biobränsle. Detta innebär att fjärrvärmen i Bromölla har minskat utsläppen till luften av betydande grad.

- Svaveldioxidutsläppen har minskat med 65% eller 13 ton/år.
- Koldioxidutsläppen har minskat med 50% eller ca 8 400 ton/år
- Kväveoxidutsläppen har minskat 60% eller ca 10 ton/år.

Senaste nyheter