Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

GöteborgsOperans miljöarbete föregångare

https://www.klimatsmart.se/images/news/emas221x341.jpg

Som det första operahuset/teatern i norden och det andra i Europa har GöteborgsOperans miljöarbete registrerats enligt den Europeiska förordningen för miljöledning och miljörevision: EMAS. EMAS baseras på ISO 14001 men ställer högre krav på granskningen av miljöarbetet. Sedan 2001 har GöteborgsOperan drivit ett kontinuerligt miljöarbete med huvudsyftet att hela tiden bli bättre. Det är förankrat i både de beslutsfattade och de utförande leden och genomsyrar hela organisationen. På alla avdelningar finns miljöarbetet som ett prioriterat mål och ska syfta till att se möjligheter till förbättring inom varje del av verksamheten. – Vår miljötanke syns i stort som smått. Allt från vilken typ av färg vi använder i dekorverkstan till vilka råvaror som köps in till restaurangen. Vi har en aktiv miljögrupp med bred representation från de flesta avdelningarna i huset som driver miljöfrågan och följer upp arbetet årligen. säger Peter Hansson, VD på GöteborgsOperan. 2004 hade GöteborgsOperan ett fullt infört miljöledningssystem baserat på ISO-14001. Samma år blev operahuset i Göteborg miljödiplomerat av Göteborgs stad och i fjol fick husets restaurang, som en av få i Göteborg, nordens främsta miljömärkning: Svanen. Med EMAS registeringen tar GöteborgsOperan nu ytterligare ett viktigt steg för att kvalitetssäkra miljöarbetet. Den innebär att GöteborgsOperas ska ha en öppen, årlig granskning av sin miljöredovisning. Den ställer också krav på ett aktivt personalengagemang och en ärlig och öppen kommunikation av miljöarbetet. Ett av GöteborgsOperans långsiktiga mål är att miljömärka en hel uppsättning. För några år sedan gjordes en livscykelanalys på operan Thaïs och nu genomförs åtgärder utifrån de erfarenheterna. Bland miljömålen för 2013 finns att undersöka hur GöteborgsOperan kan bidra till att minska fossilberoende för publikens resor till och från föreställningar, en faktor som visade sig ha en stor miljöpåverkan i livscykelanalysen. Övriga mål fokuserar på transporter, energi, inköp, kemikalier, och avfall. För mer information, kontakta: Jenny Jernberg, GöteborgsOperan, 031-10 80 35, 0768-01 80 35, jenny.jernberg@opera.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

GöteborgsOperans miljöarbete föregångare

2012-12-07
Som det första operahuset/teatern i norden och det andra i Europa har GöteborgsOperans miljöarbete registrerats enligt den Europeiska förordningen för miljöledning och miljörevision: EMAS. EMAS baseras på ISO 14001 men ställer högre krav på granskningen av miljöarbetet.

Sedan 2001 har GöteborgsOperan drivit ett kontinuerligt miljöarbete med huvudsyftet att hela tiden bli bättre. Det är förankrat i både de beslutsfattade och de utförande leden och genomsyrar hela organisationen. På alla avdelningar finns miljöarbetet som ett prioriterat mål och ska syfta till att se möjligheter till förbättring inom varje del av verksamheten.

– Vår miljötanke syns i stort som smått. Allt från vilken typ av färg vi använder i dekorverkstan till vilka råvaror som köps in till restaurangen. Vi har en aktiv miljögrupp med bred representation från de flesta avdelningarna i huset som driver miljöfrågan och följer upp arbetet årligen. säger Peter Hansson, VD på GöteborgsOperan.

2004 hade GöteborgsOperan ett fullt infört miljöledningssystem baserat på ISO-14001. Samma år blev operahuset i Göteborg miljödiplomerat av Göteborgs stad och i fjol fick husets restaurang, som en av få i Göteborg, nordens främsta miljömärkning: Svanen. Med EMAS registeringen tar GöteborgsOperan nu ytterligare ett viktigt steg för att kvalitetssäkra miljöarbetet. Den innebär att GöteborgsOperas ska ha en öppen, årlig granskning av sin miljöredovisning. Den ställer också krav på ett aktivt personalengagemang och en ärlig och öppen kommunikation av miljöarbetet.

Ett av GöteborgsOperans långsiktiga mål är att miljömärka en hel uppsättning. För några år sedan gjordes en livscykelanalys på operan Thaïs och nu genomförs åtgärder utifrån de erfarenheterna. Bland miljömålen för 2013 finns att undersöka hur GöteborgsOperan kan bidra till att minska fossilberoende för publikens resor till och från föreställningar, en faktor som visade sig ha en stor miljöpåverkan i livscykelanalysen. Övriga mål fokuserar på transporter, energi, inköp, kemikalier, och avfall.

För mer information, kontakta:
Jenny Jernberg, GöteborgsOperan, 031-10 80 35, 0768-01 80 35, jenny.jernberg@opera.se.

Senaste nyheter