Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Göteborgs Universitet väljer Tricorona

https://www.klimatsmart.se/images/news/tricorona250x41aq.gif

Göteborgs Universitet har en ambitiös klimatstrategi för den egna verksamheten där de tagit på sig att minska de totala utsläppen av koldioxid till 2015 med minst 20 procent jämfört med 2008 års nivå. För att balansera sina utsläpp kommer universitetet att klimatkompensera genom utsläppsreduktioner från Gold Standard CDM-projekt utvecklade av Tricorona. - Vi har en målsättning om ökad internationalisering, en målsättning som kan vara svår att kombinera med minskade utsläpp från resande, säger Eddi Omrcen, miljöchef på Göteborgs Universitet. Trots det ligger vi redan idag i framkant i arbetet med minskad klimatpåverkan och har jämförelsevis låga utsläpp. Många flygresor kan ersättas med video- eller webbmöten, någonting som vi satsar på, men naturligtvis ska forskare fortsätta åka på internationella konferenser. De klimatutsläpp från flygresor i tjänsten som vi ger upphov till tar vi nu ansvar för och klimatkompenserar genom Tricorona. Göteborgs Universitets klimatstrategi är framtagen med hjälp av forskare inom klimatfältet och företrädare för ledningen samt studentrepresentanter. De utsläppsminskande åtgärder som kommer att genomföras för att nå klimatmålen är i huvudsak energieffektiviserande åtgärder samt genom ett klimat- och miljöanpassat resande. Den klimatkompensation som Göteborgs Universitet har valt kommer från ett av Tricoronas CDM- och Gold Standard-certifierade projekt, biomassakraftverket Sri Balaji i Indien. Detta projekt genererar utsläppsreduktioner genom att det ersätter fossil elproduktion med förnybart alternativ i regionen, samtidigt som det bidrar till hållbar utveckling. - Att Göteborgs Universitet kompenserar genom våra klimatkompensationsprojekt ser vi som ytterligare ett bevis på den trovärdighet som CDM-systemet har, säger Per Egstam, vd på Tricorona Climate Partner. Vi är en av få aktörer på marknaden som kan leverera klimatkompensation av den högsta kvalitén i denna omfattning, från egenutvecklade klimatprojekt. CDM-systemet (Clean Development Mechanism) är ett regelverk framtaget under Kyoto-protokollet för utveckling av koldioxidreduktioner i utvecklingsländer. Alla projekt som ingår i systemet är noggrant granskade och övervakade av UNFCCC för produktion av fastställda utsläppsminskningar. Gold Standard är en certifiering för klimatprojekt som stöds av ett sextiotal miljöorganisationer, där ibland WWF International och Greenpeace International. Certifieringen innebär strikta förhållningsregler med hårda krav på socialt ansvarstagande och hållbar utveckling. Gold Standard godkänner endast projekt inom förnybar energi och energieffektiviseringar. För mer information, kontakta: Per Egstam, vd Tricorona Climate Partner, 08-506 88 559 Eddi Omrcen, miljöchef Göteborgs Universitet, 031-786 15 45.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Göteborgs Universitet väljer Tricorona

2011-06-29
Göteborgs Universitet har en ambitiös klimatstrategi för den egna verksamheten där de tagit på sig att minska de totala utsläppen av koldioxid till 2015 med minst 20 procent jämfört med 2008 års nivå. För att balansera sina utsläpp kommer universitetet att klimatkompensera genom utsläppsreduktioner från Gold Standard CDM-projekt utvecklade av Tricorona.

- Vi har en målsättning om ökad internationalisering, en målsättning som kan vara svår att kombinera med minskade utsläpp från resande, säger Eddi Omrcen, miljöchef på Göteborgs Universitet. Trots det ligger vi redan idag i framkant i arbetet med minskad klimatpåverkan och har jämförelsevis låga utsläpp. Många flygresor kan ersättas med video- eller webbmöten, någonting som vi satsar på, men naturligtvis ska forskare fortsätta åka på internationella konferenser. De klimatutsläpp från flygresor i tjänsten som vi ger upphov till tar vi nu ansvar för och klimatkompenserar genom Tricorona.

Göteborgs Universitets klimatstrategi är framtagen med hjälp av forskare inom klimatfältet och företrädare för ledningen samt studentrepresentanter. De utsläppsminskande åtgärder som kommer att genomföras för att nå klimatmålen är i huvudsak energieffektiviserande åtgärder samt genom ett klimat- och miljöanpassat resande.

Den klimatkompensation som Göteborgs Universitet har valt kommer från ett av Tricoronas CDM- och Gold Standard-certifierade projekt, biomassakraftverket Sri Balaji i Indien. Detta projekt genererar utsläppsreduktioner genom att det ersätter fossil elproduktion med förnybart alternativ i regionen, samtidigt som det bidrar till hållbar utveckling.

- Att Göteborgs Universitet kompenserar genom våra klimatkompensationsprojekt ser vi som ytterligare ett bevis på den trovärdighet som CDM-systemet har, säger Per Egstam, vd på Tricorona Climate Partner. Vi är en av få aktörer på marknaden som kan leverera klimatkompensation av den högsta kvalitén i denna omfattning, från egenutvecklade klimatprojekt.

CDM-systemet (Clean Development Mechanism) är ett regelverk framtaget under Kyoto-protokollet för utveckling av koldioxidreduktioner i utvecklingsländer. Alla projekt som ingår i systemet är noggrant granskade och övervakade av UNFCCC för produktion av fastställda utsläppsminskningar.

Gold Standard är en certifiering för klimatprojekt som stöds av ett sextiotal miljöorganisationer, där ibland WWF International och Greenpeace International. Certifieringen innebär strikta förhållningsregler med hårda krav på socialt ansvarstagande och hållbar utveckling. Gold Standard godkänner endast projekt inom förnybar energi och energieffektiviseringar.

För mer information, kontakta:
Per Egstam, vd Tricorona Climate Partner, 08-506 88 559
Eddi Omrcen, miljöchef Göteborgs Universitet, 031-786 15 45.

Senaste nyheter