Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gör din gräsklippare grönare

https://www.klimatsmart.se/images/news/graset250x188.jpg

Nu har sommaren klampat in med stormsteg på de allra flesta håll i landet. Det är nu alla Sveriges 2,1 miljoner gräsklippare kommer fram från förrådet. Största delen av våra gräsklippare går på bensin och då en välservad gräsklippare har en mindre påverkan på miljön tycker vi det är viktigt att hålla dem i gott skick. Vi har därför samlat ihop lite tips från motortillverkaren Briggs och Stratton som hjälper er på vägen. -Byt olja i motorn För optimal funktion av gräsklipparen bör du byta oljan i motorn minst en gång per säsong eller efter var 25:e timmes användning om du använder din gräsklipparen mycket. - Byt tändstift För att du ska få en konsekvent och enkel start bör du byta tändstift varje säsong eller efter var 100:e timmes användning om du klipper gräset ofta. - Byt ut luftfiltret i motorn Beroende på vilket typ av filter som används behöver det bytas efter olika instruktioner. - Tanka med alkylatbensin Använd alkylatbensin som är en väldigt ren sorts motorbränsle. Med alkylatbensin minskar utsläppen av de mest skadliga kolvätena med 99 procent jämfört med om du använder vanlig bensin. Men om du ändå väljer att tanka med vanlig bensin är det viktigt att du ser till att den är ren och färsk. kom också ihåg att aldrig blanda olja i bensinen! - Hantera bränslet på rätt sätt Köp inte hem mer bränsle än vad du gör åt på 30 dagar, då håller det sig färskt. Ju mindre bränsle du har stående, desto mindre ångor avdunstar från dunken. Tanka inte fullt, utan lämna lite utrymme för att bränslet ska kunna exapndera utan att den rinner över. Ett tips är också att använda en spillfri bränsledunk och tratt för att slippa onödigt spill och utsläpp av ångor. Dessutom kan du minska förångningen av bränslet genom att hålla bränsledunken borta från solen. - Underhåll din gräsklippare Se till att sköta om din gräsklippare. Håll klippkniven vass, undersidan av klippdäcket rent och motorns gångtid till ett minimum. Det mesta av det löpande underhållet kan du göra själv. Regelbundet underhåll med servicesatser behåller motorns prestanda och kan minska bränsleförbrukningen med upp till 30 procent och utsläppen med upp till 50 procent. Lycka till med gräsklippandet i sommar! Skrivet av Josefine Grahn på bloggen En lagom dos grönt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gör din gräsklippare grönare

2012-05-28
Nu har sommaren klampat in med stormsteg på de allra flesta håll i landet. Det är nu alla Sveriges 2,1 miljoner gräsklippare kommer fram från förrådet. Största delen av våra gräsklippare går på bensin och då en välservad gräsklippare har en mindre påverkan på miljön tycker vi det är viktigt att hålla dem i gott skick. Vi har därför samlat ihop lite tips från motortillverkaren Briggs och Stratton som hjälper er på vägen.

-Byt olja i motorn
För optimal funktion av gräsklipparen bör du byta oljan i motorn minst en gång per säsong eller efter var 25:e timmes användning om du använder din gräsklipparen mycket.

- Byt tändstift
För att du ska få en konsekvent och enkel start bör du byta tändstift varje säsong eller efter var 100:e timmes användning om du klipper gräset ofta.

- Byt ut luftfiltret i motorn
Beroende på vilket typ av filter som används behöver det bytas efter olika instruktioner.

- Tanka med alkylatbensin
Använd alkylatbensin som är en väldigt ren sorts motorbränsle. Med alkylatbensin minskar utsläppen av de mest skadliga kolvätena med 99 procent jämfört med om du använder vanlig bensin. Men om du ändå väljer att tanka med vanlig bensin är det viktigt att du ser till att den är ren och färsk. kom också ihåg att aldrig blanda olja i bensinen!

- Hantera bränslet på rätt sätt
Köp inte hem mer bränsle än vad du gör åt på 30 dagar, då håller det sig färskt. Ju mindre bränsle du har stående, desto mindre ångor avdunstar från dunken. Tanka inte fullt, utan lämna lite utrymme för att bränslet ska kunna exapndera utan att den rinner över. Ett tips är också att använda en spillfri bränsledunk och tratt för att slippa onödigt spill och utsläpp av ångor. Dessutom kan du minska förångningen av bränslet genom att hålla bränsledunken borta från solen.

- Underhåll din gräsklippare
Se till att sköta om din gräsklippare. Håll klippkniven vass, undersidan av klippdäcket rent och motorns gångtid till ett minimum. Det mesta av det löpande underhållet kan du göra själv. Regelbundet underhåll med servicesatser behåller motorns prestanda och kan minska bränsleförbrukningen med upp till 30 procent och utsläppen med upp till 50 procent.

Lycka till med gräsklippandet i sommar!

Skrivet av Josefine Grahn på bloggen En lagom dos grönt.

Senaste nyheter