Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gör din egna ekologiska semla

https://www.klimatsmart.se/images/news/semla250x237.jpg

Nu är snart fettisdagen här, den underbara semlan som smakar så gott och ljuvligt kan även göras på ekologiskt vis, vi har tipset för dig som vill baka en ekologisk semla. Försök göra semlan så ekologisk som möjligt, om det inte går att få tag på alla ekologiska ingredienser är det inte någon förlust, försöka baka semla så ekologisk som möjligt – det är en vinst. Recept för 15-20 semlor beroende på hur stora du göra dem. När vi inte har angivit inköpsställen finns den ekologiska varan att köpa i välsorterade mataffärer runt om i Sverige. Vi har köpt ingredienserna på en lokal ICA-butik men alla butiker har inte samma utbud, vi hittade exempelvis inte ekologisk jäst, vispgrädde eller mandelmassan på ICA-butiken vi besökte! 75 gram smör 2,5 dl mjölk 25 gram jäst 1,5 krm salt 0,5 dl socker 7,5 dl vetemjöl 1 tsk kardemumma malen 1 dl ägg till pensling Fyllningen: 300 gram mandelmassa 1 dl mjöl 3 dl vispgrädde florsocker silas över de nygräddade semlorna Tillagning - Smält smöret i en kastrull, häll i 2,5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader). - Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. - Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Låt degen jäsa under duk i ca 40 minuter. - Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand. - Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader. - Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk. - Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet. - Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna. Sedan är det bara att äta dessa goda bullar! Skrivet av Irena Aracic på bloggen En lagom dos grönt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gör din egna ekologiska semla

2012-02-20
Nu är snart fettisdagen här, den underbara semlan som smakar så gott och ljuvligt kan även göras på ekologiskt vis, vi har tipset för dig som vill baka en ekologisk semla. Försök göra semlan så ekologisk som möjligt, om det inte går att få tag på alla ekologiska ingredienser är det inte någon förlust, försöka baka semla så ekologisk som möjligt – det är en vinst.

Recept för 15-20 semlor beroende på hur stora du göra dem.

När vi inte har angivit inköpsställen finns den ekologiska varan att köpa i välsorterade mataffärer runt om i Sverige. Vi har köpt ingredienserna på en lokal ICA-butik men alla butiker har inte samma utbud, vi hittade exempelvis inte ekologisk jäst, vispgrädde eller mandelmassan på ICA-butiken vi besökte!

75 gram smör
2,5 dl mjölk
25 gram jäst
1,5 krm salt
0,5 dl socker
7,5 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma malen
1 dl ägg till pensling

Fyllningen:
300 gram mandelmassa
1 dl mjöl
3 dl vispgrädde
florsocker silas över de nygräddade semlorna
Tillagning

- Smält smöret i en kastrull, häll i 2,5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).
- Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
- Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Låt degen jäsa under duk i ca 40 minuter.
- Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.
- Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.
- Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet.
- Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.

Sedan är det bara att äta dessa goda bullar!

Skrivet av Irena Aracic på bloggen En lagom dos grönt.

Köpställen:
Ekologisk salt från kvarn: www.spicemaster.se
Ekologisk kademumma: www.ekoexpressen.se

Senaste nyheter