Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gör din arbetsplats grönare

https://www.klimatsmart.se/images/news/mat220x294.jpg

Såhär efter semestern tycker vi att det kan vara ett bra tillfälle att titta över miljövanorna på sin arbetsplats. Därför frågade vi våra läsare efter tips på hur man gör sin egen arbetsplats lite grönare. Som vanligt fick vi in en massa bra tips från er som är lätt att applicera och ta till sig. Matvanor - Servera miljövänlig mat och fika (ekologiskt, närproducerad, vegetariskt, fair trade). Ett bra tips kan även vara att införa köttfria dagar. - Gör medvetna val om vilken mat som serveras på konferenser. Mera vegetariskt, ingen rödmärkt fisk osv. - En espressomaskin har nästan alla arbetsplatser, se till att ha en miljövänlig sådan där man bara kan använda ekologiskt kaffe. - Byt kaffe och fruktkorg till KRAV-märkt. Material - Digitalisera och minimera pappersanvändandet. - Undvik att kopiera upp papper i onödan. I dagens samhälle fungerar mailen minst lika bra, om inte bättre! - Försök få bort farliga kemikalier och använd mildare medel vid städning. - Välj miljömärkta produkter. Papper, pennor, tvål, rengöringsprodukter, allt förbrukningsmaterial så långt som det är möjligt. Titta efter Bra Miljöval och Svanenmärkta produkter. Transport - Uppman medarbetare till att ta sig till jobbet med cykel eller kollektivtrafik. - Använd miljövänliga transporter och bud. Elvanor - Stäng av datorer, lampor och övriga apparater på kvällen. - Använd grenuttag med avstängningsknapp, titta på de flöden som är störst på just din arbetsplats och agera utifrån det. - Byt till energismart belysning som används när den behövs och inte kan lämnas påslagen av slarv. Övrigt - Varför inte införa små ”utmaningar”/temaveckor som går ut på att bli miljövänligare? Det kan ju appliceras både på själva arbetsplatsen och när det gäller personalens egna matlådor, transportvanor osv. - Om möjlighet finns kan det vara en bra idé att förhandla sig till arbete hemifrån, kanske en dag per vecka eller mer. Det sparar både transporter och i förlängningen lokaler. - Återvinn! Papper, plast, metall, glas, batterier, kartong, matrester och allt som går att källsortera. Skrivet av Josefine Grahn på bloggen En lagom dos grönt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gör din arbetsplats grönare

2012-08-22
Såhär efter semestern tycker vi att det kan vara ett bra tillfälle att titta över miljövanorna på sin arbetsplats. Därför frågade vi våra läsare efter tips på hur man gör sin egen arbetsplats lite grönare. Som vanligt fick vi in en massa bra tips från er som är lätt att applicera och ta till sig.

Matvanor
- Servera miljövänlig mat och fika (ekologiskt, närproducerad, vegetariskt, fair trade). Ett bra tips kan även vara att införa köttfria dagar.
- Gör medvetna val om vilken mat som serveras på konferenser. Mera vegetariskt, ingen rödmärkt fisk osv.
- En espressomaskin har nästan alla arbetsplatser, se till att ha en miljövänlig sådan där man bara kan använda ekologiskt kaffe.
- Byt kaffe och fruktkorg till KRAV-märkt.

Material
- Digitalisera och minimera pappersanvändandet.
- Undvik att kopiera upp papper i onödan. I dagens samhälle fungerar mailen minst lika bra, om inte bättre!
- Försök få bort farliga kemikalier och använd mildare medel vid städning.
- Välj miljömärkta produkter. Papper, pennor, tvål, rengöringsprodukter, allt förbrukningsmaterial så långt som det är möjligt. Titta efter Bra Miljöval och Svanenmärkta produkter.

Transport
- Uppman medarbetare till att ta sig till jobbet med cykel eller kollektivtrafik.
- Använd miljövänliga transporter och bud.

Elvanor
- Stäng av datorer, lampor och övriga apparater på kvällen.
- Använd grenuttag med avstängningsknapp, titta på de flöden som är störst på just din arbetsplats och agera utifrån det.
- Byt till energismart belysning som används när den behövs och inte kan lämnas påslagen av slarv.

Övrigt
- Varför inte införa små ”utmaningar”/temaveckor som går ut på att bli miljövänligare? Det kan ju appliceras både på själva arbetsplatsen och när det gäller personalens egna matlådor, transportvanor osv.
- Om möjlighet finns kan det vara en bra idé att förhandla sig till arbete hemifrån, kanske en dag per vecka eller mer. Det sparar både transporter och i förlängningen lokaler.
- Återvinn! Papper, plast, metall, glas, batterier, kartong, matrester och allt som går att källsortera.

Skrivet av Josefine Grahn på bloggen En lagom dos grönt.

Senaste nyheter