Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nya PVC-golv innehåller inte ftalater och brandskyddsmedel

https://www.klimatsmart.se/images/news/golvbranschen187x140.jpg

Ett nytt informationsblad från Golvbranschen beskriver ämnet PVC. Det har idag utvecklats till ett miljövänligare alternativ där både tillverkning och återvinning förändrats. I debatten har PVC-golv uppfattats som ett miljöproblem. Det var möjligen en korrekt beskrivning på 80- och 90-talet då tillverkningsprocessen såg helt annorlunda ut. Idag är PVC-golv ett miljömässigt mycket bättre alternativ, framförallt i offentliga miljöer som skolor och sjukhus där slitaget är stort och kraven på hygien extra höga. I ”Sanningen om PVC-plast” beskriver Golvbranschen, GBR, PVC-materialets egenskaper, hur det tillverkas, brandsäkerhet och miljöhänsyn. - Många har tyvärr en förlegad bild av PVC som något farligt. PVC består bara av vanligt koksalt och olja. Det som tidigare gjorde att PVC-golv ansågs miljöfarligt var att man blandade i andra ämnen, såsom vissa ftalater och brandskyddsmedel. De har nu tagits bort och tillverkningen har förändrats med hänsyn till miljö och hälsa, säger Johan Aspelin, vd för Golvbranschen. PVC-golv är enkla att hålla rena tack vare att de har få fogar och sprickor där smuts kan ansamlas. Samtidigt är det slitstarkt och hållbart, vilket ger lång livslängd. - Dessutom kan PVC-golv återvinnas ända upp till sju gånger utan att de förlorar i kvalitet. Sammantaget gör det att PVC idag är ett bra golvmaterial för miljön, faktiskt bättre än många andra sett till livslängden och användningen, säger Johan Aspelin. Fakta: PVC används idag främst i offentliga miljöer samt som tätskikt i våtrum. Totalt såldes 5,7 miljoner kvm PVC-golv i Sverige 2014. I PVC-golv användes tidigare mjukgörare, så kallade ftalater. Sedan 2011 används inga ftalater alls som mjukgörare i golv tillverkade i Sverige. En statlig utredning har våren 2015 föreslagit en skatt på PVC-golv. Förslaget har kritiserats hårt av Golvbranschen, GBR eftersom det inte tar hänsyn till hur golvmaterial tillverkas idag.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nya PVC-golv innehåller inte ftalater och brandskyddsmedel

2015-10-23
Ett nytt informationsblad från Golvbranschen beskriver ämnet PVC. Det har idag utvecklats till ett miljövänligare alternativ där både tillverkning och återvinning förändrats.

I debatten har PVC-golv uppfattats som ett miljöproblem. Det var möjligen en korrekt beskrivning på 80- och 90-talet då tillverkningsprocessen såg helt annorlunda ut. Idag är PVC-golv ett miljömässigt mycket bättre alternativ, framförallt i offentliga miljöer som skolor och sjukhus där slitaget är stort och kraven på hygien extra höga.

I ”Sanningen om PVC-plast” beskriver Golvbranschen, GBR, PVC-materialets egenskaper, hur det tillverkas, brandsäkerhet och miljöhänsyn.

- Många har tyvärr en förlegad bild av PVC som något farligt. PVC består bara av vanligt koksalt och olja. Det som tidigare gjorde att PVC-golv ansågs miljöfarligt var att man blandade i andra ämnen, såsom vissa ftalater och brandskyddsmedel. De har nu tagits bort och tillverkningen har förändrats med hänsyn till miljö och hälsa, säger Johan Aspelin, vd för Golvbranschen.

PVC-golv är enkla att hålla rena tack vare att de har få fogar och sprickor där smuts kan ansamlas. Samtidigt är det slitstarkt och hållbart, vilket ger lång livslängd.

- Dessutom kan PVC-golv återvinnas ända upp till sju gånger utan att de förlorar i kvalitet. Sammantaget gör det att PVC idag är ett bra golvmaterial för miljön, faktiskt bättre än många andra sett till livslängden och användningen, säger Johan Aspelin.

Fakta:

PVC används idag främst i offentliga miljöer samt som tätskikt i våtrum. Totalt såldes 5,7 miljoner kvm PVC-golv i Sverige 2014.

I PVC-golv användes tidigare mjukgörare, så kallade ftalater. Sedan 2011 används inga ftalater alls som mjukgörare i golv tillverkade i Sverige.

En statlig utredning har våren 2015 föreslagit en skatt på PVC-golv. Förslaget har kritiserats hårt av Golvbranschen, GBR eftersom det inte tar hänsyn till hur golvmaterial tillverkas idag.

Det nya informationsbladet ”Sanningen om PVC-plast” kan laddas ned på följande länk: www.golvbranschen.se/media/3754906/gbr-fakta-sanningen-om-pvc-plast-2015-10.pdf

Senaste nyheter