Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Goda resultat i Malmö efter klimatarbete

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturvardsverket72x84pi.gif

Biogassatsning, informationskampanjer och trafikrelaterade investeringar har gjort att Malmö stad minskat koldioxidutsläppen med drygt 17 600 ton per år, vilket motsvarar utsläppen från cirka 5 867 genomsnittliga bensinbilar. Det visar beräkningar gjorda efter slutrapportering av 2007 års klimatinvesteringsprogram (Klimp) som kommunen lämnat till Naturvårdsverket. För miljöarbetet har Malmö nu fått 32,7 miljoner kronor i slutligt statligt bidrag. Malmö stads klimatinvesteringsprogram innehåller åtgärder med fokus på biogasproduktion, information om solenergi och klimatanpassad mat samt investeringar för att öka busstrafikens framkomlighet och för ett färdsmartcentrum med cykelgarage. Mottagningsstationen för matavfall är ett viktigt led i utbyggnaden av biogasen och produktion av biogödsel av god kvalitet. Informationsprojektet Solarcity Malmö har på ett kreativt och effektivt sätt ökat kunskapen om solenergi bland allmänheten och framförallt näringslivet. Den ökning av solceller som skett i Malmö de senaste åren är till stor del projektet Solarcitys förtjänst. Informationsprojektet Klimatanpassad mat i Malmö har inneburit ett lyft för klimatanpassad och ekologisk mat i Malmös matbespisningar. Genom att satsa på utbildning för de personer som verkligen arbetar med maten såsom kockar, matsalspersonal, inköpsansvariga, lärare och kostombud har projektet lyckats få igenom ett stort antal åtgärder för att minska klimatpåverkan från maten som serveras inom Malmö stad. Kommunen beräknar att de genomförda investeringarna reducerar utsläppen av koldioxid med drygt 17 600 ton per år. - Malmös klimatinvesteringsprogram utgör en viktig del i Sveriges arbete med att minska klimatpåverkan. Det lokala klimatarbetet är avgörande för att vi ska nå de nationella klimatmålen, säger Ingela Hiltula, chef för enheten förvaltningsärenden och bidrag vid Naturvårdsverket. Den totala miljörelaterade investeringen blev cirka 140,2 miljoner kronor och kommunen har begärt 33,9 miljoner kronor i bidrag. Kommunen beviljades år 2007 statligt bidrag med 85,6 miljoner kronor för detta klimatinvesterings-program. För mer information, kontakta: Dagmar Gormsen, biträdande avdelningschef, Miljöförvaltningen, Malmö stad, 040-34 35 53, 0733-39 38 53, dagmar.gormsen@malmo.se Marie Eriksson, Klimp-handläggare Naturvårdsverket, 010-698 11 49, marie.eriksson@naturvardsverket.se Anneli Nivrén, Naturvårdsverket, 010-698 13 00, 070-206 37 27, anneli.nivren@naturvardsverket.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Goda resultat i Malmö efter klimatarbete

2011-12-02
Biogassatsning, informationskampanjer och trafikrelaterade investeringar har gjort att Malmö stad minskat koldioxidutsläppen med drygt 17 600 ton per år, vilket motsvarar utsläppen från cirka 5 867 genomsnittliga bensinbilar. Det visar beräkningar gjorda efter slutrapportering av 2007 års klimatinvesteringsprogram (Klimp) som kommunen lämnat till Naturvårdsverket. För miljöarbetet har Malmö nu fått 32,7 miljoner kronor i slutligt statligt bidrag.

Malmö stads klimatinvesteringsprogram innehåller åtgärder med fokus på biogasproduktion, information om solenergi och klimatanpassad mat samt investeringar för att öka busstrafikens framkomlighet och för ett färdsmartcentrum med cykelgarage. Mottagningsstationen för matavfall är ett viktigt led i utbyggnaden av biogasen och produktion av biogödsel av god kvalitet. Informationsprojektet Solarcity Malmö har på ett kreativt och effektivt sätt ökat kunskapen om solenergi bland allmänheten och framförallt näringslivet.

Den ökning av solceller som skett i Malmö de senaste åren är till stor del projektet Solarcitys förtjänst. Informationsprojektet Klimatanpassad mat i Malmö har inneburit ett lyft för klimatanpassad och ekologisk mat i Malmös matbespisningar. Genom att satsa på utbildning för de personer som verkligen arbetar med maten såsom kockar, matsalspersonal, inköpsansvariga, lärare och kostombud har projektet lyckats få igenom ett stort antal åtgärder för att minska klimatpåverkan från maten som serveras inom Malmö stad.

Kommunen beräknar att de genomförda investeringarna reducerar utsläppen av koldioxid med drygt 17 600 ton per år.

- Malmös klimatinvesteringsprogram utgör en viktig del i Sveriges arbete med att minska klimatpåverkan. Det lokala klimatarbetet är avgörande för att vi ska nå de nationella klimatmålen, säger Ingela Hiltula, chef för enheten förvaltningsärenden och bidrag vid Naturvårdsverket.

Den totala miljörelaterade investeringen blev cirka 140,2 miljoner kronor och kommunen har begärt 33,9 miljoner kronor i bidrag. Kommunen beviljades år 2007 statligt bidrag med 85,6 miljoner kronor för detta klimatinvesterings-program.

För mer information, kontakta:
Dagmar Gormsen, biträdande avdelningschef, Miljöförvaltningen, Malmö stad, 040-34 35 53, 0733-39 38 53, dagmar.gormsen@malmo.se
Marie Eriksson, Klimp-handläggare Naturvårdsverket, 010-698 11 49, marie.eriksson@naturvardsverket.se
Anneli Nivrén, Naturvårdsverket, 010-698 13 00, 070-206 37 27, anneli.nivren@naturvardsverket.se.

- Mer information finns på www.naturvardsverket.se/investering
- Mer information om programmet finns i Miljöinvesteringsregistret. www.naturvardsverket.se/mir

Senaste nyheter