Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Giftiga dioxiner tillåtna i svensk fisk

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningenhavspojke250x142.jpg

Dioxiner tillhör världens giftigaste ämnen. Ett EU-undantag innebär att Sverige kan tillåta så höga halter att de är ett hot mot hälsan, framför allt hos kvinnor och barn. Vi uppmanar regeringen att tänka om och stoppa dioxinfisken. Sverige har i ett decennium genom ett undantag tillåtit försäljning av fisk med giftiga dioxiner. Halterna är över de gränsvärden som satts på EU-nivå för att skydda människors hälsa. Nu ska frågan omprövas och regeringen står inför ett viktigt vägval. Dioxiner tillhör världens giftigaste ämnen och människor som utsätts för dioxiner kan bland annat få försämrad inlärningsförmåga, minskad förmåga att få barn, samt förhöjd risk för cancer, diabetes och benskörhet. Barn är särskilt känsliga. Livsmedelsverkets egna beräkningar visar att ett barn som äter vildfångad lax en gång per månad överskrider det tolerabla intaget. En förutsättning för undantaget var att Sverige garanterade att konsumenterna får fullständig information om de kostråd som gäller för att minska hälsoriskerna. I en rapport visar emellertid Livsmedelsverket att endast 17 procent av de tillfrågade småbarnfamiljerna vet att verkets kostråd gäller Östersjöfisk. Strömming och lax från Östersjön innehåller så höga halter av dioxin att den inte ens får ges som djurfoder, men med dagens undantag tillåts fisken att säljas som matfisk. Undantaget för Sverige löper ut i år och inför EU:s omprövning förbereder regeringen nu en svensk ståndpunkt. Livsmedelsverkets bedömning är att en förlängning av undantaget skulle öka risken för tiotusentals kvinnor och barn att förgiftas av dioxin. Livsmedelsverket anser inte att ett slopat undantag skulle innebära försämrad folkhälsa till följd av minskad fiskkonsumtion, eftersom tillgången på fisk i affärerna inte kommer att påverkas. 80 procent av strömmingen landas i Danmark där den blir foder och genom processer avgiftas. Av de 20 procent som äts ligger 94 procent under gränsvärdet. För lax bedömer Fiskeriverket att färre än 150 yrkesfiskare har mer än 20 procent av sin omsättning från laxfisket. – Ett slopat undantag skulle klart gynna folkhälsan utan att slå hårt mot fiskenäringen. Varken surströmmingen eller svenskarnas konsumtion av lax och annan fisk hotas. Tvärtom kan ett gränsvärde gynna trängda laxbestånd och den lokala ekonomi som kan utvecklas kring sportfiske och besöksnäring. Sverige får då även bättre möjlighet att exportera fisk, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson, som uppmanar alla att höra av sig till regeringen för att påverka. Den svenska regeringen ska fatta ett beslut som ligger till grund för hur de ska agera i EU.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Giftiga dioxiner tillåtna i svensk fisk

2011-04-11
Barn är särskilt känsliga för dioxin
Dioxiner tillhör världens giftigaste ämnen. Ett EU-undantag innebär att Sverige kan tillåta så höga halter att de är ett hot mot hälsan, framför allt hos kvinnor och barn. Vi uppmanar regeringen att tänka om och stoppa dioxinfisken.

Sverige har i ett decennium genom ett undantag tillåtit försäljning av fisk med giftiga dioxiner. Halterna är över de gränsvärden som satts på EU-nivå för att skydda människors hälsa. Nu ska frågan omprövas och regeringen står inför ett viktigt vägval.

Dioxiner tillhör världens giftigaste ämnen och människor som utsätts för dioxiner kan bland annat få försämrad inlärningsförmåga, minskad förmåga att få barn, samt förhöjd risk för cancer, diabetes och benskörhet. Barn är särskilt känsliga. Livsmedelsverkets egna beräkningar visar att ett barn som äter vildfångad lax en gång per månad överskrider det tolerabla intaget.

En förutsättning för undantaget var att Sverige garanterade att konsumenterna får fullständig information om de kostråd som gäller för att minska hälsoriskerna. I en rapport visar emellertid Livsmedelsverket att endast 17 procent av de tillfrågade småbarnfamiljerna vet att verkets kostråd gäller Östersjöfisk.

Strömming och lax från Östersjön innehåller så höga halter av dioxin att den inte ens får ges som djurfoder, men med dagens undantag tillåts fisken att säljas som matfisk. Undantaget för Sverige löper ut i år och inför EU:s omprövning förbereder regeringen nu en svensk ståndpunkt.

Livsmedelsverkets bedömning är att en förlängning av undantaget skulle öka risken för tiotusentals kvinnor och barn att förgiftas av dioxin. Livsmedelsverket anser inte att ett slopat undantag skulle innebära försämrad folkhälsa till följd av minskad fiskkonsumtion, eftersom tillgången på fisk i affärerna inte kommer att påverkas.

80 procent av strömmingen landas i Danmark där den blir foder och genom processer avgiftas. Av de 20 procent som äts ligger 94 procent under gränsvärdet. För lax bedömer Fiskeriverket att färre än 150 yrkesfiskare har mer än 20 procent av sin omsättning från laxfisket.

– Ett slopat undantag skulle klart gynna folkhälsan utan att slå hårt mot fiskenäringen. Varken surströmmingen eller svenskarnas konsumtion av lax och annan fisk hotas. Tvärtom kan ett gränsvärde gynna trängda laxbestånd och den lokala ekonomi som kan utvecklas kring sportfiske och besöksnäring. Sverige får då även bättre möjlighet att exportera fisk, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson, som uppmanar alla att höra av sig till regeringen för att påverka. Den svenska regeringen ska fatta ett beslut som ligger till grund för hur de ska agera i EU.
Foto: Naturskyddsföreningen

Senaste nyheter