Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gift i matfisken

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningen250x45qb.jpeg

Naturskyddsföreningen har i samarbete med flera av våra samarbetsorganisationer i utvecklingsländer tagit prover på matfiskar och låtit analysera dem på miljögifter som till exempel bromerade flamskyddsmedel, tungmetal­lerna kadmium och bly, DDT, samt fluorerade ämnen. Proverna har tagits i vanliga matfiskar i nio länder världen över. Resultaten presenteras i rapporten ”Den flamsäkra fisken”. - Halterna är höga och det rör sig om ämnen och fiskbestånd som inte rutinmässigt övervakas. Nu är det viktigt att göra bredare undersökningar. Om resultaten då bekräftar vår oro måste kostråden göras om. Vi får inte låta höga halter av miljögifter kontaminera ett så bra livsmedel som fisk, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande. Fiskarna som undersöktes i Sverige var vätternröding, sej och sill. Även norsk lax ingick i studien. Flera av de ämnen som hittades i fiskarna är hormonstörande och kan påverka människans fortplantningsförmåga. Halterna ligger i flera fall långt över gällande eller föreslagna gränsvärden för de enskilda ämnena. - Det handlar om vanliga fiskar som skulle hamnat på matbordet om de inte hamnat i ett kemilabb istället. Det känns inte alls bra. Sådana fiskar skulle jag aldrig ge till barn, säger Ulrika Dahl, chef för avdelningen för miljögifter på Naturskyddsföreningen. I studien har flera kända miljögifter hittats i matfisk fångad i Sve­rige, Norge, Kenya, Uganda, Sydafrika, Malaysia, Filippinerna, Ecuador och Honduras. Bland annat hittades insektsgiftet DDT, tungmetallen kad­mium, fluormiljögiftet PFOS och dioxiner i halter över gränsvärden. Bromerade flamskyddsmedel fanns i halter långt över föreslagna gränsvärden. - När vi finner fisk som nära nog är flamskyddad är det illa nog. Bilden förvärras om man lägger till cocktaileffekter i samspelet mellan våra resultat och miljögifter från annan mat och produk­ter i våra hem. För att avgifta vardagen krävs nu snabbt en skärpt lagstiftning och bättre information till konsumenter, säger Mikael Karlsson. Undersökningen bygger på stickprover av 12 fiskar från nio länder. Naturskyddsföreningen har låtit analysera 115 kemiska ämnen. Resultaten har jämförts med gällande gränsvärden eller gränsvärden som har föreslagits av EU:s olika expertorgan. - Våra stickprov räcker givetvis inte för att dra säkra slutsatser om halterna generellt i de fiskbestånd där proverna tagits. Nu behövs större studier och förutom Östersjön som normalt studeras är det viktigt att bredda analysen till andra fiskar, ämnen och havsmiljöer, säger Ulrika Dahl. För mer information, kontakta: Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen, 070-316 27 22 Ulrika Dahl, avdelningschef Miljögifter, 0733-66 66 46 Markus Johansson, sakkunnig Miljögifter, 070-937 28 64 Louise Bjarke, 070-884 77 28.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gift i matfisken

2011-11-18
Naturskyddsföreningen har i samarbete med flera av våra samarbetsorganisationer i utvecklingsländer tagit prover på matfiskar och låtit analysera dem på miljögifter som till exempel bromerade flamskyddsmedel, tungmetal­lerna kadmium och bly, DDT, samt fluorerade ämnen. Proverna har tagits i vanliga matfiskar i nio länder världen över. Resultaten presenteras i rapporten ”Den flamsäkra fisken”.

- Halterna är höga och det rör sig om ämnen och fiskbestånd som inte rutinmässigt övervakas. Nu är det viktigt att göra bredare undersökningar. Om resultaten då bekräftar vår oro måste kostråden göras om. Vi får inte låta höga halter av miljögifter kontaminera ett så bra livsmedel som fisk, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

Fiskarna som undersöktes i Sverige var vätternröding, sej och sill. Även norsk lax ingick i studien. Flera av de ämnen som hittades i fiskarna är hormonstörande och kan påverka människans fortplantningsförmåga. Halterna ligger i flera fall långt över gällande eller föreslagna gränsvärden för de enskilda ämnena.

- Det handlar om vanliga fiskar som skulle hamnat på matbordet om de inte hamnat i ett kemilabb istället. Det känns inte alls bra. Sådana fiskar skulle jag aldrig ge till barn, säger Ulrika Dahl, chef för avdelningen för miljögifter på Naturskyddsföreningen.

I studien har flera kända miljögifter hittats i matfisk fångad i Sve­rige, Norge, Kenya, Uganda, Sydafrika, Malaysia, Filippinerna, Ecuador och Honduras. Bland annat hittades insektsgiftet DDT, tungmetallen kad­mium, fluormiljögiftet PFOS och dioxiner i halter över gränsvärden. Bromerade flamskyddsmedel fanns i halter långt över föreslagna gränsvärden.

- När vi finner fisk som nära nog är flamskyddad är det illa nog. Bilden förvärras om man lägger till cocktaileffekter i samspelet mellan våra resultat och miljögifter från annan mat och produk­ter i våra hem. För att avgifta vardagen krävs nu snabbt en skärpt lagstiftning och bättre information till konsumenter, säger Mikael Karlsson.

Undersökningen bygger på stickprover av 12 fiskar från nio länder. Naturskyddsföreningen har låtit analysera 115 kemiska ämnen. Resultaten har jämförts med gällande gränsvärden eller gränsvärden som har föreslagits av EU:s olika expertorgan.

- Våra stickprov räcker givetvis inte för att dra säkra slutsatser om halterna generellt i de fiskbestånd där proverna tagits. Nu behövs större studier och förutom Östersjön som normalt studeras är det viktigt att bredda analysen till andra fiskar, ämnen och havsmiljöer, säger Ulrika Dahl.

För mer information, kontakta:
Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen, 070-316 27 22
Ulrika Dahl, avdelningschef Miljögifter, 0733-66 66 46
Markus Johansson, sakkunnig Miljögifter, 070-937 28 64
Louise Bjarke, 070-884 77 28.

Senaste nyheter