Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gemensamt klimatbokslut från storföretag

https://www.klimatsmart.se/images/news/haga_klimatbokslut247x300.jpg

Företagen i Hagainitiativet har tagit fram ett gemensamt klimatbokslut. I Klimatbokslut 2011 redovisas företagens mål, klimatpåverkan och åtgärder för att nå målen. Redovisningarna i klimatbokslutet baseras på GHG-protokollet som är en internationell standard för beräkningar av företags klimatpåverkan. Hagainitiativet med elva storföretag lanserar idag Klimatbokslut 2011. Flera företag hjälper kunder och leverantörer att minska sin klimatpåverkan, och många har slagit fast klimatmål som går mycket längre än Sveriges nationella mål. Hagainitiativets företag har som mål att minska sin klimatpåverkan med minst 40 % till 2020. Axfood, Coca-Cola Sverige, Scan och Vasakronan går längre. - Vi tar ett brett grepp om klimatfrågan och vi vill också hjälpa våra kunder med att minska deras klimatpåverkan, till exempel genom att installera smarta kylskåp hos dem, säger hållbarhetschef Magdalena Kettis på Coca-Cola Enterprises Sverige. Nio av elva företag i Hagainitiativet har minskat sina utsläpp 2010-2011. - Scan har satt som mål att minska sin klimatpåverkan med minst 50 % till 2020, och vi har kommit drygt halvvägs genom energieffektiviseringar, byte till förnybar energi, ändrat ressätt och ökad fyllnadsgrad i fordon, säger Vera Söderberg på Scan. Fortum Värme är leverantör av fjärrvärme till flera av Hagaföretagen. Fortums utsläpp ingår därmed som indirekta utsläpp i företagens klimatbokslut. Fjärrvärmen i Stockholm har under många år vuxit med motsvarande en mindre kommuns årliga värmebehov. Tack vare att andelen fjärrvärme har ökat så har utsläppen i Stockholm minskat med 500 000 ton CO2-ekvivalenter sedan 2004. - Vi hjälper kunderna att nå sina klimatmål och vårt mål är att vi år 2030 ska vara klimatneutrala. På sju år har vi minskat våra utsläpp med 34 procent. Nästa steg är ökad konvertering från kol till biobränslen och vi planerar att bygga ett nytt kraftvärmeverk i Värtan, säger Ulf Wikström på Fortum Värme. För mer information, kontakta: Nina Ekelund, Program Director för Hagainitiativet, 073-502 24 64, nina.ekelund@hagainitiativet.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gemensamt klimatbokslut från storföretag

2012-06-01
Företagen i Hagainitiativet har tagit fram ett gemensamt klimatbokslut. I Klimatbokslut 2011 redovisas företagens mål, klimatpåverkan och åtgärder för att nå målen. Redovisningarna i klimatbokslutet baseras på GHG-protokollet som är en internationell standard för beräkningar av företags klimatpåverkan.

Hagainitiativet med elva storföretag lanserar idag Klimatbokslut 2011. Flera företag hjälper kunder och leverantörer att minska sin klimatpåverkan, och många har slagit fast klimatmål som går mycket längre än Sveriges nationella mål.

Hagainitiativets företag har som mål att minska sin klimatpåverkan med minst 40 % till 2020. Axfood, Coca-Cola Sverige, Scan och Vasakronan går längre.
- Vi tar ett brett grepp om klimatfrågan och vi vill också hjälpa våra kunder med att minska deras klimatpåverkan, till exempel genom att installera smarta kylskåp hos dem, säger hållbarhetschef Magdalena Kettis på Coca-Cola Enterprises Sverige.

Nio av elva företag i Hagainitiativet har minskat sina utsläpp 2010-2011.
- Scan har satt som mål att minska sin klimatpåverkan med minst 50 % till 2020, och vi har kommit drygt halvvägs genom energieffektiviseringar, byte till förnybar energi, ändrat ressätt och ökad fyllnadsgrad i fordon, säger Vera Söderberg på Scan.

Fortum Värme är leverantör av fjärrvärme till flera av Hagaföretagen. Fortums utsläpp ingår därmed som indirekta utsläpp i företagens klimatbokslut.

Fjärrvärmen i Stockholm har under många år vuxit med motsvarande en mindre kommuns årliga värmebehov. Tack vare att andelen fjärrvärme har ökat så har utsläppen i Stockholm minskat med 500 000 ton CO2-ekvivalenter sedan 2004.

- Vi hjälper kunderna att nå sina klimatmål och vårt mål är att vi år 2030 ska vara klimatneutrala. På sju år har vi minskat våra utsläpp med 34 procent. Nästa steg är ökad konvertering från kol till biobränslen och vi planerar att bygga ett nytt kraftvärmeverk i Värtan, säger Ulf Wikström på Fortum Värme.

För mer information, kontakta:
Nina Ekelund, Program Director för Hagainitiativet, 073-502 24 64, nina.ekelund@hagainitiativet.se.

Ladda ner Klimatbokslut 2011 här: www.hagainitiativet.se/wp-content/uploads/2012/05/Haga_klimatbokslut.pdf

Senaste nyheter