Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gästriklands avfallshantering på export

https://www.klimatsmart.se/images/news/gastrike250x58.jpg

Idag klockan 10 kommer en delegation från Guandong provinsen i Kina för att bland annat lära sig mer om hur avfallshanteringen i Gästrikland fungerar. Det är Gästrike återvinnares tredje utlandsbesök på några veckor. Målet är att exportera kunskap från regionen. - Intresset från omvärlden är stort för hur vi i Sverige och här i regionen löst vår avfallshantering säger Thomas Nylund förbundsdirektör för Gästrike återvinnare. Thomas är också ordförande för en arbetsgrupp inom branschorganisationen Avfall Sverige som arbetar med att utveckla export av svenskt kunnande. I Sverige återvinner vi 99 procent av hushållens sopor. Infrastrukturen kring avfall med planering och kommunikationen med våra invånare imponerar på våra besökare från till exempel Kina. De som kommer på studiebesök lägger det mesta av sitt avfall på deponi. Nu vill de få sina invånare att bli lika duktiga på att sortera som i Gästrikland. Då kan de ta till vara på materialet och energin i soporna samt skydda miljön. Naturligtvis är förutsättningarna helt andra runt om i världen men det behövs avfallsplanering, förundersökningar, kommunikation med mera. Siktet för Gästrike återvinnare är att exportera den kunskap som finns i regionen, vilket ytterligare stärks med utbildningen i Miljöteknik – återvinning och vatten, vid Högskolan i Gävle. Finansieringen för att främja svensk miljöteknikexport finns bland annat via Tillväxtverket och Vinnova. Tillsammans med andra kommunala bolag (Gävle Energi och Sandviken Energi) och privata företag arbetar vi med ett exportkoncept som vi kallar ”Infra Service Management”. Initiativet stöds av Mellansvenska Handelskammaren och leder förhoppningsvis till ökad export, tillväxt och sysselsättning här i vår region. För mer information, kontakta: Thomas Nylund, förbundsdirektör Gästrike återvinnare, 026–17 84 89, thomas.nylund@gastrikeatervinnare.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gästriklands avfallshantering på export

2012-07-02
Idag klockan 10 kommer en delegation från Guandong provinsen i Kina för att bland annat lära sig mer om hur avfallshanteringen i Gästrikland fungerar. Det är Gästrike återvinnares tredje utlandsbesök på några veckor. Målet är att exportera kunskap från regionen.

- Intresset från omvärlden är stort för hur vi i Sverige och här i regionen löst vår avfallshantering säger Thomas Nylund förbundsdirektör för Gästrike återvinnare. Thomas är också ordförande för en arbetsgrupp inom branschorganisationen Avfall Sverige som arbetar med att utveckla export av svenskt kunnande.

I Sverige återvinner vi 99 procent av hushållens sopor. Infrastrukturen kring avfall med planering och kommunikationen med våra invånare imponerar på våra besökare från till exempel Kina. De som kommer på studiebesök lägger det mesta av sitt avfall på deponi. Nu vill de få sina invånare att bli lika duktiga på att sortera som i Gästrikland. Då kan de ta till vara på materialet och energin i soporna samt skydda miljön. Naturligtvis är förutsättningarna helt andra runt om i världen men det behövs avfallsplanering, förundersökningar, kommunikation med mera.

Siktet för Gästrike återvinnare är att exportera den kunskap som finns i regionen, vilket ytterligare stärks med utbildningen i Miljöteknik – återvinning och vatten, vid Högskolan i Gävle. Finansieringen för att främja svensk miljöteknikexport finns bland annat via Tillväxtverket och Vinnova. Tillsammans med andra kommunala bolag (Gävle Energi och Sandviken Energi) och privata företag arbetar vi med ett exportkoncept som vi kallar ”Infra Service Management”. Initiativet stöds av Mellansvenska Handelskammaren och leder förhoppningsvis till ökad export, tillväxt och sysselsättning här i vår region.

För mer information, kontakta:
Thomas Nylund, förbundsdirektör Gästrike återvinnare,
026–17 84 89, thomas.nylund@gastrikeatervinnare.se.

Senaste nyheter