Redaktör:
Josefine Karlsson
Svenska livsmedelsbolag utvecklar vegetabiliska alternativ till kött
2020-12-05
Eva Tornberg och Anna Kjellström
Scandi Standard och Veg of Lund har påbörjat ett samarbete för att få fram fler av framtidens växtbaserade livsmedel.
I december startade bolagen en gemensam forskargrupp med målet att inom ett eller två år kunna erbjuda helt nya livsmedel som möter den starka konsumenttrenden med ökande efterfrågan på växtbaserade produkter med hög kvalitet och lågt klimatavtryck.
Scandi Standard är Nordens ledande producent av kycklingbaserade livsmedelsprodukter med varumärken som Kronfågel och Danpo och Veg of Lund är ett innovativt företag som har stor kompetens när det gäller växtbaserade livsmedel.
Utvecklingsprojektet drivs av Veg of Lunds forsknings- och utvecklingschef Eva Tornberg, som även är professor vid Lunds universitet, samt av projektassistenten Anna Kjellström.
Planerna är att använda Veg of Lunds patent och den forskning som baseras på kombinationen av potatis och rapsolja till livsmedelskategorier utöver bolagets befintliga inom mejeriprodukter.
- Vi är inne i slutfasen med finjusteringar för Veg of Lunds andra stora satsning – potatismjölk – så nu vi har möjlighet att fokusera på ett nytt spännande projekt, konstaterar Eva Tornberg.
Eva Tornberg hade med sig erfarenheter från en nästan 50-årig karriär som livsmedelsforskare då hon och fyra andra parter grundade Veg of Lund 2016.
På Veg of lund har hon arbetat med att göra vegetabiliska proteiner lika hanterbara som de animaliska. Detta arbete har bland annat resulterat i produktionen av Veg of Lunds smoothie-produkter som idag finns i butiker och caféer.
- Jag tyckte att potatis, en rotfrukt med mycket kolhydrater, men även protein av hög kvalitet, var intressant att studera. Fett saknas nästan helt i potatis men finns i riklig mängd i oljeväxter, som raps och dessutom med tio procent av de hälsobringande omega 3-fettsyrorna. Potatis och rapsolja, en jättebra kombination och det är väldigt hållbart ur klimatperspektiv, säger Eva Tornberg.
Emulsionen mellan potatis och rapsolja blir basen även i de växtbaserade köttprodukterna som ska lanseras inom två år, men i köttalternativet krävs en högre proteinhalt och en annan textur som uppfyller konsumentkrav om smak, tuggmotstånd och saftighet.
I december startade bolagen en gemensam forskargrupp med målet att inom ett eller två år kunna erbjuda helt nya livsmedel som möter den starka konsumenttrenden med ökande efterfrågan på växtbaserade produkter med hög kvalitet och lågt klimatavtryck.
Scandi Standard är Nordens ledande producent av kycklingbaserade livsmedelsprodukter med varumärken som Kronfågel och Danpo och Veg of Lund är ett innovativt företag som har stor kompetens när det gäller växtbaserade livsmedel.
Utvecklingsprojektet drivs av Veg of Lunds forsknings- och utvecklingschef Eva Tornberg, som även är professor vid Lunds universitet, samt av projektassistenten Anna Kjellström.
Planerna är att använda Veg of Lunds patent och den forskning som baseras på kombinationen av potatis och rapsolja till livsmedelskategorier utöver bolagets befintliga inom mejeriprodukter.
- Vi är inne i slutfasen med finjusteringar för Veg of Lunds andra stora satsning – potatismjölk – så nu vi har möjlighet att fokusera på ett nytt spännande projekt, konstaterar Eva Tornberg.
Eva Tornberg hade med sig erfarenheter från en nästan 50-årig karriär som livsmedelsforskare då hon och fyra andra parter grundade Veg of Lund 2016.
På Veg of lund har hon arbetat med att göra vegetabiliska proteiner lika hanterbara som de animaliska. Detta arbete har bland annat resulterat i produktionen av Veg of Lunds smoothie-produkter som idag finns i butiker och caféer.
- Jag tyckte att potatis, en rotfrukt med mycket kolhydrater, men även protein av hög kvalitet, var intressant att studera. Fett saknas nästan helt i potatis men finns i riklig mängd i oljeväxter, som raps och dessutom med tio procent av de hälsobringande omega 3-fettsyrorna. Potatis och rapsolja, en jättebra kombination och det är väldigt hållbart ur klimatperspektiv, säger Eva Tornberg.
Emulsionen mellan potatis och rapsolja blir basen även i de växtbaserade köttprodukterna som ska lanseras inom två år, men i köttalternativet krävs en högre proteinhalt och en annan textur som uppfyller konsumentkrav om smak, tuggmotstånd och saftighet.
Källa: Veg of Lund
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnanBröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför… -
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfaldenDen 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av… -
2021-05-17
91% av alla KRAV-gårdar har naturbetesmarkerJordbrukets naturbetesmarker tillhör våra allra mest artrika marker, och är mycket viktiga för den…