Redaktör:
Josefine Karlsson
KRAV-märkta ägg ökade mest 2020
2021-03-29
Försäljningen av KRAV-märkta ägg ökade i fjol i fysiska butiker med drygt 7 procent, enligt analysföretaget Nielsen. Det är en kraftigare ökning än alla andra ägg hade 2020, och den kraftigaste försäljningsökningen av KRAV-märkta ägg på flera år.
– Det är mycket glädjande att fler väljer KRAV-märkta ägg. Bra för de svenska bönder som producerar KRAV-märkta ägg, och också förstås för alla deras hönor som får vara ute minst fyra månader på sommarhalvåret och sprätta och picka och har större utrymme inomhus. De får dessutom foder som odlas utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket bidrar till ökad biologisk mångfald, säger KRAVs vd Anita Falkenek.
Den stora försäljningsökningen av KRAV-märkta ägg var kraftigare än hela totala försäljningsökningen av ägg 2020, som var 5,2 procent jämfört med året innan. De konventionellt producerade äggen ökade 2020 sin försäljning med 5,8 procent.
Under påskveckan kommer vi enligt branschorganisationen Svenska ägg att äta över 3 000 ton motsvarande cirka 50 miljoner ägg i Sverige. I en undersökning som Sifo har gjort för KRAVs räkning svarade 84 procent att de tycker svenskt ursprung är viktigt när de köper ägg, och alla som köper KRAV-märkta ägg i påsk får då svenska ägg, eftersom alla KRAV-märkta ägg är svenska.
– I dessa tuffa tider för fjäderfäbranschen hoppas vi att trenden fortsätter uppåt så att fler svenska bönder vill satsa på KRAV-märkt produktion, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.
KRAV-märkta ägg kommer från höns som …
… är maximalt 6 stycken per kvadratmeter inne, och som var och en har minst fyra kvadratmeters utrymme ute
… får vistas ute större delen av dygnet under minst fyra sammanhängande månader mellan maj och september
… får rotsaker och hö att picka i som tidsfördriv
… får ekologiskt foder som till minst hälften ska odlas på gården
… har tillgång till riktig sand där de kan sandbada sin fjäderdräkt
– Det är mycket glädjande att fler väljer KRAV-märkta ägg. Bra för de svenska bönder som producerar KRAV-märkta ägg, och också förstås för alla deras hönor som får vara ute minst fyra månader på sommarhalvåret och sprätta och picka och har större utrymme inomhus. De får dessutom foder som odlas utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket bidrar till ökad biologisk mångfald, säger KRAVs vd Anita Falkenek.
Den stora försäljningsökningen av KRAV-märkta ägg var kraftigare än hela totala försäljningsökningen av ägg 2020, som var 5,2 procent jämfört med året innan. De konventionellt producerade äggen ökade 2020 sin försäljning med 5,8 procent.
Under påskveckan kommer vi enligt branschorganisationen Svenska ägg att äta över 3 000 ton motsvarande cirka 50 miljoner ägg i Sverige. I en undersökning som Sifo har gjort för KRAVs räkning svarade 84 procent att de tycker svenskt ursprung är viktigt när de köper ägg, och alla som köper KRAV-märkta ägg i påsk får då svenska ägg, eftersom alla KRAV-märkta ägg är svenska.
– I dessa tuffa tider för fjäderfäbranschen hoppas vi att trenden fortsätter uppåt så att fler svenska bönder vill satsa på KRAV-märkt produktion, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.
KRAV-märkta ägg kommer från höns som …
… är maximalt 6 stycken per kvadratmeter inne, och som var och en har minst fyra kvadratmeters utrymme ute
… får vistas ute större delen av dygnet under minst fyra sammanhängande månader mellan maj och september
… får rotsaker och hö att picka i som tidsfördriv
… får ekologiskt foder som till minst hälften ska odlas på gården
… har tillgång till riktig sand där de kan sandbada sin fjäderdräkt
Källa: KRAV
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnanBröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför… -
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfaldenDen 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av… -
2021-05-17
91% av alla KRAV-gårdar har naturbetesmarkerJordbrukets naturbetesmarker tillhör våra allra mest artrika marker, och är mycket viktiga för den…