
Redaktör:
Josefine Karlsson
Ekorundan i Skåne 3-4 sept
2011-08-31

Ekorundan är som konstrundan, men istället för att se på konst kan man här besöka och lära känna skånska ekologiska gårdar.
Under Ekorundans två dagar erbjuds det spännande aktiviteter som berättelser om gården, odlarknep och tips, dofttävlingar, ekologi, blomstervandringar, chans att åka traktor, självplock, tävlingar, möjlighet att klappa djuren, guidade vandringar och mycket mer. Det mest lockande är dock att man får äta en hel del god mat.
Idén med att ordna en ekorunda kommer från två skånska ekologiska odlare, Ebba-Maria Olson på Mossagården och Linda Holster på Nöbbelövs Gård.
- Vi märker hur efterfrågan på våra ekologiska grönsaker ökar för varje år. Det känns roligt att få bjuda in och visa vad som krävs för att odla ekologiskt och visa vilken skillnad det gör både i smak och i hållbarhet, säger Linda Holster, som driver Nöbbelövs Gård utanför Kristianstad tillsammans med sin man Peter.
På varje gård finns det möjlighet att köpa fika. Hos de allra flesta kan man frossa i hembakade godbitar och köpa nyskördat i gårdsbutiken.
- Ekorundan är tänkt att bli en upplevelsehelg i början av september varje år då bönderna bjuder in konsumenterna och då framtidens ekologiska mat står i centrum, säger Ebba-Maria. Genom mitt arbete på Mossagården märker jag hur nyfikna konsumenterna är på att få reda på mer om hur maten produceras och på detta sätt vill vi bjuda in alla intresserade konsumenter till våra skånska ekologiska gårdar.
- Vi tror att ett möte mellan den ekologiskt nyfikna konsumenten och ekobonden ute på sin gård är en fullträff som borde inspirera bägge parter. Kul för konsumenten att se och höra hur maten kommer till. Härligt för barnen att träffa på djuren. Underbart för ekobonden att för en gång skull få träffa konsumenten, menar Linda och Ebba-Maria som båda är medverkande i årets Ekorunda.
Ekorundan pågår mellan 3-4 september. Följ länken i slutet av artikeln för att se vilka ekologiska gårdar i Skåne som du kan besöka i samband med evenemanget.
För mer information, kontakta:
Ebba-Maria Olson, styrelseordförande EkoBONDEN, 046-859 71, ebba@ekobonden.se
Anna Eklund, styrelsemedlem EkoBONDEN, 070-95 68 475, anna@ekobonden.se.
Klicka här för att se en karta över de skånska ekologiska gårdar som deltar i Ekorundan: www.ekobonden.se/index.php
Under Ekorundans två dagar erbjuds det spännande aktiviteter som berättelser om gården, odlarknep och tips, dofttävlingar, ekologi, blomstervandringar, chans att åka traktor, självplock, tävlingar, möjlighet att klappa djuren, guidade vandringar och mycket mer. Det mest lockande är dock att man får äta en hel del god mat.
Idén med att ordna en ekorunda kommer från två skånska ekologiska odlare, Ebba-Maria Olson på Mossagården och Linda Holster på Nöbbelövs Gård.
- Vi märker hur efterfrågan på våra ekologiska grönsaker ökar för varje år. Det känns roligt att få bjuda in och visa vad som krävs för att odla ekologiskt och visa vilken skillnad det gör både i smak och i hållbarhet, säger Linda Holster, som driver Nöbbelövs Gård utanför Kristianstad tillsammans med sin man Peter.
På varje gård finns det möjlighet att köpa fika. Hos de allra flesta kan man frossa i hembakade godbitar och köpa nyskördat i gårdsbutiken.
- Ekorundan är tänkt att bli en upplevelsehelg i början av september varje år då bönderna bjuder in konsumenterna och då framtidens ekologiska mat står i centrum, säger Ebba-Maria. Genom mitt arbete på Mossagården märker jag hur nyfikna konsumenterna är på att få reda på mer om hur maten produceras och på detta sätt vill vi bjuda in alla intresserade konsumenter till våra skånska ekologiska gårdar.
- Vi tror att ett möte mellan den ekologiskt nyfikna konsumenten och ekobonden ute på sin gård är en fullträff som borde inspirera bägge parter. Kul för konsumenten att se och höra hur maten kommer till. Härligt för barnen att träffa på djuren. Underbart för ekobonden att för en gång skull få träffa konsumenten, menar Linda och Ebba-Maria som båda är medverkande i årets Ekorunda.
Ekorundan pågår mellan 3-4 september. Följ länken i slutet av artikeln för att se vilka ekologiska gårdar i Skåne som du kan besöka i samband med evenemanget.
För mer information, kontakta:
Ebba-Maria Olson, styrelseordförande EkoBONDEN, 046-859 71, ebba@ekobonden.se
Anna Eklund, styrelsemedlem EkoBONDEN, 070-95 68 475, anna@ekobonden.se.
Klicka här för att se en karta över de skånska ekologiska gårdar som deltar i Ekorundan: www.ekobonden.se/index.php
Källa: EkoBONDEN
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnanBröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför… -
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfaldenDen 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av… -
2021-05-17
91% av alla KRAV-gårdar har naturbetesmarkerJordbrukets naturbetesmarker tillhör våra allra mest artrika marker, och är mycket viktiga för den…