Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Garants färska ekologiska örter slopar 20 ton plast

https://www.klimatsmart.se/images/news/axfood-garant-kryddorter250x172.jpg

Sortiment av färska örter från Garant, Axfoods eget varumärke, plastbantar drygt 20 ton. Plasten blir tunnare, återvinningsbar eller tas bort. – Vi går igenom sortimentet steg för steg för att se var vi kan plastbanta genom att ta bort eller minska mängden förpackningsmaterial. Många små förändringar gör tillsammans stor skillnad, säger Karin Grönskog, förpackningsutvecklare på Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag. I och med att krukorna och trågen till Garants färska örter byts från svart till ljusgrön plast av polypropen fungerar de i materialåtervinningen. Dessutom tunnas materialet ut så att cirka 18 ton mindre plast behöver användas varje år. Under våren fortsätter plastbantningen när Garant lanserar tre nya färska ekologiska örter. Istället för plast kommer förpackningsmaterialet bestå av naturfiberformar, pappersstrutar och papptråg. På så sätt sparas ytterligare cirka 2,5 ton plast årligen. Plastbantningen är en del av den ambitiösa plaststrategi som Axfood antog förra året. Till 2025 ska den totala mängden plast i den egna verksamheten minska med 25 procent. Dessutom ska alla förpackningar till de egna märkesvarorna gå att materialåtervinna inom två år och endast förnyelsebar och återvunnen råvara användas till 2030. – I första hand vill vi byta ut plasten mot andra material. När det inte är möjligt försöker vi att reducera mängden plast genom att minska eller tunna ut, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, och tillägger: – Det är viktigt att komma ihåg att plasten ibland behövs för att skydda och bevara maten. Därför arbetar vi efter devisen ”rätt plast på rätt plats”.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Garants färska ekologiska örter slopar 20 ton plast

2020-02-26
Garants färska ekologiska örter
Sortiment av färska örter från Garant, Axfoods eget varumärke, plastbantar drygt 20 ton. Plasten blir tunnare, återvinningsbar eller tas bort.

– Vi går igenom sortimentet steg för steg för att se var vi kan plastbanta genom att ta bort eller minska mängden förpackningsmaterial. Många små förändringar gör tillsammans stor skillnad, säger Karin Grönskog, förpackningsutvecklare på Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag.

I och med att krukorna och trågen till Garants färska örter byts från svart till ljusgrön plast av polypropen fungerar de i materialåtervinningen. Dessutom tunnas materialet ut så att cirka 18 ton mindre plast behöver användas varje år.

Under våren fortsätter plastbantningen när Garant lanserar tre nya färska ekologiska örter. Istället för plast kommer förpackningsmaterialet bestå av naturfiberformar, pappersstrutar och papptråg. På så sätt sparas ytterligare cirka 2,5 ton plast årligen.
Plastbantningen är en del av den ambitiösa plaststrategi som Axfood antog förra året.

Till 2025 ska den totala mängden plast i den egna verksamheten minska med 25 procent. Dessutom ska alla förpackningar till de egna märkesvarorna gå att materialåtervinna inom två år och endast förnyelsebar och återvunnen råvara användas till 2030.

– I första hand vill vi byta ut plasten mot andra material. När det inte är möjligt försöker vi att reducera mängden plast genom att minska eller tunna ut, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, och tillägger:

– Det är viktigt att komma ihåg att plasten ibland behövs för att skydda och bevara maten. Därför arbetar vi efter devisen ”rätt plast på rätt plats”.
Källa: Axfood

Senaste nyheter