Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gamla julgranar hjälper Mälarens fiskar föröka sig

https://www.klimatsmart.se/images/news/wwf-julgranartillfiskarna250x167.jpg

Hjälp oss att samla in julgranar för att ordna lekplatser och en skyddad uppväxtmiljö åt Stockholms fiskar! Tjugondag Knut, när julen dansas ut, ges stockholmare chansen att donera sina julgranar till Mälarens fiskar. Genom att sänka ned buntar av julgranar till botten kan nya lekplatser och uppväxtmiljöer skapas. Ett riktigt bottenprojekt som hela ekosystemet i sjön mår bra av. Genom att sänka ned buntar av julgranar till botten kan nya lekplatser och uppväxtmiljöer skapas. Ett riktigt bottenprojekt som hela ekosystemet i sjön mår bra av. På fredag, den 11 januari klockan 8:00, sänks första granen av Miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr, vid Norr Mälarstrand, nedanför Kungsholmstorg. På plats finns även representanter från Världsnaturfonden WWF och Sportfiskarna. – Att sänka julgranar till botten skapar både skydd och lekplatser för fiskar. Det är ett enkelt sätt att förbättra den biologiska mångfalden men som självklart måste ske under ordnade former. Vi hoppas att det här kan bidra till att öka medvetenheten om hur djurlivet i svenska vatten och Östersjön mår, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF. Stockholms vatten är hårt exploaterat vilket påverkar livet under ytan. Viktiga områden för många fiskarter har försvunnit till följd av muddringar, kajer och båthamnar. Bara i Stockholms län är cirka 40 procent av fiskens uppväxtplatser borta och tidigare orörda områden exploateras varje år. Men julgranar kan vara ett sätt att förbättra situationen. De gamla granarna binds ihop i så kallade risvasar som sänks till botten. Ett knep som förr var vanligt i svenska insjöar. I granens grenar kan fiskarna lägga rom och växande yngel hittar viktigt skydd. Det här är en gammal beprövad metod som fungerar. De nedsänkta julgranarna skapar liv i de annars nästan döda bottnarna. Ett enkelt sätt att öka den biologiska mångfalden, säger Anders Alm, Östersjöexpert på WWF. Risvasarna byggs på plats vid Norr Mälarstrand och Hornsbergs Strand för att sedan sänkas ned från båtar i Riddarfjärden i centrala Stockholm och i Ulvsundasjön. Det kommer att bjudas på fika och information ges om fiskevården i Stockholm. Aktiviteten anordnas av Sportfiskarna, WWF, Stromma, Stockholm Stad och Stockholms Hamnar. Det är fjärde året som aktiviteten genomförs. Resultaten har varit positiva. När Sportfiskarna inventerade risvasarna i maj förra året med dykare och undervattenskamera såg de att abborren lekt på risvasarna, stora mängder rom fångades på bild och en hel del fisk rörde sig i området. Granar kan lämnas på följande platser: - Norr Mälarstrand: 11/1 kl. 08:00 – 12:00 (Nedanför Kungsholmstorg) - Hornsberg Strand 12/1 kl. 10:00 – 15:00 Det inte är tillåtet för privatpersoner att själva kasta i granar. Organisationerna uppmanar att lämna granarna på uppsamlingsplatserna, så att de kan sänkas ner under kontrollerade former. Enbart ekologiska granar tas emot.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gamla julgranar hjälper Mälarens fiskar föröka sig

2019-01-10
Ekologiska julgranar till Mälarens fiskar
Hjälp oss att samla in julgranar för att ordna lekplatser och en skyddad uppväxtmiljö åt Stockholms fiskar!

Tjugondag Knut, när julen dansas ut, ges stockholmare chansen att donera sina julgranar till Mälarens fiskar. Genom att sänka ned buntar av julgranar till botten kan nya lekplatser och uppväxtmiljöer skapas. Ett riktigt bottenprojekt som hela ekosystemet i sjön mår bra av.

Genom att sänka ned buntar av julgranar till botten kan nya lekplatser och uppväxtmiljöer skapas. Ett riktigt bottenprojekt som hela ekosystemet i sjön mår bra av. På fredag, den 11 januari klockan 8:00, sänks första granen av Miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr, vid Norr Mälarstrand, nedanför Kungsholmstorg. På plats finns även representanter från Världsnaturfonden WWF och Sportfiskarna.

– Att sänka julgranar till botten skapar både skydd och lekplatser för fiskar. Det är ett enkelt sätt att förbättra den biologiska mångfalden men som självklart måste ske under ordnade former. Vi hoppas att det här kan bidra till att öka medvetenheten om hur djurlivet i svenska vatten och Östersjön mår, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Stockholms vatten är hårt exploaterat vilket påverkar livet under ytan. Viktiga områden för många fiskarter har försvunnit till följd av muddringar, kajer och båthamnar.

Bara i Stockholms län är cirka 40 procent av fiskens uppväxtplatser borta och tidigare orörda områden exploateras varje år. Men julgranar kan vara ett sätt att förbättra situationen.

De gamla granarna binds ihop i så kallade risvasar som sänks till botten. Ett knep som förr var vanligt i svenska insjöar. I granens grenar kan fiskarna lägga rom och växande yngel hittar viktigt skydd.

Det här är en gammal beprövad metod som fungerar. De nedsänkta julgranarna skapar liv i de annars nästan döda bottnarna. Ett enkelt sätt att öka den biologiska mångfalden, säger Anders Alm, Östersjöexpert på WWF.

Risvasarna byggs på plats vid Norr Mälarstrand och Hornsbergs Strand för att sedan sänkas ned från båtar i Riddarfjärden i centrala Stockholm och i Ulvsundasjön. Det kommer att bjudas på fika och information ges om fiskevården i Stockholm. Aktiviteten anordnas av Sportfiskarna, WWF, Stromma, Stockholm Stad och Stockholms Hamnar.

Det är fjärde året som aktiviteten genomförs. Resultaten har varit positiva. När Sportfiskarna inventerade risvasarna i maj förra året med dykare och undervattenskamera såg de att abborren lekt på risvasarna, stora mängder rom fångades på bild och en hel del fisk rörde sig i området.

Granar kan lämnas på följande platser:
- Norr Mälarstrand: 11/1 kl. 08:00 – 12:00 (Nedanför Kungsholmstorg)
- Hornsberg Strand 12/1 kl. 10:00 – 15:00

Det inte är tillåtet för privatpersoner att själva kasta i granar. Organisationerna uppmanar att lämna granarna på uppsamlingsplatserna, så att de kan sänkas ner under kontrollerade former. Enbart ekologiska granar tas emot.
Källa: WWF
Foto: Freewater Pictures

Senaste nyheter