Redaktör:
Gita Ljunggren
Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukter
2021-09-08
Noll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från fem av de största producenterna av vegetariska halvfabrikat.
Samtidigt visar en ny Sifoundersökning att efterfrågan på ekologiska vegoprodukter är stor.
– Det måste finnas ekologiska alternativ att erbjuda konsumenterna. Att konsumtionen av växtbaserad mat ökar är positivt för klimatet – men det är lika viktigt att välja ekologiskt så att vi kan bromsa förlusten av biologisk mångfald, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Utbudet av vegetariska halvfabrikat som färs, burgare och korv har exploderat på den svenska marknaden.
Naturskyddsföreningen har nu granskat fem av de största producenterna av vegetariska halvfabrikat och deras sortiment i dagligvaruhandeln: Anamma, Dafgårds, Findus Green Cuisine, Hälsans kök och Oumph. Granskningen visar att det inte finns ett enda ekologiskt alternativ bland deras totalt 74 vegetariska halvfabrikat och färdigrätter.
Samtidigt visar en ny undersökning från Kantar Sifo som Naturskyddsföreningen låtit genomföra att 77 procent av dem som i dag köper vegoprodukter efterfrågar fler ekologiska alternativ.
– Svenska folket sänder en tydlig signal till producenterna. De vill se mer ekologiskt på vegohyllan, så nu är det bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång, säger Karin Lexén.
Sifoundersökningen visar också att mer än var tredje svensk (36 procent) väljer vegetariskt oftare än för tre år sedan. Var fjärde (24 procent) tror att dessa produkter bidrar till att minska spridningen av kemiska bekämpningsmedel. Men det går inte att veta säkert bara för att det är vegetariskt.
– Genom att välja eko vet du att inga farliga kemikalier använts i produktionen. Dessutom får du färre tillsatser i maten och bidrar till att öka artrikedomen av bin, fjärilar och andra pollinatörer, som är på väg att försvinna i en skrämmande takt, säger Karin Lexén.
Samtidigt visar en ny Sifoundersökning att efterfrågan på ekologiska vegoprodukter är stor.
– Det måste finnas ekologiska alternativ att erbjuda konsumenterna. Att konsumtionen av växtbaserad mat ökar är positivt för klimatet – men det är lika viktigt att välja ekologiskt så att vi kan bromsa förlusten av biologisk mångfald, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Utbudet av vegetariska halvfabrikat som färs, burgare och korv har exploderat på den svenska marknaden.
Naturskyddsföreningen har nu granskat fem av de största producenterna av vegetariska halvfabrikat och deras sortiment i dagligvaruhandeln: Anamma, Dafgårds, Findus Green Cuisine, Hälsans kök och Oumph. Granskningen visar att det inte finns ett enda ekologiskt alternativ bland deras totalt 74 vegetariska halvfabrikat och färdigrätter.
Samtidigt visar en ny undersökning från Kantar Sifo som Naturskyddsföreningen låtit genomföra att 77 procent av dem som i dag köper vegoprodukter efterfrågar fler ekologiska alternativ.
– Svenska folket sänder en tydlig signal till producenterna. De vill se mer ekologiskt på vegohyllan, så nu är det bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång, säger Karin Lexén.
Sifoundersökningen visar också att mer än var tredje svensk (36 procent) väljer vegetariskt oftare än för tre år sedan. Var fjärde (24 procent) tror att dessa produkter bidrar till att minska spridningen av kemiska bekämpningsmedel. Men det går inte att veta säkert bara för att det är vegetariskt.
– Genom att välja eko vet du att inga farliga kemikalier använts i produktionen. Dessutom får du färre tillsatser i maten och bidrar till att öka artrikedomen av bin, fjärilar och andra pollinatörer, som är på väg att försvinna i en skrämmande takt, säger Karin Lexén.
Källa: Naturskyddsföreningen
Foto: Naturskyddsföreningen
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-09-08
Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukterNoll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från… -
2021-09-03
Fyra städer i forskningsprojekt om hållbar stadsodlingTrenden med stadsodlingar ökar runtom i världen, även i Sverige, men hur stor är potentialen… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfaldenDen 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av… -
2021-05-19
Svenskt Sigills Klimatcertifiering minskar klimatavtrycket för FindusI takt med forskningens framsteg kring hållbar odling har Svenskt Sigill uppdaterat reglerna för…