Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Frukostseminarium på Liljevalchs i Stockholm

https://www.klimatsmart.se/images/news/Swecologo.gif

I förra veckan anordnade Mistra urban futures frukostseminarium på Liljevalchs i Stockholm. Temat var ”Hur ska världens städer ge mer än vad de tar?”. På Liljevalchs pågår utställningen ”Africa is a great country med fotografier av Jens Assur” seminariet tog sin utgångspunkt i Mistras projektbaseradeforskningsprojekt i Kisumu, Kenya. Helena Hansson, doktorand som arbetar med projektet, svarade på frågor kring sin forskning och projektet. I Victoriasjön håller vattenhyacinterna på att täcka allt större delar av vattenyta vilket medför stora problem för sjöns fiskar och även fiskare som inte kommer ut med sina båtar. En del av projektet i Kisumu går ut på att involvera lokalsamhället i att ta vara på vattenhyacinternas rötter till hantverksprodukter och på så sätt försöka vända en hotbild till en resurs. Det är intressant att reflektera över hur vid första anblicken ett projekt kring hantverkare och vattenhyacinter kan spela en viktig roll i utvecklingen av ett hållbart samhälle. Frågan kring vikten av att få den här typen av forskningsprojekt kring välfärd att bli förankrade på plats och på sikt självgående lyftes och jag håller tummarna för att man lyckas med den ambitionen. Läs mer om projektet på Mistras hemsida. Utställningen ”Africa is a great country” har som mål att visa upp en annan och mer nyanserad bild av Afrika än den vi under många år mött i media. Fotografen Jens Assur lyckas väcka i alla fall mitt intresse i denna spännande kontinent som de flesta av oss har en ofullständig bild av. Ibland även en felaktig bild som exempelet att majoriteten av svenskarna tror att läskunnigheten bland unga i Tanzania är mindre än 50% när det i själva verket är över 80% som kan läsa. Eller vad sägs om att 70% av kenyanerna använder mobilen till att betala varor och tjänster med vilket är det högsta procenttalet i hela världen. En annan siffra är att försäljningen av nya bilar i Afrika ökade med 22% under första halvan av 2012. Eller att botswanierna spenderade 300% mer på hotell- och restaurangbesök 2010 jämfört med 2003. Siffrorna och bilderna i utställningen är fasinerande och för att utvecklingen ska ske på ett hållbart sätt krävs både kunskap och engagemang från alla håll. Helt klart en utställning som väckte en och annan fundering – väl värd ett besök! Skrivet av Lisa på Swecos sustainability blog.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Frukostseminarium på Liljevalchs i Stockholm

2013-06-02
I förra veckan anordnade Mistra urban futures frukostseminarium på Liljevalchs i Stockholm. Temat var ”Hur ska världens städer ge mer än vad de tar?”. På Liljevalchs pågår utställningen ”Africa is a great country med fotografier av Jens Assur” seminariet tog sin utgångspunkt i Mistras projektbaseradeforskningsprojekt i Kisumu, Kenya. Helena Hansson, doktorand som arbetar med projektet, svarade på frågor kring sin forskning och projektet. I Victoriasjön håller vattenhyacinterna på att täcka allt större delar av vattenyta vilket medför stora problem för sjöns fiskar och även fiskare som inte kommer ut med sina båtar.

En del av projektet i Kisumu går ut på att involvera lokalsamhället i att ta vara på vattenhyacinternas rötter till hantverksprodukter och på så sätt försöka vända en hotbild till en resurs. Det är intressant att reflektera över hur vid första anblicken ett projekt kring hantverkare och vattenhyacinter kan spela en viktig roll i utvecklingen av ett hållbart samhälle. Frågan kring vikten av att få den här typen av forskningsprojekt kring välfärd att bli förankrade på plats och på sikt självgående lyftes och jag håller tummarna för att man lyckas med den ambitionen. Läs mer om projektet på Mistras hemsida.

Utställningen ”Africa is a great country” har som mål att visa upp en annan och mer nyanserad bild av Afrika än den vi under många år mött i media. Fotografen Jens Assur lyckas väcka i alla fall mitt intresse i denna spännande kontinent som de flesta av oss har en ofullständig bild av. Ibland även en felaktig bild som exempelet att majoriteten av svenskarna tror att läskunnigheten bland unga i Tanzania är mindre än 50% när det i själva verket är över 80% som kan läsa.

Eller vad sägs om att 70% av kenyanerna använder mobilen till att betala varor och tjänster med vilket är det högsta procenttalet i hela världen. En annan siffra är att försäljningen av nya bilar i Afrika ökade med 22% under första halvan av 2012. Eller att botswanierna spenderade 300% mer på hotell- och restaurangbesök 2010 jämfört med 2003. Siffrorna och bilderna i utställningen är fasinerande och för att utvecklingen ska ske på ett hållbart sätt krävs både kunskap och engagemang från alla håll. Helt klart en utställning som väckte en och annan fundering – väl värd ett besök!

Skrivet av Lisa på Swecos sustainability blog.

Senaste nyheter