Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fru Watt om äpp-el-kaka och ekofika

https://www.klimatsmart.se/images/news/fru-wat-appelkaka250x187.jpg

Imorgon, lördag startar “miljövänliga veckan”, ett initiativ av Naturskyddsföreningen, och i år är temat ekologisk fika. Så jag tänker att nu i höst- och skördetider kan en energigivande ekofika passa fint. Min kollega Anni brukar baka en äppELkaka som utan tvekan är höstens bästa och enklaste, här kommer receptet. Höstens godaste äppELkaka fixar du så här (och gärna med ekologiska/kravmärkta produkter såklart): 3 ägg 2 dl socker 75 gram smör eller margarin 2 dl mjöl 1-2 msk vaniljsocker 1,5 tsk bakpulver 2-3 äpplen kanel florsocker ströbröd 1. Vispa ägg och socker. Smält smör eller margarin i en kastrull och häll det i smeten. 2. Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl. Rör ned det i smeten. Häll ut smeten i en rund, smord och bröad brödform. (Gärna en form med löstagbar botten.) Doppa äppelskivor i kanel och socker och stoppa ned dem i smeten. 3. Grädda i ugn i 175 grader ca 25-35 minuter. Känn med en sticka innan du tar ut kakan ur ugnen så att den inte är kladdig i mitten. 4. När kakan svalnat, kan du strö florsocker över den, om du vill. ÄppELkakan kan serveras både varm eller kall, utan något tillbehör eller med lite vaniljsås. Mums! När du ska fika är det också bra att fundera över kaffesort. Oekologiska kaffeodlingar besprutas ofta hårt med bekämpningsmedel som påverkar både djur och natur. Och människorna som arbetar där riskerar hälsan. Ekologiskt kaffe däremot odlas helt utan gifter.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fru Watt om äpp-el-kaka och ekofika

2015-09-25
Imorgon, lördag startar “miljövänliga veckan”, ett initiativ av Naturskyddsföreningen, och i år är temat ekologisk fika. Så jag tänker att nu i höst- och skördetider kan en energigivande ekofika passa fint. Min kollega Anni brukar baka en äppELkaka som utan tvekan är höstens bästa och enklaste, här kommer receptet.

Höstens godaste äppELkaka fixar du så här (och gärna med ekologiska/kravmärkta produkter såklart):

3 ägg
2 dl socker
75 gram smör eller margarin
2 dl mjöl
1-2 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
2-3 äpplen
kanel
florsocker
ströbröd

1. Vispa ägg och socker. Smält smör eller margarin i en kastrull och häll det i smeten.

2. Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl. Rör ned det i smeten. Häll ut smeten i en rund, smord och bröad brödform. (Gärna en form med löstagbar botten.) Doppa äppelskivor i kanel och socker och stoppa ned dem i smeten.

3. Grädda i ugn i 175 grader ca 25-35 minuter. Känn med en sticka innan du tar ut kakan ur ugnen så att den inte är kladdig i mitten.

4. När kakan svalnat, kan du strö florsocker över den, om du vill. ÄppELkakan kan serveras både varm eller kall, utan något tillbehör eller med lite vaniljsås. Mums!

När du ska fika är det också bra att fundera över kaffesort. Oekologiska kaffeodlingar besprutas ofta hårt med bekämpningsmedel som påverkar både djur och natur. Och människorna som arbetar där riskerar hälsan. Ekologiskt kaffe däremot odlas helt utan gifter.

Läs mer om miljövänliga veckan och ekofika på Naturskyddsföreningens sida: www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko

Senaste nyheter