Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Från stora ägartillskott till plusresultat hos Övik Energi

https://www.klimatsmart.se/images/news/ovik-energi250x120.jpg

I november stod hon på scenen på Svensk Fjärrvärmes årsmöte och talade under rubriken ”Vad händer när ett företag behöver ägartillskott?”. Nu kan Övik Energis vd Kristina Säfsten och övriga anställda på bolaget glädja sig åt ett resultat som vänt från minus till plus på bara ett par år. Övik Energi drogs med fallande resultat under några år. Orsakerna var flera. Företaget hade gjort stora investeringar på kort tid med lånade medel, leveranserna till industrin var inte säkrade, vilket innebar höga risker och minskade intäkter när det blev lågkonjunktur. Företaget hade även ett lågt eget kapital. Redan 2009 signalerade ledningen för Övik Energi att kapitalet var lågt och inte skulle räcka till om inget gjordes. Utredningarna avlöste varandra och ägaren sköt till extra kapital i olika omgångar. I januari 2012 begärde styrelsen i Övik Energi ett kapitalskott på totalt 900 miljoner kronor från ägarna. – Bolaget är underkapitaliserat efter år av tunga investeringar baserat nästan uteslutande på lånade medel. Räntekostnaderna och avskrivningarna tynger bolagets resultat väsentligt. Med facit i hand skulle kapital ha tillförts redan vid besluten om de stora investeringarna, sa Kristina Säfsten då. Sedan vidtog en tid av förändringar. Det gjordes kommunkoncerninterna försäljningar och en renodling av verksamheten genom fusioner och utförsäljningar. Personalstyrkan minskades successivt med omkring 10 procent men enligt Kristina Säfsten finns den största förklaringen till att resultatet nu har vänt i en effektivisering i verksamheten i stort, framför allt på produktionssidan. En del av vinsten är också av engångskaraktär i form av intäkter från försäljningar. När bokslutet för 2013 nu presenteras redovisar Övik Energi ett resultat efter finansiella poster på 56,6 miljoner kronor. I en intervju i Sveriges Radios Radio Västernorrland, berättar vd Kristina Säfsten om vad som lett till att resultatet kunde vändas och att hon ser att redan 2014 kommer att bli tuffare igen: - Dels beroende på de fortsatt låga elpriserna men också för att vi som bolag får svårare att sälja den ånga som Hörnerborgsverket tillverkar och som säljs till Domsjöfabriker och Sekab, säger Kristina Säfsten till Radio Västernorrland.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Från stora ägartillskott till plusresultat hos Övik Energi

2014-03-06
Hörneborgsverket, Övik Energi
I november stod hon på scenen på Svensk Fjärrvärmes årsmöte och talade under rubriken ”Vad händer när ett företag behöver ägartillskott?”. Nu kan Övik Energis vd Kristina Säfsten och övriga anställda på bolaget glädja sig åt ett resultat som vänt från minus till plus på bara ett par år.

Övik Energi drogs med fallande resultat under några år. Orsakerna var flera. Företaget hade gjort stora investeringar på kort tid med lånade medel, leveranserna till industrin var inte säkrade, vilket innebar höga risker och minskade intäkter när det blev lågkonjunktur. Företaget hade även ett lågt eget kapital.

Redan 2009 signalerade ledningen för Övik Energi att kapitalet var lågt och inte skulle räcka till om inget gjordes. Utredningarna avlöste varandra och ägaren sköt till extra kapital i olika omgångar. I januari 2012 begärde styrelsen i Övik Energi ett kapitalskott på totalt 900 miljoner kronor från ägarna.

– Bolaget är underkapitaliserat efter år av tunga investeringar baserat nästan uteslutande på lånade medel. Räntekostnaderna och avskrivningarna tynger bolagets resultat väsentligt. Med facit i hand skulle kapital ha tillförts redan vid besluten om de stora investeringarna, sa Kristina Säfsten då.

Sedan vidtog en tid av förändringar. Det gjordes kommunkoncerninterna försäljningar och en renodling av verksamheten genom fusioner och utförsäljningar. Personalstyrkan minskades successivt med omkring 10 procent men enligt Kristina Säfsten finns den största förklaringen till att resultatet nu har vänt i en effektivisering i verksamheten i stort, framför allt på produktionssidan. En del av vinsten är också av engångskaraktär i form av intäkter från försäljningar.

När bokslutet för 2013 nu presenteras redovisar Övik Energi ett resultat efter finansiella poster på 56,6 miljoner kronor. I en intervju i Sveriges Radios Radio Västernorrland, berättar vd Kristina Säfsten om vad som lett till att resultatet kunde vändas och att hon ser att redan 2014 kommer att bli tuffare igen:

- Dels beroende på de fortsatt låga elpriserna men också för att vi som bolag får svårare att sälja den ånga som Hörnerborgsverket tillverkar och som säljs till Domsjöfabriker och Sekab, säger Kristina Säfsten till Radio Västernorrland.

Hon berättar också om vad som händer med fjärrvärmeutbyggnaden, fjärrvärmepriserna och jakten på att hitta nytt bränsle till kraftvärmeverket i intervjun, som du kan höra här:
sverigesradio.se/sida/artikel.aspx
Foto: Svensk Fjärrvärme

Senaste nyheter