Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Från konferensen Hållbar upphandling

https://www.klimatsmart.se/images/news/miljostyrningsradet106x137ha.gif

Upphandling är nyckeln till hållbar utveckling och utmaningarna för miljön, säger Lena Ek, miljöminister under årets konferens Hållbar upphandling. De orden lade grunden för konferensens diskussioner som handlade om vilka möjligheter offentlig sektor har i att påverka och bidra till vår hållbara framtid. Annie Lööf, dagens andra minister avslutade dagen med årets prisutdelning och att berätta om regerings satsning på innovationer. Anders Wijkman från Upphandlingsutredningen konstaterade bland annat att vi behöver förenkla upphandlingen, se upphandling som en strategisk fråga, att uppföljning är viktigt och att statistik saknas. Men framförallt framhöll han upphandlingens betydelse för att skapa en hållbar samhällsutveckling, Vi måste ta möjligheterna som finns nu för att nå våra uppsatta miljömål. Åsa Romson förmedlade att hon ser upphandling som en drivkraft i att driva fram hållbara lösningar och en juste ekonomi. Att upphandling är något som politikerna kan förfoga över. Hur vi ska nå våra framtida utmaningar med hjälp av tranformativa lösningar fick konferensdeltagarna diskutera under ledning av FN-rådgivaren Dennis Pamlin. Hans budskap var tydligt – vi måste tänka nytt för att klara våra mål och konferensdeltagarna var inte sena i att hålla med. Ambitionerna finns, nu ska de omsättas i praktiken. Exemplen var många under dagen. Lunds kommun visade på hur ett praktiskt arbete med att följa upp sociala krav kan fungera med hjälp av bland annat CSR-kompassen. Nya Karolinska berättade om hur de ska bli Europas miljöbästa sjukhus. NCC berättade att deras gröna anbud ger resultat. Mikael Salo chefredaktör på Miljöaktuellt berättade om deras undersökning som visar att leverantörerna vill ha mer drivande krav som bidrar till teknikutveckling. Alla var ense om att vi är en bit på väg men vi har fortfarande utmaningar och möjligheter framför oss. Avslutningsvis delade Annie Lööf, näringsministern ut Miljöstyrningsrådets priser Utmärkt Hållbar Upphandlare samt Utmärkt Hållbar Leverantör till Malmö stad och Textilia AB. Konferensen har i år har bytt namn från Grön upphandling till Hållbar upphandling för att spegla verkligheten där begreppen miljö, socialt ansvar och ekonomi hänger i hop. Något som även avspeglar sig i Miljöstyrningsrådets arbete.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Från konferensen Hållbar upphandling

2012-03-21
Upphandling är nyckeln till hållbar utveckling och utmaningarna för miljön, säger Lena Ek, miljöminister under årets konferens Hållbar upphandling.

De orden lade grunden för konferensens diskussioner som handlade om vilka möjligheter offentlig sektor har i att påverka och bidra till vår hållbara framtid. Annie Lööf, dagens andra minister avslutade dagen med årets prisutdelning och att berätta om regerings satsning på innovationer.

Anders Wijkman från Upphandlingsutredningen konstaterade bland annat att vi behöver förenkla upphandlingen, se upphandling som en strategisk fråga, att uppföljning är viktigt och att statistik saknas. Men framförallt framhöll han upphandlingens betydelse för att skapa en hållbar samhällsutveckling, Vi måste ta möjligheterna som finns nu för att nå våra uppsatta miljömål.

Åsa Romson förmedlade att hon ser upphandling som en drivkraft i att driva fram hållbara lösningar och en juste ekonomi. Att upphandling är något som politikerna kan förfoga över.

Hur vi ska nå våra framtida utmaningar med hjälp av tranformativa lösningar fick konferensdeltagarna diskutera under ledning av FN-rådgivaren Dennis Pamlin. Hans budskap var tydligt – vi måste tänka nytt för att klara våra mål och konferensdeltagarna var inte sena i att hålla med. Ambitionerna finns, nu ska de omsättas i praktiken.

Exemplen var många under dagen. Lunds kommun visade på hur ett praktiskt arbete med att följa upp sociala krav kan fungera med hjälp av bland annat CSR-kompassen. Nya Karolinska berättade om hur de ska bli Europas miljöbästa sjukhus. NCC berättade att deras gröna anbud ger resultat. Mikael Salo chefredaktör på Miljöaktuellt berättade om deras undersökning som visar att leverantörerna vill ha mer drivande krav som bidrar till teknikutveckling.

Alla var ense om att vi är en bit på väg men vi har fortfarande utmaningar och möjligheter framför oss.

Avslutningsvis delade Annie Lööf, näringsministern ut Miljöstyrningsrådets priser Utmärkt Hållbar Upphandlare samt Utmärkt Hållbar Leverantör till Malmö stad och Textilia AB.

Konferensen har i år har bytt namn från Grön upphandling till Hållbar upphandling för att spegla verkligheten där begreppen miljö, socialt ansvar och ekonomi hänger i hop. Något som även avspeglar sig i Miljöstyrningsrådets arbete.

Läs mer om konferensen hos Miljöaktuellt: miljoaktuellt.idg.se/

Senaste nyheter