Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fortum Värme och Göteborg Energi nya medlemmar i Prisdialogen

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme-prisdialogen250x83.gif

Två av Sveriges största fjärrvärmeleverantörer, Göteborg Energi och Fortum Värme, blir medlemmar i Prisdialogen nästa år. De levererar tillsammans en dryg femtedel av fjärrvärmen i Sverige. Fortum Värme, samägt med Stockholms stad, är Sveriges största fjärrvärmeleverantör. Företaget levererar fjärrvärme till kunder i Stockholm, Lidingö, Nacka, Sigtuna, Täby och Upplands Väsby. Genom Prisdialogen får nu Fortum Värmes kunder ytterligare inblick i prissättningen på fjärrvärmen 2015. Företaget har dessutom beslutat att införa ett pristak för åren 2016 och 2017. Prisdialogen omfattar alla Fortums nät i Stockholmsregionen. Göteborg Energi är landets tredje största fjärrvärmeleverantör. Företaget har genomfört Prisdialogen gemensamt med Ale Fjärrvärme och Partille Energi som också blir medlemmar i Prisdialogen. Genom Prisdialogen har kunderna i Göteborg, Ale och Partille fått en prognos för fjärrvärmepriset som sträcker sig 5 år framåt i tiden. Många lokala prisdialoger pågår fortfarande och fler medlemsansökningar förväntas komma in till hösten. - Att två av Sveriges största fjärrvärmeföretag nu har genomfört prisdialoger med sina kunder innebär att många fler kunder får en förutsägbar prisutveckling. Vi har satt som mål att Prisdialogen under 2015 ska omfatta hela 1,3 miljoner hushåll. Det målet ser nu ut att kunna bli verklighet, säger Kurt Eliasson, vd för SABO, styrelseledamot i Prisdialogen. Fakta om Prisdialogen: Prisdialogen är en modell för lokal dialog om ändringar av fjärrvärmepriser, utvecklad i samarbete mellan kundorganisationerna SABO och Riksbyggen och branschorganisationen Svensk Fjärrvärme. Prisdialogen innefattar både lokal prisdialog och central prövning av prisändringar på fjärrvärme. Prisdialogen sker mellan leverantör och kunder under ett antal samrådsmöten och ska leda fram till en lokal prisändringsmodell. Den ska innehålla prisändring för kommande år och en prognos för de följande två åren. I den lokala prisändringsmodellen ska också företagets prispolicy och vilka faktorer som ligger till grund för prisändringar framgå. Till ansökan ska även dokumentation från samrådsmötena bifogas, där kundernas synpunkter framgår. Prisdialogen ska utvärderas av Energimarknadsinspektionen i januari 2015 och januari 2016, enligt uppdrag från regeringen. Prisdialogens webbplats: www.prisdialogen.se Saara Hollmén, kanslichef, Prisdialogens kansli: tel. 073-7857578, e-post: kansliet@prisdialogen.se Prisdialogen är en modell för lokal dialog om fjärrvärmepriser, framtagen i ett samarbete mellan kundorganisationerna SABO och Riksbyggen och branschorganisationen Svensk Fjärrvärme. Prisdialogen innefattar både lokal dialog och central prövning av prisändringar på fjärrvärme.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fortum Värme och Göteborg Energi nya medlemmar i Prisdialogen

2014-06-11
Två av Sveriges största fjärrvärmeleverantörer, Göteborg Energi och Fortum Värme, blir medlemmar i Prisdialogen nästa år. De levererar tillsammans en dryg femtedel av fjärrvärmen i Sverige.

Fortum Värme, samägt med Stockholms stad, är Sveriges största fjärrvärmeleverantör. Företaget levererar fjärrvärme till kunder i Stockholm, Lidingö, Nacka, Sigtuna, Täby och Upplands Väsby. Genom Prisdialogen får nu Fortum Värmes kunder ytterligare inblick i prissättningen på fjärrvärmen 2015. Företaget har dessutom beslutat att införa ett pristak för åren 2016 och 2017. Prisdialogen omfattar alla Fortums nät i Stockholmsregionen.

Göteborg Energi är landets tredje största fjärrvärmeleverantör. Företaget har genomfört Prisdialogen gemensamt med Ale Fjärrvärme och Partille Energi som också blir medlemmar i Prisdialogen. Genom Prisdialogen har kunderna i Göteborg, Ale och Partille fått en prognos för fjärrvärmepriset som sträcker sig 5 år framåt i tiden.

Många lokala prisdialoger pågår fortfarande och fler medlemsansökningar förväntas komma in till hösten.

- Att två av Sveriges största fjärrvärmeföretag nu har genomfört prisdialoger med sina kunder innebär att många fler kunder får en förutsägbar prisutveckling. Vi har satt som mål att Prisdialogen under 2015 ska omfatta hela 1,3 miljoner hushåll. Det målet ser nu ut att kunna bli verklighet, säger Kurt Eliasson, vd för SABO, styrelseledamot i Prisdialogen.

Fakta om Prisdialogen:

Prisdialogen är en modell för lokal dialog om ändringar av fjärrvärmepriser, utvecklad i samarbete mellan kundorganisationerna SABO och Riksbyggen och branschorganisationen Svensk Fjärrvärme. Prisdialogen innefattar både lokal prisdialog och central prövning av prisändringar på fjärrvärme.

Prisdialogen sker mellan leverantör och kunder under ett antal samrådsmöten och ska leda fram till en lokal prisändringsmodell. Den ska innehålla prisändring för kommande år och en prognos för de följande två åren. I den lokala prisändringsmodellen ska också företagets prispolicy och vilka faktorer som ligger till grund för prisändringar framgå. Till ansökan ska även dokumentation från samrådsmötena bifogas, där kundernas synpunkter framgår.

Prisdialogen ska utvärderas av Energimarknadsinspektionen i januari 2015 och januari 2016, enligt uppdrag från regeringen.

Prisdialogens webbplats: www.prisdialogen.se

Saara Hollmén, kanslichef, Prisdialogens kansli: tel. 073-7857578, e-post: kansliet@prisdialogen.se

Prisdialogen är en modell för lokal dialog om fjärrvärmepriser, framtagen i ett samarbete mellan kundorganisationerna SABO och Riksbyggen och branschorganisationen Svensk Fjärrvärme. Prisdialogen innefattar både lokal dialog och central prövning av prisändringar på fjärrvärme.

Senaste nyheter