Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fortum satsar på vågkraft & vattenkraft

https://www.klimatsmart.se/images/news/vattenkraft250x183.jpg

Fortum satsar stora resurser på forskning och utveckling kring framtidens energikällor. Vindkraft, vågkraft och solkraft är några exempel på förnybara energikällor med stora möjligheter. Men när vinden avtar, vågorna stillnar och solen går i moln - då behöver vattenkraften träda in för att garantera fortsatta elleveranser till hushåll och industri. Därför arbetar Fortum med att modernisera sina vattenkraftverk och har sedan 2006 deltagit i en rad restaureringsprojekt vid bland annat Gullspång och i Klarälven i Sverige samt Ule älv i Finland. Fortums vågkraftsprojekt: Fortum har en andel i Uppsala Universitets projekt för vågkraft. Tekniken, som genererar vågkraft från rörelser vid havsytan, bygger på bojar som flyter på havsytan och rör sig upp och ner i vågornas takt. En vajer förbinder bojen med en generator som står på havsbotten. Med hjälp av generatorn kan rörelseenergin från vågorna omvandlas till elenergi. Denna teknik har utvecklats speciellt för nordiska förhållanden. I maj lämnade Fortum, tillsammans med Seabased Industry, in en ansökan till Energimyndigheten om investeringsstöd för en fullskalig vågkraftsanläggning. Fullt utbyggd kommer den att vara på 10 MW och bli världens största anläggning i sitt slag. Vågkraft är en teknik som fortfarande är under utveckling, men som idag är mogen att gå från test till fullskalig anläggning. Företaget AW-Energy, som Fortum är delägare i, utvecklar istället vågkraft genom att generera energi från kustnära bottenvågor. Bottenvågstekniken är ljudlös och betydligt tåligare mot stormar jämfört med andra tekniker och den påverkar inte heller landskapsbilden. Tekniken, som kallas WaveRoller, kan liknas vid en dörr som ligger med gångjärnen fast på havsbotten medan dörren svänger fram och tillbaka med vågornas rörelser. Vattenkraften trygg elleverantör: En av de främsta fördelarna med vattenkraft är att den el som produceras inte ger några utsläpp av koldioxid eller andra växthusgaser och att den är förnyelsebar. Men vattenkraften spelar också en betydande roll i det stora kraftsystemet. Vattenkraften hjälper till att skapa balans mellan produktion och förbrukning. De vattentillgångar som finns i vattenmagasinen jämnar variationer i förbrukning som kan uppstå vid till exempel driftstopp, uppstart och effekthöjningar, händelser som ofta inträffar med kort varsel. Inte minst när vindkraften byggs ut kommer denna så kallade reglerförmåga att bli allt viktigare för att elsystemet ska vara stabilt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fortum satsar på vågkraft & vattenkraft

2009-05-28
Fortum satsar stora resurser på forskning och utveckling kring framtidens energikällor. Vindkraft, vågkraft och solkraft är några exempel på förnybara energikällor med stora möjligheter.

Men när vinden avtar, vågorna stillnar och solen går i moln - då behöver vattenkraften träda in för att garantera fortsatta elleveranser till hushåll och industri.

Därför arbetar Fortum med att modernisera sina vattenkraftverk och har sedan 2006 deltagit i en rad restaureringsprojekt vid bland annat Gullspång och i Klarälven i Sverige samt Ule älv i Finland.

Fortums vågkraftsprojekt:
Fortum har en andel i Uppsala Universitets projekt för vågkraft. Tekniken, som genererar vågkraft från rörelser vid havsytan, bygger på bojar som flyter på havsytan och rör sig upp och ner i vågornas takt. En vajer förbinder bojen med en generator som står på havsbotten. Med hjälp av generatorn kan rörelseenergin från vågorna omvandlas till elenergi. Denna teknik har utvecklats speciellt för nordiska förhållanden.

I maj lämnade Fortum, tillsammans med Seabased Industry, in en ansökan till Energimyndigheten om investeringsstöd för en fullskalig vågkraftsanläggning. Fullt utbyggd kommer den att vara på 10 MW och bli världens största anläggning i sitt slag. Vågkraft är en teknik som fortfarande är under utveckling, men som idag är mogen att gå från test till fullskalig anläggning.

Företaget AW-Energy, som Fortum är delägare i, utvecklar istället vågkraft genom att generera energi från kustnära bottenvågor. Bottenvågstekniken är ljudlös och betydligt tåligare mot stormar jämfört med andra tekniker och den påverkar inte heller landskapsbilden. Tekniken, som kallas WaveRoller, kan liknas vid en dörr som ligger med gångjärnen fast på havsbotten medan dörren svänger fram och tillbaka med vågornas rörelser.

Vattenkraften trygg elleverantör:
En av de främsta fördelarna med vattenkraft är att den el som produceras inte ger några utsläpp av koldioxid eller andra växthusgaser och att den är förnyelsebar. Men vattenkraften spelar också en betydande roll i det stora kraftsystemet. Vattenkraften hjälper till att skapa balans mellan produktion och förbrukning.

De vattentillgångar som finns i vattenmagasinen jämnar variationer i förbrukning som kan uppstå vid till exempel driftstopp, uppstart och effekthöjningar, händelser som ofta inträffar med kort varsel. Inte minst när vindkraften byggs ut kommer denna så kallade reglerförmåga att bli allt viktigare för att elsystemet ska vara stabilt.
Källor:

Senaste nyheter