Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fortum ökar kraven på hållbarhet

https://www.klimatsmart.se/images/news/fortum160x36l.gif

Fortum presenterar hållbarhetsrapporten för 2010. Målen för Fortums omfattande hållbarhetsarbete har förnyats och omfattar hållbarhetsarbetet utifrån socialt, finansiellt och miljöansvar. Fortums långsiktiga ambition är att all energiproduktion ska vara koldioxidfri och Fortum har upprättat en plan för en koldioxidfri framtid. Redan idag är 86 procent av Fortums produktion inom EU koldioxidfri. Fortum publicerar årligen centrala nyckeltal för hållbar utveckling. År 2010 förnyade Fortum strategin för hållbarhetsarbetet och har upprättat en plan för en koldioxidfri framtid. Den publiceras i hållbarhetsrapporten och är i linje med EU-kommissionens plan för en kolidoxidfri framtid som presenterades i mars 2010. - Vår långsiktiga ambition är att vara ett koldioxidfritt energibolag. Vår nya plan beskriver Fortum syn på framtidens energisystem och tar upp de åtgärder och utvecklingsprojekt som vi jobbar med för att uppnå den önskade ambitionen, säger Ulla Rehell, Vice President Sustainability, Fortum. Fortum har också definierat nya hållbarhetsmål, som exempelvis inkluderar specifika koldioxidutsläpp för Fortums totala energiproduktion (kraft och värme <200g/kWh) och ett mål för den totala effektiviteten av energianvändning (>70%). Under 2010 investerade Fortum 1,2 miljarder euro, där 214 miljoner euro gick direkt till investeringar i koldioxidfri produktion. Fortum satsar även på att stödja organisationer som arbetar för det gemensamma bästa och socialt ansvarstagande, med nära 5,2 miljoner euro. Bara i Sverige investerade Fortum över 300 miljoner euro under 2010, investeringar som bland annat gick till CO2 fri produktion, förbättringar av elnät och utveckling av nya energilösningar för kunder och samhälle. Ett av projekten – Smart Värme – går ut på att lagra överskottsenergi som värme och på så sätt skapa förutsättningen för ökad förnybar elproduktion. Systemet kommer att utvecklas och testas i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Fortum investerar även i andra utvecklingsprojekt - bland annat smarta elnät i Norra Djurgårdsstaden, solenergi med en satsning i Glava i Värmland, som är en av de största solenergi-anläggningarna i Norden. Ett annat exempel är satsningen på vågkraft, där Fortum planerar att bygga en storskalig anläggning i Smögen, i samarbete med Seabased Industry. Rapporten följer riktlinjerna, på B+-nivån, för rapportering enligt Global Reporting Initative (GRI) och är kontrollerad av tredje part. För mer information, kontakta: Agneta Molinder, Fortum Sverige, 0703-44 53 32.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fortum ökar kraven på hållbarhet

2011-04-04
Fortum presenterar hållbarhetsrapporten för 2010. Målen för Fortums omfattande hållbarhetsarbete har förnyats och omfattar hållbarhetsarbetet utifrån socialt, finansiellt och miljöansvar. Fortums långsiktiga ambition är att all energiproduktion ska vara koldioxidfri och Fortum har upprättat en plan för en koldioxidfri framtid. Redan idag är 86 procent av Fortums produktion inom EU koldioxidfri.

Fortum publicerar årligen centrala nyckeltal för hållbar utveckling. År 2010 förnyade Fortum strategin för hållbarhetsarbetet och har upprättat en plan för en koldioxidfri framtid. Den publiceras i hållbarhetsrapporten och är i linje med EU-kommissionens plan för en kolidoxidfri framtid som presenterades i mars 2010.

- Vår långsiktiga ambition är att vara ett koldioxidfritt energibolag. Vår nya plan beskriver Fortum syn på framtidens energisystem och tar upp de åtgärder och utvecklingsprojekt som vi jobbar med för att uppnå den önskade ambitionen, säger Ulla Rehell, Vice President Sustainability, Fortum.

Fortum har också definierat nya hållbarhetsmål, som exempelvis inkluderar specifika koldioxidutsläpp för Fortums totala energiproduktion (kraft och värme <200g/kWh) och ett mål för den totala effektiviteten av energianvändning (>70%).

Under 2010 investerade Fortum 1,2 miljarder euro, där 214 miljoner euro gick direkt till investeringar i koldioxidfri produktion. Fortum satsar även på att stödja organisationer som arbetar för det gemensamma bästa och socialt ansvarstagande, med nära 5,2 miljoner euro.

Bara i Sverige investerade Fortum över 300 miljoner euro under 2010, investeringar som bland annat gick till CO2 fri produktion, förbättringar av elnät och utveckling av nya energilösningar för kunder och samhälle. Ett av projekten – Smart Värme – går ut på att lagra överskottsenergi som värme och på så sätt skapa förutsättningen för ökad förnybar elproduktion. Systemet kommer att utvecklas och testas i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

Fortum investerar även i andra utvecklingsprojekt - bland annat smarta elnät i Norra Djurgårdsstaden, solenergi med en satsning i Glava i Värmland, som är en av de största solenergi-anläggningarna i Norden. Ett annat exempel är satsningen på vågkraft, där Fortum planerar att bygga en storskalig anläggning i Smögen, i samarbete med Seabased Industry.

Rapporten följer riktlinjerna, på B+-nivån, för rapportering enligt Global Reporting Initative (GRI) och är kontrollerad av tredje part.

För mer information, kontakta:
Agneta Molinder, Fortum Sverige, 0703-44 53 32.

Fortums hållbarhetsrapport finns att läsa online: www.fortum.com/sustainability
Källa: Fortum

Senaste nyheter