Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fortbildning kontinuitetsskogsbruk 22/4

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningen158x110h.gif

Vaxholmskretsen bjuder in skogsintresserade i Naturskyddsföreningen till fortbildning i kontinuitetsskogsbruk i Vaxholm. Fortbildningen kommer att ske genom en kort teorigenomgång följd av besök till fyra olika områden på Bogesundslandet och bedömning samt diskussioner kring deras potential för naturnära kontinuitetsskogsbruk. Ett av områdena kommer att studeras mer i detalj genom mätningar och beräkningar. Kursen leds av Martin Jentzen, Silvaskog, en av Sveriges främsta experter på kontinuitetsskogsbruk, och deltar gör också representanter för skogsägaren Fastighetsverket. Tid: 22 april 9-17. Anmälan och info: Jan Holmbäck, 070-719 22 00, jan.holmback(at)naturskyddsforeningen.se. Anmäl i god tid, antalet platser är begränsat. Kursen finansieras med projektmedel från riks. Syftet med projektet är dels att skynda på en process att identifiera lämpliga provytor för kontinuitetsskogsbruk på Fastighetsverkets mark på Bogesundslandet, och dels att ge möjlighet för skogsintresserade inom Naturskyddsföreningen att fortbilda sig inom området Bogesundslandet utgör ungefär hälften av Vaxholms kommuns landyta. En stor del av området, ca 3000 ha, står i begrepp att bli avsatt som naturreservat. Motiveringen för bildandet av naturreservatet är framför allt den stora betydelsen för friluftslivet, men det finns också stora naturvärden på många platser. Ägaren Fastighetsverket anser att de direktiv som styr deras verksamhet kräver att ett ekonomiskt rationellt skogsbruk bedrivs inom naturreservatet och förhandlingar med Länsstyrelsen i Stockholms län har lett till ett förslag till skötselplan där drygt 80% av skogsarealen är produktionsskog. Fastighetsverket avser att bedriva ”traditionellt” kalhyggesskogsbruk på denna areal. Naturskyddsföreningen i Vaxholm har varit pådrivande för bildandet av naturreservatet, men vi är naturligtvis inte nöjda med förslaget till skötselplan, och vi har lämnat många kritiska synpunkter. Vi har också föreslagit Fastighetsverket att på eget bevåg starta försök med kontinuitetsskogsbruk på Bogesundslandet.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fortbildning kontinuitetsskogsbruk 22/4

2010-04-22
Vaxholmskretsen bjuder in skogsintresserade i Naturskyddsföreningen till fortbildning i kontinuitetsskogsbruk i Vaxholm. Fortbildningen kommer att ske genom en kort teorigenomgång följd av besök till fyra olika områden på Bogesundslandet och bedömning samt diskussioner kring deras potential för naturnära kontinuitetsskogsbruk. Ett av områdena kommer att studeras mer i detalj genom mätningar och beräkningar.

Kursen leds av Martin Jentzen, Silvaskog, en av Sveriges främsta experter på kontinuitetsskogsbruk, och deltar gör också representanter för skogsägaren Fastighetsverket.

Tid: 22 april 9-17.
Anmälan och info: Jan Holmbäck, 070-719 22 00, jan.holmback(at)naturskyddsforeningen.se. Anmäl i god tid, antalet platser är begränsat.

Kursen finansieras med projektmedel från riks. Syftet med projektet är dels att skynda på en process att identifiera lämpliga provytor för kontinuitetsskogsbruk på Fastighetsverkets mark på Bogesundslandet, och dels att ge möjlighet för skogsintresserade inom Naturskyddsföreningen att fortbilda sig inom området

Bogesundslandet utgör ungefär hälften av Vaxholms kommuns landyta. En stor del av området, ca 3000 ha, står i begrepp att bli avsatt som naturreservat. Motiveringen för bildandet av naturreservatet är framför allt den stora betydelsen för friluftslivet, men det finns också stora naturvärden på många platser. Ägaren Fastighetsverket anser att de direktiv som styr deras verksamhet kräver att ett ekonomiskt rationellt skogsbruk bedrivs inom naturreservatet och förhandlingar med Länsstyrelsen i Stockholms län har lett till ett förslag till skötselplan där drygt 80% av skogsarealen är produktionsskog. Fastighetsverket avser att bedriva ”traditionellt” kalhyggesskogsbruk på denna areal.

Naturskyddsföreningen i Vaxholm har varit pådrivande för bildandet av naturreservatet, men vi är naturligtvis inte nöjda med förslaget till skötselplan, och vi har lämnat många kritiska synpunkter. Vi har också föreslagit Fastighetsverket att på eget bevåg starta försök med kontinuitetsskogsbruk på Bogesundslandet.

Senaste nyheter