Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Första klimatcertifierade plantskolan

https://www.klimatsmart.se/images/news/svensktsigill-wandelstradgard250x218.jpg

Det finns idag en stark efterfrågan på produkter som produceras med låg klimatpåverkan och konsumenternas kunskap inom området ökar allt mer. I Löddeköpinge odlar Wändels Trädgård över 500 olika sorters klimatcertifierade perenner som liten kärleksört och silkesnävor. Hos Wändels Trädgård, i Löddeköpinge i västra Skåne, har Magnus och Marie Wändel bedrivit odling av perenner sedan drygt 20 år tillbaka och idag är man Sveriges ledande företag inom området. Arbetet att hela tiden förändra och förbättra pågår ständigt och under våren blev Wändels Trädgård den första klimatcertifierade plantskolan. Att tänka hållbart har alltid varit ett viktigt inslag i den dagliga verksamheten hos Wändels Trädgård. Bland annat används eltruckar för alla interna transporter och årligen uppdatteras miljöarbete tillsammans med rådgivare. - Det är först nu när vi gör tillbakablickar som vi inser att vi alltid haft med ett miljötänk i allt som vi gör. Vi brukar säga att vi värnar om miljön så att både människor och växter mår bra. Gör vi bra, mår vi bra. Vi är extra noga att ta hand om personalen så att alla ska trivas, för de är vår viktigaste resurs, säger Magnus Wändel. Genom att klimatcertifiera odlingen av perenner har Wändels Trädgård tagit sitt engagemang för hållbarhet och klimat ytterligare ett steg. Det innebär också att företaget nu kan använda den välkända och unika märkningen Svenskt Sigill Klimatcertifierad på alla perenner. - Det kändes rätt och lätt att bli Svenskt Sigill Klimatcertifierad. I mer än tio år har vi för vår egen skull dokumenterat det interna miljöarbete, men när våra kunder började ställa frågor insåg vi behovet av en oberoende kontroll. Idag tycker vi att det känns bra att kunna kommunicera ut företagets miljöarbete och givetvis kommer vi att använda det i vår marknadsföring. Kopplingen mellan märkningen Svenskt Sigill och svenskodlade perenner är bra, säger Magnus Wändel. - När vi träffades på Hvilans Trädgårdsskola i Skåne på 80-talet var vi två tonåringar utan förankring i den starkt traditionella trädgårdsbranschen. Vi kunde inte i vår vildaste fantasi tro att vi skulle vara där vi är idag med en verksamhet som sysselsätter 35 anställda under vårsäsongen, säger Marie Wändel. Med klimatcertifieringen ansluter sig Wändels Trädgård till gruppen av närmare 70 klimatcertifierade företag som tillsammans aktivt bidrar till det hållbara samhället. Klimatcertifieringen innebär att företagen varje dag tar ansvar för att minska sin påverkan på klimatet, genom åtgärder som energieffektivisering och utbildning. - Vi välkomnar Wändels Trädgård och är väldigt glada över att de har tagit steget att klimatcertifiera verksamheten, det är ett mycket viktigt steg som vi hoppas att andra följer. Vi strävar hela tiden efter att bli fler och fler som arbetar för att uppnå ett hållbart samhälle genom minskad klimatpåverkan, säger Britt Rahm, vd Sigill Kvalitetssystem AB.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Första klimatcertifierade plantskolan

2016-07-25
Magnus & Maria Wändel, Wändels Trädgård
Det finns idag en stark efterfrågan på produkter som produceras med låg klimatpåverkan och konsumenternas kunskap inom området ökar allt mer. I Löddeköpinge odlar Wändels Trädgård över 500 olika sorters klimatcertifierade perenner som liten kärleksört och silkesnävor.

Hos Wändels Trädgård, i Löddeköpinge i västra Skåne, har Magnus och Marie Wändel bedrivit odling av perenner sedan drygt 20 år tillbaka och idag är man Sveriges ledande företag inom området. Arbetet att hela tiden förändra och förbättra pågår ständigt och under våren blev Wändels Trädgård den första klimatcertifierade plantskolan.

Att tänka hållbart har alltid varit ett viktigt inslag i den dagliga verksamheten hos Wändels Trädgård. Bland annat används eltruckar för alla interna transporter och årligen uppdatteras miljöarbete tillsammans med rådgivare.

- Det är först nu när vi gör tillbakablickar som vi inser att vi alltid haft med ett miljötänk i allt som vi gör. Vi brukar säga att vi värnar om miljön så att både människor och växter mår bra. Gör vi bra, mår vi bra. Vi är extra noga att ta hand om personalen så att alla ska trivas, för de är vår viktigaste resurs, säger Magnus Wändel.

Genom att klimatcertifiera odlingen av perenner har Wändels Trädgård tagit sitt engagemang för hållbarhet och klimat ytterligare ett steg. Det innebär också att företaget nu kan använda den välkända och unika märkningen Svenskt Sigill Klimatcertifierad på alla perenner.

- Det kändes rätt och lätt att bli Svenskt Sigill Klimatcertifierad. I mer än tio år har vi för vår egen skull dokumenterat det interna miljöarbete, men när våra kunder började ställa frågor insåg vi behovet av en oberoende kontroll. Idag tycker vi att det känns bra att kunna kommunicera ut företagets miljöarbete och givetvis kommer vi att använda det i vår marknadsföring. Kopplingen mellan märkningen Svenskt Sigill och svenskodlade perenner är bra, säger Magnus Wändel.

- När vi träffades på Hvilans Trädgårdsskola i Skåne på 80-talet var vi två tonåringar utan förankring i den starkt traditionella trädgårdsbranschen. Vi kunde inte i vår vildaste fantasi tro att vi skulle vara där vi är idag med en verksamhet som sysselsätter 35 anställda under vårsäsongen, säger Marie Wändel.

Med klimatcertifieringen ansluter sig Wändels Trädgård till gruppen av närmare 70 klimatcertifierade företag som tillsammans aktivt bidrar till det hållbara samhället. Klimatcertifieringen innebär att företagen varje dag tar ansvar för att minska sin påverkan på klimatet, genom åtgärder som energieffektivisering och utbildning.

- Vi välkomnar Wändels Trädgård och är väldigt glada över att de har tagit steget att klimatcertifiera verksamheten, det är ett mycket viktigt steg som vi hoppas att andra följer. Vi strävar hela tiden efter att bli fler och fler som arbetar för att uppnå ett hållbart samhälle genom minskad klimatpåverkan, säger Britt Rahm, vd Sigill Kvalitetssystem AB.

Senaste nyheter