Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Första estniska fisket ansluter till MSC

https://www.klimatsmart.se/images/news/msc135x87a.jpg

Estland blir först ut bland de Baltiska länderna att gå in i Marine Stewardship Councils (MSC:s) granskningsprocess. Målet är att fisket ska lyckas påvisa sin hållbarhet och bli MSC-certifierat under nästa år. Estland har en lång tradition av fiske långt bort från Östersjöns vatten och fisket som nu granskas är det nordostarktiska kallvattenfisket av räkor. — Hållbarhet, kvalitet och spårbarhet har alltid varit högprioriterat i vår verksamhet och nu har vi även märkt en ökad medvetenhet för miljömärkta produkter bland våra kunder. Detta har ökat vårt intresse för MSC-programmet, och jag är glad att förhoppningsvis snart kunna erbjuda våra kunder MSC-märkta produkter, säger Mati Sarevet, direktör för Reyktal AS. Det estniska fisket av räkor består av fyra fartyg som fiskar i Barents hav (ICES-område la, b och IIb). Fiskesäsongen beror på isläget och högsäsongen sträcker sig från mars till oktober. Räkorna fångas av finmaskiga trålar som är utrustade med sorteringsgaller som separerar bifångst av fisk från räkorna. Fisket sker huvudsakligen på 250 till 500 meters djup, och verkar under EU-kommissionens ledning och under Nordostatlantiska fiskerikommissionen (NEAFC). Förvaltningen av beståndet följer det Internationella havsforskningsrådets (ICES) rekommendationer. Den totala fångsten 2011 var 23,000 MT varav enheten som nu ska granskas fångade runt 4000 MT. ICES råd för detta område är en total fångstkvot på 60 000 MT. De största och de medelstora räkorna tillagas antingen ombord genom att kokas med skalet på eller fryses råa och exporteras till den japanska marknaden. De minsta räkorna säljs till skalningsindustrier i Island och Norge. De viktigaste marknaderna för detta fiske finns i Skandinavien, Centraleuropa, Storbritannien, Kina och Ryssland. — Detta tillkännagivande visar fiskets engagemang och åtagande för att uppnå hållbarhet, det avspeglar även en ökad efterfrågan på MSC-certifierade räkor. Vi hoppas att fler från de baltiska länderna inom en snar framtid följer efter och välkomnar fler baltiska fisken att ansöka till MSC:s program, säger Minna Epps, verksamhetschef för österjöområdet. Granskningen av räkfisket kommer att utföras av det oberoende certifieringsföretaget Det Norske Veritas. Insyn och samråd är en viktig del av granskningsprocessen och personer eller organisationer som har ett intresse i granskningen eller påverkas av den, uppmanas att medverka i processen. I dagsläget har Det Norske Veritas identifierat 18 intressenter. För mer information, kontakta: Anna Kiseleva, Det Norske Veritas, Anna.Kiseleva@dnv.com Mati Sarevet, Reyktal AS, mati@reyktal.ee.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Första estniska fisket ansluter till MSC

2012-10-25
Estland blir först ut bland de Baltiska länderna att gå in i Marine Stewardship Councils (MSC:s) granskningsprocess. Målet är att fisket ska lyckas påvisa sin hållbarhet och bli MSC-certifierat under nästa år. Estland har en lång tradition av fiske långt bort från Östersjöns vatten och fisket som nu granskas är det nordostarktiska kallvattenfisket av räkor.

— Hållbarhet, kvalitet och spårbarhet har alltid varit högprioriterat i vår verksamhet och nu har vi även märkt en ökad medvetenhet för miljömärkta produkter bland våra kunder. Detta har ökat vårt intresse för MSC-programmet, och jag är glad att förhoppningsvis snart kunna erbjuda våra kunder MSC-märkta produkter, säger Mati Sarevet, direktör för Reyktal AS.

Det estniska fisket av räkor består av fyra fartyg som fiskar i Barents hav (ICES-område la, b och IIb). Fiskesäsongen beror på isläget och högsäsongen sträcker sig från mars till oktober. Räkorna fångas av finmaskiga trålar som är utrustade med sorteringsgaller som separerar bifångst av fisk från räkorna.

Fisket sker huvudsakligen på 250 till 500 meters djup, och verkar under EU-kommissionens ledning och under Nordostatlantiska fiskerikommissionen (NEAFC). Förvaltningen av beståndet följer det Internationella havsforskningsrådets (ICES) rekommendationer. Den totala fångsten 2011 var 23,000 MT varav enheten som nu ska granskas fångade runt 4000 MT. ICES råd för detta område är en total fångstkvot på 60 000 MT.

De största och de medelstora räkorna tillagas antingen ombord genom att kokas med skalet på eller fryses råa och exporteras till den japanska marknaden. De minsta räkorna säljs till skalningsindustrier i Island och Norge. De viktigaste marknaderna för detta fiske finns i Skandinavien, Centraleuropa, Storbritannien, Kina och Ryssland.

— Detta tillkännagivande visar fiskets engagemang och åtagande för att uppnå hållbarhet, det avspeglar även en ökad efterfrågan på MSC-certifierade räkor. Vi hoppas att fler från de baltiska länderna inom en snar framtid följer efter och välkomnar fler baltiska fisken att ansöka till MSC:s program, säger Minna Epps, verksamhetschef för österjöområdet.

Granskningen av räkfisket kommer att utföras av det oberoende certifieringsföretaget Det Norske Veritas. Insyn och samråd är en viktig del av granskningsprocessen och personer eller organisationer som har ett intresse i granskningen eller påverkas av den, uppmanas att medverka i processen. I dagsläget har Det Norske Veritas identifierat 18 intressenter.

För mer information, kontakta:
Anna Kiseleva, Det Norske Veritas, Anna.Kiseleva@dnv.com
Mati Sarevet, Reyktal AS, mati@reyktal.ee.

Senaste nyheter