Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Forskningsrapport om elbilar släppt

https://www.klimatsmart.se/images/news/gavleelbil250x166.jpg

Nyligen släpptes en forskarrapport kring privatfamiljers användande av elbilar. I de flesta fall visade det sig att den fossildrivna bilen kunde ersättas direkt. – Det här är den första vetenskapliga undersökningen på området. Den visar att familjerna anpassat sig snabbt till nya förutsättningar. Elbilar tillhör definitivt framtiden, säger Staffan Hygge, professor i miljöpsykologi på Högskolan i Gävle. Resultaten visar att familjerna i stor utsträckning använt elbilen i vardagliga livet och upplevt det som mycket positivt. Ekonomi, smidighet, den tysta körningen och uppmärksamheten är faktorer som påverkat familjerna. Laddning har mestadels skett hemma. – De har också förändrat sitt synsätt när det gäller bilkörning. Den räckviddsbegränsning på 17 mil som finns är ingen begränsning då elbilen mest nyttjas för lokal resor, säger Staffan Hygge som noggrant följt familjerna genom deras kartläggning av varje resa, enkäter, dagböcker och intervjuer. Projektet ”Shopping Circle” har drivits och finansierats av ett konsortium bestående av Gävle Energi AB, Sandviken Energi AB, Midroc Electro AB, Gävle kommuns tekniska kontor, Sandvikens kommuns tekniska kontor, Samkraft AB och Teknikparken AB. Projektet har också fått andra effekter för Gävle-Sandviken som etablerat sig som ett infrastrukturcentrum för elbilar: – Vi har fått igång en industriell utveckling kring laddstolpar i regionen och fått företagsetableringar, säger Gävle Energis VD Per Laurell. Det här visar att vi är med och driver utvecklingen framåt. Ett mål är att lansera 1000 elbilar i regionen inom fyra år genom utvidgat samarbeten med företag och organisationer i hela länet.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Forskningsrapport om elbilar släppt

2010-11-29
Nyligen släpptes en forskarrapport kring privatfamiljers användande av elbilar. I de flesta fall visade det sig att den fossildrivna bilen kunde ersättas direkt.

– Det här är den första vetenskapliga undersökningen på området. Den visar att familjerna anpassat sig snabbt till nya förutsättningar. Elbilar tillhör definitivt framtiden, säger Staffan Hygge, professor i miljöpsykologi på Högskolan i Gävle.

Resultaten visar att familjerna i stor utsträckning använt elbilen i vardagliga livet och upplevt det som mycket positivt. Ekonomi, smidighet, den tysta körningen och uppmärksamheten är faktorer som påverkat familjerna. Laddning har mestadels skett hemma.

– De har också förändrat sitt synsätt när det gäller bilkörning. Den räckviddsbegränsning på 17 mil som finns är ingen begränsning då elbilen mest nyttjas för lokal resor, säger Staffan Hygge som noggrant följt familjerna genom deras kartläggning av varje resa, enkäter, dagböcker och intervjuer.

Projektet ”Shopping Circle” har drivits och finansierats av ett konsortium bestående av Gävle Energi AB, Sandviken Energi AB, Midroc Electro AB, Gävle kommuns tekniska kontor, Sandvikens kommuns tekniska kontor, Samkraft AB och Teknikparken AB.

Projektet har också fått andra effekter för Gävle-Sandviken som etablerat sig som ett infrastrukturcentrum för elbilar:

– Vi har fått igång en industriell utveckling kring laddstolpar i regionen och fått företagsetableringar, säger Gävle Energis VD Per Laurell. Det här visar att vi är med och driver utvecklingen framåt.

Ett mål är att lansera 1000 elbilar i regionen inom fyra år genom utvidgat samarbeten med företag och organisationer i hela länet.

Senaste nyheter