Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Earth Hour 2020 - höj din röst för planeten

https://www.klimatsmart.se/images/news/wwf-earthhour-eifeltornet250x183.jpg

Lördag den 28 mars kl. 20:30 – 21:30 inträffar årets Earth Hour som arrangeras av Världsnaturfonden WWF. Kampanjen som nu drar igång har budskapet ”Släck – och höj din röst för planeten”. Alla kan göra sin röst hörd på plattformen Voice-for-the-planet, www.wwf.se/voice och utmana varandra via appen Deedster i ”Earth Hour Challenge”. Flera avgörande miljöbeslut ska i år tas av FN och EU under ”supermiljöåret” 2020. Bland annat hålls flera viktiga toppmöten kring klimat, biologisk mångfald och de globala målen för hållbar utveckling (SDG-erna). Stort fokus i årets Earth Hour-kampanj ligger kring matens och shoppingens påverkan på jorden. – Det är otroligt viktigt att vi minskar vårt klimatavtryck och börjar leva inom ramen för vad vår planet klarar av. Den enorma förlusten av djur och natur är ett lika stort hot som klimatförändringarna och frågorna hänger ihop. Hela samhället måste ställa om för att vända utvecklingen. Under Earth Hour har vi utmärkt tillfälle att själva agera och samtidigt skicka en tydlig signal till våra beslutsfattare, säger Lisbeth Larsson, kommunikationschef på WWF. För att bygga kunskap och inspirera till att leva hållbart har WWF och Deedster lanserat en app. Deltagarna tävlar tillsammans med andra i lag på sin arbetsplats eller som privatperson. Genom att göra olika mikrouppdrag, så kallade ”deeds”, kan deltagarna välja en mer hållbar livsstil. En räknare visar hela tiden hur du och ditt team ligger till jämfört med andra. Förra året deltog hela 260 kommuner i Earth Hour. I år utmanar WWF kommunerna att minska sina klimatutsläpp och gynna den biologiska mångfalden i speciella kommunutmaningar. Det arbetet sträcker sig ända fram till nästa års kampanj. Att släcka ljuset den 28 mars mellan klockan 20:30 till 21:30 är fortfarande viktigt. Förra året släcktes bland annat Stadshuset, de kungliga slotten, Turning Torso och Globen – liksom Eiffeltornet i Paris, operahuset i Sydney, Empire State Building i New York och pyramiderna i Egypten. Släckmomentet är en global solidaritetshandling för att visa att man vill agera. Det går inte att demonstrera för klimatet i alla länder, men en manifestation där man släcker ljuset kan utföras överallt i världen. – Att släcka är en symbolhandling som skickar en signal till våra beslutsfattare att det är dags att agera. Om vi ska hålla oss inom 1,5 graders uppvärmning är det bråttom, säger Lisbeth Larsson, Earth Hour kampanjen lanserades av WWF i Australien år 2007 och har utvecklats till världens största miljömanifestation (ingen energisparkampanj). Förra året deltog 188 länder och 260 av 290 kommuner i Sverige.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Earth Hour 2020 - höj din röst för planeten

2020-03-24
Earth Hour 28 mars 2020
Lördag den 28 mars kl. 20:30 – 21:30 inträffar årets Earth Hour som arrangeras av Världsnaturfonden WWF.

Kampanjen som nu drar igång har budskapet ”Släck – och höj din röst för planeten”. Alla kan göra sin röst hörd på plattformen Voice-for-the-planet, www.wwf.se/voice och utmana varandra via appen Deedster i ”Earth Hour Challenge”.

Flera avgörande miljöbeslut ska i år tas av FN och EU under ”supermiljöåret” 2020. Bland annat hålls flera viktiga toppmöten kring klimat, biologisk mångfald och de globala målen för hållbar utveckling (SDG-erna). Stort fokus i årets Earth Hour-kampanj ligger kring matens och shoppingens påverkan på jorden.

– Det är otroligt viktigt att vi minskar vårt klimatavtryck och börjar leva inom ramen för vad vår planet klarar av. Den enorma förlusten av djur och natur är ett lika stort hot som klimatförändringarna och frågorna hänger ihop. Hela samhället måste ställa om för att vända utvecklingen. Under Earth Hour har vi utmärkt tillfälle att själva agera och samtidigt skicka en tydlig signal till våra beslutsfattare, säger Lisbeth Larsson, kommunikationschef på WWF.

För att bygga kunskap och inspirera till att leva hållbart har WWF och Deedster lanserat en app.

Deltagarna tävlar tillsammans med andra i lag på sin arbetsplats eller som privatperson. Genom att göra olika mikrouppdrag, så kallade ”deeds”, kan deltagarna välja en mer hållbar livsstil. En räknare visar hela tiden hur du och ditt team ligger till jämfört med andra.

Förra året deltog hela 260 kommuner i Earth Hour. I år utmanar WWF kommunerna att minska sina klimatutsläpp och gynna den biologiska mångfalden i speciella kommunutmaningar. Det arbetet sträcker sig ända fram till nästa års kampanj.

Att släcka ljuset den 28 mars mellan klockan 20:30 till 21:30 är fortfarande viktigt. Förra året släcktes bland annat Stadshuset, de kungliga slotten, Turning Torso och Globen – liksom Eiffeltornet i Paris, operahuset i Sydney, Empire State Building i New York och pyramiderna i Egypten. Släckmomentet är en global solidaritetshandling för att visa att man vill agera. Det går inte att demonstrera för klimatet i alla länder, men en manifestation där man släcker ljuset kan utföras överallt i världen.

– Att släcka är en symbolhandling som skickar en signal till våra beslutsfattare att det är dags att agera. Om vi ska hålla oss inom 1,5 graders uppvärmning är det bråttom, säger Lisbeth Larsson,
Earth Hour kampanjen lanserades av WWF i Australien år 2007 och har utvecklats till världens största miljömanifestation (ingen energisparkampanj). Förra året deltog 188 länder och 260 av 290 kommuner i Sverige.

Fakta Earth Hour Challenge:

• Tävlingen är gratis och pågår mellan 2-28 mars kl 20:30 då Earth Hour infaller.
• Ladda ner Deedster appen i Google Play butiken eller App Store – läs mer på earthhourchallenge.se och deedster.com
• TV4 kommer i år att ha en Earth Hour-vecka där bland annat kockar lagar mat som gynnar klimatet och biologisk mångfald (bl a Paul Svensson)
• Kampanjmaterial finns på wwf.se/earth-hour
• Gör din röst hörd på: www.wwf.se/voice eller voicefortheplanet.org
• WWF Internationals Earth Hour-video här: www.youtube.com/watch
• Följ #EarthHour, #HöjDinRöst och #TogetherPossible på Facebook, Instagram och Twitter.
Källa: WWF

Senaste nyheter