Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Förbjud ny oljeutvinning i Arktis

https://www.klimatsmart.se/images/news/wwf250x332pp.gif

Den 12 maj tar Sverige över som ordförande i Arktiska rådet under två år. Klimat och miljö, ekonomisk utveckling och situationen för urbefolkningen står på agendan. – Ett förbud mot ny oljeutvinning, destruktivt fiske och annan industriell verksamhet innanför den nuvarande islinjen bör ha högsta prioritet för regeringen och utrikesminister Bildt under ordförandeskapet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF. När Arktis is smälter öppnas en ocean av nya möjligheter för kommersiella aktiviteter i en del av världen som tidigare har varit otillgänglig. Det som händer i Arktis påverkar både miljön och ekonomin på en global skala. Ett ökande politiskt intresse visar på regionens betydelse. – Det finns stora gap när det gäller förvaltningen av Arktis vilket ger ett otillräckligt skydd av den sårbara miljön, säger Tom Arnbom, Arktisansvarig på WWF. Det handlar inte längre om enstaka djurarter utan om hela ekosystem och urbefolkningarnas möjligheter att kunna utöva traditionella näringar som renskötsel, fiske och jakt. Det är just i Arktis som många av de allra största ännu oexploaterade fossila fyndigheterna har hittats. Här kan så mycket som en tredjedel av världens ännu icke upptäckta naturgasreserver finnas och drygt tio procent av väldens oljereserver. Det finns inget som säger att oljeexploatörerna har lärt sig läxan från oljekatastrofen med Deepwater Horizon i Mexikanska golfen - nu när Arktis mycket mer svårarbetade vatten står på tur att exploateras. Ingen teknik klarar bevisligen att sanera ett stort oljeutsläpp i Arktis och fortfarande 20 år efter Exxon Valdez-olyckan i Alaska är de ekologiska effekterna märkbara. När Sverige tar över ledarskapet för Arktiska Rådet 12 maj 2011 finns det möjlighet att påverka hur Arktis framtida förvaltning ska skötas. Hillary Clinton, USAs utrikesminister har tidigare gett sitt fulla stöd till att även Sverige, Finland, Island och ursprungsbefolkningarna måste få vara med och diskutera framtida Arktis, och inte bara Kanada, USA, Grönland (Danmark), Ryssland och Norge. – Vi klarar kanske av oljeexploatering i Arktis, men inte ett oljeutsläpp. Att få fram ett bindande avtal för oljesanering är oerhört viktigt och det bör Sverige driva under sitt ordförandeskap, eftersom det inte finns någon teknik för att hantera olyckor, säger Tom Arnbom. För att rädda Arktis måste Arktiska Rådet tillämpa ekosystembaserad förvaltning, det vill säga titta på helheten istället för att fiske, olja och sjöfart förvaltas var för sig. Fakta: Arktiska rådet (AR) är ett forum för samråd och samarbete mellan regeringarna i de arktiska länderna (de fem nordiska länderna samt Kanada, Ryssland och USA), plus representanter för sex organisationer för ursprungsfolk i Arktis. Utrikesministern representerar Sverige i rådet. Nyutnämnd svensk ambassadör för arktiska frågor är Gustaf Lind. För mer information, kontakta: Tom Arnbom, expert Arktisfrågor, 070-554 40 66 Marie von Zeipel, WWF, 08-624 74 03, 070-629 10 77.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Förbjud ny oljeutvinning i Arktis

2011-05-12
Den 12 maj tar Sverige över som ordförande i Arktiska rådet under två år. Klimat och miljö, ekonomisk utveckling och situationen för urbefolkningen står på agendan.

– Ett förbud mot ny oljeutvinning, destruktivt fiske och annan industriell verksamhet innanför den nuvarande islinjen bör ha högsta prioritet för regeringen och utrikesminister Bildt under ordförandeskapet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

När Arktis is smälter öppnas en ocean av nya möjligheter för kommersiella aktiviteter i en del av världen som tidigare har varit otillgänglig. Det som händer i Arktis påverkar både miljön och ekonomin på en global skala. Ett ökande politiskt intresse visar på regionens betydelse.

– Det finns stora gap när det gäller förvaltningen av Arktis vilket ger ett otillräckligt skydd av den sårbara miljön, säger Tom Arnbom, Arktisansvarig på WWF. Det handlar inte längre om enstaka djurarter utan om hela ekosystem och urbefolkningarnas möjligheter att kunna utöva traditionella näringar som renskötsel, fiske och jakt.

Det är just i Arktis som många av de allra största ännu oexploaterade fossila fyndigheterna har hittats. Här kan så mycket som en tredjedel av världens ännu icke upptäckta naturgasreserver finnas och drygt tio procent av väldens oljereserver. Det finns inget som säger att oljeexploatörerna har lärt sig läxan från oljekatastrofen med Deepwater Horizon i Mexikanska golfen - nu när Arktis mycket mer svårarbetade vatten står på tur att exploateras. Ingen teknik klarar bevisligen att sanera ett stort oljeutsläpp i Arktis och fortfarande 20 år efter Exxon Valdez-olyckan i Alaska är de ekologiska effekterna märkbara.

När Sverige tar över ledarskapet för Arktiska Rådet 12 maj 2011 finns det möjlighet att påverka hur Arktis framtida förvaltning ska skötas. Hillary Clinton, USAs utrikesminister har tidigare gett sitt fulla stöd till att även Sverige, Finland, Island och ursprungsbefolkningarna måste få vara med och diskutera framtida Arktis, och inte bara Kanada, USA, Grönland (Danmark), Ryssland och Norge.

– Vi klarar kanske av oljeexploatering i Arktis, men inte ett oljeutsläpp. Att få fram ett bindande avtal för oljesanering är oerhört viktigt och det bör Sverige driva under sitt ordförandeskap, eftersom det inte finns någon teknik för att hantera olyckor, säger Tom Arnbom.

För att rädda Arktis måste Arktiska Rådet tillämpa ekosystembaserad förvaltning, det vill säga titta på helheten istället för att fiske, olja och sjöfart förvaltas var för sig.

Fakta: Arktiska rådet (AR) är ett forum för samråd och samarbete mellan regeringarna i de arktiska länderna (de fem nordiska länderna samt Kanada, Ryssland och USA), plus representanter för sex organisationer för ursprungsfolk i Arktis. Utrikesministern representerar Sverige i rådet. Nyutnämnd svensk ambassadör för arktiska frågor är Gustaf Lind.

För mer information, kontakta:
Tom Arnbom, expert Arktisfrågor, 070-554 40 66
Marie von Zeipel, WWF, 08-624 74 03, 070-629 10 77.
Källa: WWF

Senaste nyheter