Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fler vill ha fjärrkyla

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme250x100.png

Att fler upptäcker fördelarna med fjärrkyla visar statistiken över fjärrkyleleveranserna; de ökar nämligen varje år. 2014 ökade de med tre procent totalt sett jämfört med föregående år. Det är också allt fler företag som erbjuder fjärrkyla. Utvecklingen för fjärrkyla går stadigt framåt. På tio år har leveranserna ökat med drygt 63 procent. - Fjärrkyla är i många fall en viktig del av hela fjärrvärmeaffären, idag är komfortkyla en självklarhet i vissa typer av fastigheter. Många kunder vill därför ha hela paketet, både värme och kyla. Kyla blir då en viktig pusselbit för fjärrvärmebolagen ur ett konkurrensperspektiv. Att leveranserna stadigt har ökat under många år och att fler aktörer levererar kyllösningar åt sina kunder går i linje med detta, säger Lina Enskog Broman områdesansvarig teknisk utveckling på Svensk Fjärrvärme. Totalt finns det idag 35 företag som levererar fjärrkyla. Under 2014 har två företag tillkommit: C4 och Linde Energi. Det finns många fördelar med fjärrkyla gentemot små kylanläggningar och luftkonditioneringsaggregat som kanske bullrar, droppar, slukar el, stjäl utrymme och kräver underhåll. Fjärrkyla bygger på samma princip som fjärrvärme. Det är vatten som leds genom rör under marken från en central anläggning till de fastigheter som är anslutna till nätet. Man kan använda sig av flera olika tekniker för att producera kyla. Värmeenergin i fjärrvärmen kan till exempel användas i absorptionskylmaskiner och som sorptiv kyla (luftburen). Även så kallad frikyla kan användas. Då används vatten från exempelvis sjöar eller åar i separata rörsystem för kallvatten. Den största leverantören av fjärrkyla är Fortum i Stockholm tätt följd av Tekniska verken i Linköping. Faktum är att världens största fjärrkylenät, räknat till antalet kunder och till nätets utbredning, är just det i Stockholm.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fler vill ha fjärrkyla

2015-04-07
Att fler upptäcker fördelarna med fjärrkyla visar statistiken över fjärrkyleleveranserna; de ökar nämligen varje år. 2014 ökade de med tre procent totalt sett jämfört med föregående år. Det är också allt fler företag som erbjuder fjärrkyla.

Utvecklingen för fjärrkyla går stadigt framåt. På tio år har leveranserna ökat med drygt 63 procent.

- Fjärrkyla är i många fall en viktig del av hela fjärrvärmeaffären, idag är komfortkyla en självklarhet i vissa typer av fastigheter. Många kunder vill därför ha hela paketet, både värme och kyla. Kyla blir då en viktig pusselbit för fjärrvärmebolagen ur ett konkurrensperspektiv.

Att leveranserna stadigt har ökat under många år och att fler aktörer levererar kyllösningar åt sina kunder går i linje med detta, säger Lina Enskog Broman områdesansvarig teknisk utveckling på Svensk Fjärrvärme.

Totalt finns det idag 35 företag som levererar fjärrkyla. Under 2014 har två företag tillkommit: C4 och Linde Energi.

Det finns många fördelar med fjärrkyla gentemot små kylanläggningar och luftkonditioneringsaggregat som kanske bullrar, droppar, slukar el, stjäl utrymme och kräver underhåll.

Fjärrkyla bygger på samma princip som fjärrvärme. Det är vatten som leds genom rör under marken från en central anläggning till de fastigheter som är anslutna till nätet. Man kan använda sig av flera olika tekniker för att producera kyla.

Värmeenergin i fjärrvärmen kan till exempel användas i absorptionskylmaskiner och som sorptiv kyla (luftburen). Även så kallad frikyla kan användas. Då används vatten från exempelvis sjöar eller åar i separata rörsystem för kallvatten.

Den största leverantören av fjärrkyla är Fortum i Stockholm tätt följd av Tekniska verken i Linköping. Faktum är att världens största fjärrkylenät, räknat till antalet kunder och till nätets utbredning, är just det i Stockholm.

Senaste nyheter