Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fler än 1 miljon värmepumpar i Sverige

https://www.klimatsmart.se/images/news/svep181x100.jpg

Den svenska värmepumpbranschen stärker ytterligare sin position på värmemarknaden. Under hösten 2010 togs den miljonte värmepumpen i drift i Sverige, vilket gör branschen klart ledande på villamarknaden. Det är framförallt ökad försäljning av bergvärmepumpar, luft-luftvärmepumpar och stora värmepumpar för flerbostadshus och lokaler som lyft branschen under 2010. Försäljningen av bergvärmepumpar har under året ökat med 16 % och uppgick totalt till 32.000 enheter. Försäljningen av luft-luftvärmepumpar bedöms ha ökat med 17 % under 2010 (70.000 enheter). - Luft-luftvärmepumpar har nästan blivit ett ”måste” för villaägare med direktverkande el. Nu installerar allt fler sin andra värmepump till permanentboendet och ytterligare en värmepump i fritidshuset. De senaste årens minskande försäljning av frånluftvärmepumpar har bromsats upp. Orsaken till detta är att nybyggnationen av småhus uppvisat en viss ökning under 2010 samtidigt som utbytesmarknaden är fortsatt god. Totalt såldes det 12.500 frånluftvärmepumpar 2010 vilket är en minskning med 7 % jämfört med föregående år. Luft-vattenvärmepumpar fortsätter att minska (-18 %) jämfört med fjolåret. Försäljningen uppgick till drygt 13.000 enheter. Utformningen av ROT-avdraget har minskat prisskillnaden mellan den dyrare bergvärmeinstallationen och luft-vattenvärmepumpar, vilket bidragit till förskjutningen mellan dessa produktgrupper. Utvecklingen av den svenska värmepumpmarknaden har under det senaste decenniet varit fantastisk. Under de senaste 10 åren har hälften av Sveriges villaägare skaffat värmepump och bara under de senaste 5 åren har en tredjedel investerat i en värmepump. För ytterligare information, kontakta: Martin Forsén, vd SVEP, martin.forsen@svepinfo.se, 08-522 275 02.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fler än 1 miljon värmepumpar i Sverige

2011-01-20
Den svenska värmepumpbranschen stärker ytterligare sin position på värmemarknaden. Under hösten 2010 togs den miljonte värmepumpen i drift i Sverige, vilket gör branschen klart ledande på villamarknaden. Det är framförallt ökad försäljning av bergvärmepumpar, luft-luftvärmepumpar och stora värmepumpar för flerbostadshus och lokaler som lyft branschen under 2010.

Försäljningen av bergvärmepumpar har under året ökat med 16 % och uppgick totalt till 32.000 enheter. Försäljningen av luft-luftvärmepumpar bedöms ha ökat med 17 % under 2010 (70.000 enheter).

- Luft-luftvärmepumpar har nästan blivit ett ”måste” för villaägare med direktverkande el. Nu installerar allt fler sin andra värmepump till permanentboendet och ytterligare en värmepump i fritidshuset.

De senaste årens minskande försäljning av frånluftvärmepumpar har bromsats upp. Orsaken till detta är att nybyggnationen av småhus uppvisat en viss ökning under 2010 samtidigt som utbytesmarknaden är fortsatt god. Totalt såldes det 12.500 frånluftvärmepumpar 2010 vilket är en minskning med 7 % jämfört med föregående år. Luft-vattenvärmepumpar fortsätter att minska (-18 %) jämfört med fjolåret. Försäljningen uppgick till drygt 13.000 enheter. Utformningen av ROT-avdraget har minskat prisskillnaden mellan den dyrare bergvärmeinstallationen och luft-vattenvärmepumpar, vilket bidragit till förskjutningen mellan dessa produktgrupper.

Utvecklingen av den svenska värmepumpmarknaden har under det senaste decenniet varit fantastisk. Under de senaste 10 åren har hälften av Sveriges villaägare skaffat värmepump och bara under de senaste 5 åren har en tredjedel investerat i en värmepump.

För ytterligare information, kontakta:
Martin Forsén, vd SVEP, martin.forsen@svepinfo.se, 08-522 275 02.
Källa: SVEP

Senaste nyheter