Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fjärrvärmen: samma villkor som industrin

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme240x96a.jpg

I budgetpropositionen som presenterats idag föreslår regeringen att koldioxidbeskattningen ska ändras, så att fjärrvärmebranschen får likvärdiga villkor med industrin. ”Regeringen har i flera år lovat att åtgärda problemet men inget har hänt, så när den nu äntligen gör något finns all anledning att jubla”, säger Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme. Under lång tid har fjärrvärmen haft en högre skatt när de levererat värme och ånga till en industri, än om industrin skulle gjort värmen och ångan själv. De kraftvärme-anläggningar som ägs av fjärrvärmeföretagen har också haft en högre skatt än industrin, trots att båda verksamheterna finns med i EU:s utsläppshandelssystem. Konsekvenserna av dessa skatteregler är att de dels har motverkat regeringens uttalade mål om att producera mer förnybar el, dels motverkat samarbeten där fjärrvärme­branschen kunnat hjälpa industrin att energieffektivisera och minska oljeanvändningen. - De olika villkoren infördes i nuvarande form 2011, men skillnaderna har funnits med i många år dessförinnan. Vi har påtalat inkonsekvensen med olika regelverk och de negativa konsekvenserna i många olika sammanhang. Regeringen har i flera år lovat att åtgärda problemet men inget har hänt, så när den nu äntligen gör något finns all anledning att jubla, säger Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme. En annan positiv nyhet i budgeten är att medlen till energiforskning i stort sett ligger kvar på nivån 1,3 miljarder kronor de närmaste åren. - Eftersom det snarare har diskuterats en minskning är det särskilt positivt, även om Sverige ändå ligger lågt jämfört med våra grannländer. Det är också bra att man går ifrån de många tidsbegränsade satsningarna och nu permanentar en högre anslagsnivå än tidigare för energiforskningen. EU satsar nu stort på energiforskningen som ett viktigt medel för att nå målen om klimat- och resurseffektivitet, så det är skönt att regeringen inte tar motsatt väg, säger Ulrika Jardfelt. Budgetpropositionens beräkningar bekräftar också att värmeproduktionen i kraftvärmeverk undantas från fastighetstaxering, i väntan på att frågan ska utredas vidare. Därmed blir det samma regler som har gällt de senaste 25 åren, istället för Skatteverkets förslag till omtolkning. Omtolkningen fick hela energisverige att reagera eftersom den hade kunnat innebära flera hundra miljoner kronor i ökad fastighetskatt. För mer information, kontakta: Annika Johannesson, 08-677 27 07, annika.johannesson@svenskfjarrvarme.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fjärrvärmen: samma villkor som industrin

2012-09-20
I budgetpropositionen som presenterats idag föreslår regeringen att koldioxidbeskattningen ska ändras, så att fjärrvärmebranschen får likvärdiga villkor med industrin. ”Regeringen har i flera år lovat att åtgärda problemet men inget har hänt, så när den nu äntligen gör något finns all anledning att jubla”, säger Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme.

Under lång tid har fjärrvärmen haft en högre skatt när de levererat värme och ånga till en industri, än om industrin skulle gjort värmen och ångan själv. De kraftvärme-anläggningar som ägs av fjärrvärmeföretagen har också haft en högre skatt än industrin, trots att båda verksamheterna finns med i EU:s utsläppshandelssystem.

Konsekvenserna av dessa skatteregler är att de dels har motverkat regeringens uttalade mål om att producera mer förnybar el, dels motverkat samarbeten där fjärrvärme­branschen kunnat hjälpa industrin att energieffektivisera och minska oljeanvändningen.

- De olika villkoren infördes i nuvarande form 2011, men skillnaderna har funnits med i många år dessförinnan. Vi har påtalat inkonsekvensen med olika regelverk och de negativa konsekvenserna i många olika sammanhang. Regeringen har i flera år lovat att åtgärda problemet men inget har hänt, så när den nu äntligen gör något finns all anledning att jubla, säger Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme.

En annan positiv nyhet i budgeten är att medlen till energiforskning i stort sett ligger kvar på nivån 1,3 miljarder kronor de närmaste åren.

- Eftersom det snarare har diskuterats en minskning är det särskilt positivt, även om Sverige ändå ligger lågt jämfört med våra grannländer. Det är också bra att man går ifrån de många tidsbegränsade satsningarna och nu permanentar en högre anslagsnivå än tidigare för energiforskningen. EU satsar nu stort på energiforskningen som ett viktigt medel för att nå målen om klimat- och resurseffektivitet, så det är skönt att regeringen inte tar motsatt väg, säger Ulrika Jardfelt.

Budgetpropositionens beräkningar bekräftar också att värmeproduktionen i kraftvärmeverk undantas från fastighetstaxering, i väntan på att frågan ska utredas vidare. Därmed blir det samma regler som har gällt de senaste 25 åren, istället för Skatteverkets förslag till omtolkning. Omtolkningen fick hela energisverige att reagera eftersom den hade kunnat innebära flera hundra miljoner kronor i ökad fastighetskatt.

För mer information, kontakta:
Annika Johannesson, 08-677 27 07, annika.johannesson@svenskfjarrvarme.se

Senaste nyheter